7 juli 2011

Terminal: Gebruik maken van het sleep commando

In Mac OS X is het mogelijk met behulp van Cron jobs een bepaalde taak te schedulen. Wanneer je hiermee niet dagelijks werkt kan het inplannen van een Cron job vrij lastig zijn.

Voor eenvoudige taken zoals het starten van scripts en applicaties kun je ook gebruik maken van het sleep commando onder OS X Terminal.

Wanneer je Mac bijvoorbeeld druk bezig is met het maken van een online backup dan wil je waarschijnlijk niet hebben dat ook je bittorrent client Transmission vol gebruik gaat maken van de internetverbinding. Maar die nieuwe film die je wilt binnenhalen moet 's morgens wel op je harddisk staan.

Met behulp van het sleep commando is het mogelijk om een vertraging in te stellen op basis van seconden. Als je denkt dat de backup nog 2 uur gaat duren dan typ je het commando:

sleep 7200; open -a Transmission

Na het uitvoeren van het commando wordt er twee uur gewacht (120 * 60 seconden) voordat de bittorrent client Transmission wordt gestart. Achter de optie -a kun je de naam van iedere willekeurige applicatie invullen, gebruik daarbij de Engelstalige benaming.

Je kunt het sleep commando en het opstarten van applicatie stoppen met behulp van ctrl + z, met ctrl + c wordt het sleep afgebroken en wordt de applicatie direct gestart.

Vanzelfsprekend zijn er veel beter methodes om taken te schedulen, voor een adhoc oplossing is dit een handige en snelle methode.Reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!