7 juli 2011

Draadloos documenten printen met Dropbox en Automator

Wanneer je gebruik maakt van de clouddienst Dropbox in combinatie met de mobiele client voor iPhone, iPad, Android, BlackBerry, Nokia of Palm dan kun je deze gebruiken voor het 'draadloos' printen van documenten. Het is namelijk mogelijk met Automator om documenten die in een specifieke map worden geplaatst automatisch uit te printen.

Belangrijk is wel dat er op de Mac een applicatie aanwezig is die het document dat is geupload kan uitprinten. Wanneer je bijvoorbeeld een MS Word document upload, dan moet er op je Mac een applicatie aanwezig die deze bestanden kan openen en printen.

1. Maak in de root van Dropbox twee nieuwe mappen aan met de naam 'Print' en 'Uitgeprint'.

2. Start Automator en selecteer Mapactie.

3. Selecteer bij 'Mapactie ontvangt bestanden en mappen die zijn toegevoegd aan:' de map: Dropbox ▸ print

4. Voeg de aan de takenreeks de actie 'Druk Finder-onderdelen af' toe, eventueel kun je in de deze taak een specifieke printer selecteren.

5. Voeg de actie 'Verplaats Finder-onderdelen' toe en Selecteer de map Dropbox ▸ Uitgeprint. Wanneer je het document niet wilt bewaren kun je de taak 'Verplaats Finder onderdelen naar prullenmand' gebruiken.

6. Sla de takenreeks op Achief ▸ Bewaar.

Wanneer je nu een bestand via Dropbox in de map 'Print' plaatst wordt deze automatisch uitgeprint op de ingestelde printer. Hierna zal het document worden verplaatst naar de map 'Uitgeprint'. Een eenvoudige variant op Airprint die samenwerkt met alle beschikbare mobiele client van Dropbox.Reacties


 • Markboefje

  7 juli 2011 om 10:23

  Handig!!! Er wordt in het artikel genoemd dat het belangrijk is dat er op de Mac een applicatie is geïnstalleerd, maar welke wordt hier mee bedoeld!?

 • casper0nline

  7 juli 2011 om 11:42

  Waar word het opgeslagen als je op bewaar klikt?

 • René

  7 juli 2011 om 12:44

  @casper0nline, je kan zelf aangeven waar je de takenreeks opslaat, dus dat kan op je bureablad maar ook in documenten map.

  @markboefje, het gaat hierom dat het bestand dat je wilt printen geopend kan worden op je mac, zoals aangeven bijv. dat als je een .doc(x) wilt printen je MS Word geinstalleerd moet hebben of ander programma dat het kan open.

  @appletips, goeie tip misschien komt hij van pas.

 • RobB

  7 juli 2011 om 22:02

  Fijne tip, komt goed van pas omdat het me niet meer lukt een netwerkprinter die aan een Mac hangt op een Windows pc aan de praat te krijgen. Met deze work around kan ik dus toch vanaf de Windows pc printen!

 • Paul

  7 juli 2011 om 23:21

  Hebben we ook zo’n tooltje voor Windows.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!