27 februari 2017

NieuwsSpyslide: Bescherm je privacy door je webcam af te plakken

Spyslide icon webcamcover

Steeds meer mensen plakken de webcam van hun Laptop, Mac en zelfs tablet af. De FBI-directeur James Comey raadt het iedereen aan en zelfs Mark Zuckerberg doet het. In de meeste gevallen wordt dit gedaan met een stukje plakband of sticker, maar elegant is dit niet. Ook wanneer je de camera wilt gebruiken is dat niet de beste oplossing.

Nederlanders zijn creatief en daarom bedenken wij hiervoor een oplossing. Vorig jaar konden we al de Spy-Fy aanschaffen, een schijfje dat je voor de camera plakt. Een prima oplossing, maar deze uitvinding kon verbeterd worden. Daarom bedachten Ties Den Dekker en Peter Van de Rijdt de Spyslide: een metalen schuifje van slechts 0.6 millimeter dik die je over de camera kunt plakken.

Spyside, een stijlvolle oplossing tegen meekijken via de webcam

Omdat steeds meer malware-varianten de webcam inschakelen en de beelden bekijken en opslaan is het misschien toch slim om je camera af te plakken. Een Mac gebruik wil dan graag een stijlvol product dat ook nog eens handig in gebruik is.

Spyslide webcamcover

Spyslide is een schuifje die je over de camera plakt, deze bevat een gat en een 'schuifschakelaar' zodat je de camera nog steeds kunt gebruiken. Het gat plak je over de camera heen. Door het schuifje naar links of rechts te vegen kun je de camera gebruiken of afdekken. Kwaadwillige kunnen dan misschien wel de cam inschakelen, maar zien hierdoor alleen een zwart beeld.

Opmerkelijke verbetering

De vorige generatie van dit product was een halve cirkel waarbij je een schijf moest draaien. Dit werkte wel, maar was in de praktijk erg lastig. De Spyslide is in dat opzicht vele malen beter. Door eenvoudig naar links of rechts te vegen kun je de camera afdekken zonder gedoe. Bovendien ziet de tweede generatie er strakker uit en is dit een nog elegantere oplossing. Doordat deze zo dun is kun je de laptop (MacBook) gewoon sluiten en is deze zelfs interessant voor op een tablet of iPad.

Tijdelijk goedkoper via Indiegogo, leverbaar eind mei

Momenteel is de SpySlide via de crowdfunding website Indiegogo te koop vanaf €9. Voor die prijs krijg je 1 SpySlide. Wil je een 3-pack of meer dan kun je deze kopen vanaf €16. Door de voorverkoop kun je tijdelijk de covers goedkoper aanschaffen, maar let wel: op=op. In mei worden de eerste webcamcovers verzonden naar de kopers. In die periode zal de Spyslide ook te koop zijn via de normale webshop. Klik hier voor meer informatie of om een exemplaar aan te schaffen.

Lees ook: De beste virusscanners om je Mac te beschermenReacties


 • Henri

  27 februari 2017 om 14:31

  Leuk product, maar is dit nu echt nodig of is hef inspelen op onderbuik gevoelens. Moet op een Mac niet het camera lampje gaan branden, ook bij gebruik door malware? En bestaat er al malware voor iOS aparaten? Ik weet het helaas niet. Het stuk lijkt nu meer een advertentie voor het product en mist belichting van twee kanten.

 • Wesley Fabry

  27 februari 2017 om 14:39

  @henri er zijn malwares die de camera kunnen activeren met zonder het groene lampje (meer info). iOS bij mij weten nog niet, maar hoe dan ook. Het is wat de consument zelf wil, niemand moet zijn of haar webcam afplakken, maar als je het wil dan kan het elegant op deze manier.

 • Kor

  27 februari 2017 om 14:51

  Tja, volgens mij heb je grotere problemen als ze je computer hebben overgenomen. Je bestanden, documenten en toegang tot bijv. Internet bankieren zijn eerder doelwit. Voor Mark Zuckerberg geldt dat die wel interessanter is om af te luisteren. Op mijn werk hebben ze op de laptops inmiddels ook bijna allemaal van die schuifjes. Zo te zien zijn er meer handige lieden die er aan verdienden. ;-)

 • Marc

  28 februari 2017 om 8:50

  @Wesley: de link die je stuurt is oud en bij mijn weten al opgelost door Apple, en was alleen werkzaam op oudere Macs. Maar het zou het in theorie nog steeds mogelijk kunnen zijn zonder dat het al bekend is (gemaakt) bij (door) beveiligingsbedrijven. 100% zeker weten doe je het inderdaad nooit.
  Een hack die een half jaar geleden bekend werd gemaakt, (weliswaar door iemand van WC Eend: https://www.cnet.com/news/mac-webcam-hack-ex-nsa-employee) voorkomt in ieder geval niet dat het groene lampje gaat branden.

 • Wolkenhemel

  1 maart 2017 om 20:50

  De bedenkers zullen wel een rechtszaak aan hun broek krijgen, want hij lijkt wel heel verdacht veel op het bekende schuifje van de jongens van camhatch.com.

  Interessant aan deze versie is dat hij weer 0.1 mm dunner dan de CamHatch.

  Dus, wie niet wachten kan, kan dus ook bij de concurrent eentje aanschaffen.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!