11 september 2008

OS X: Tekst naar het dock slepen

Binnen OS X is het makkelijk om stukken tekst van de ene applicatie in de andere te slepen. Voor de meesten is dit geen nieuws. Denk maar eens het het selecteren van een tekst, en deze vervolgens in TextEdit slepen om te bewerken. Wat veel mensen niet weten,  is dat het ook mogelijk is om stukken tekst direct op een applicatie in het Dock te slepen. Wat er met deze tekst gebeurd is afhankelijk van de applicatie.

Hoe kun je nu herkennen of een applicatie iets met de tekst kan? Wanneer het icoontje van de applicatie donkerder word, betekend dit dat de applicatie iets met de tekst kan. Niet alle applicaties accepteren alle vormen van tekst. Denk bijvoorbeeld aan een webaddress voor een Internet Browser.

safari-drag-drop

Hier een aantal voorbeelden:

Safari & Firefox
Wanneer je een stuk tekst dat de vorm van een webpagina heeft (bijvoorbeeld http://) op het icoon sleept, zal hij deze webpagina openen. Bij Safari wordt voor alle anderen tekst vormen een zoekopdracht gestart.

Mail
Mail zal een nieuw bericht openen en de gesleepte tekst in de body van de mail zetten. Het maakt niet uit of het hier om een willekeurige string gaat, of om een mail address. De tekst zal altijd in de body geplaatst worden.

TextEdit
Hier zal vanzelfsprekend een nieuw tekstveld geopend worden waarin de gesleepte tekst wordt geplakt.

Stickies
Een nieuwe stickie zal worden aangemaakt met de tekst.

Dictionary
OS X zal proberen om de omschrijving van het woord te vinden. Wanneer het om een string van woorden gaat zal hij de omschrijving van het eerste woord opzoeken.

iTunes
Wanneer de string een podcast address is, zal iTunes zich hier op inschrijven. Bij andere strings zal hij dat ook proberen, maar zal dat mislukken.Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!