23 mei 2010

Tijdgebonden toegangscontrole (Airport)

Wanneer je de beschikking hebt over een Airport draadloos accesspoint zoals de bijvoorbeeld de Time Capsule of Airport extreme dan is het mogelijk om een tijdgebonden toegangscontrole uit te voeren.

Hiermee kan je bijvoorbeeld aangeven dat je kinderen alleen van 17:00 tot 21:00 gebruik mogen maken van het draadloze wifi netwerk en dat ze niet stiekem vanuit bed nog met hun iPod Touch, iPad of MacBook online zijn.

De tijdgebonden toegangscontrole stel je in met het Airport-configuratieprogramma. Belangrijk is dat je van te voren weet wat het hardware adres (MAC-adres) van het device is. Natuurlijk werkt de tijdgebonden toegangscontrole ook met alle draadloze WiFi apparaten van andere leveranciers.

Het hardware-adres van een MacBook kan je terugvinden in het 'Netwerkhulpprogramma' deze is standaard aanwezig onder Mac OS X in de map Programma's\Hulpprogramma's. Door in de applicatie de Airport module te kiezen (tabblad Info) krijg je het hardware-adres te zien bijvoorbeeld: 00:1f:5b:c8:88:99.

Op een iPad of iPod touch kan je het hardware-adres terug vinden in het menu: Instellingen ▸ Algemeen ▸ Info ▸ Wi-FI-adres.

Start het Airport-configuratieprogramma en selecteer 'Handmatige configuratie'. Nadat de configuratie is ingelezen ga je naar Airport (1) ▸ Toegang (2), selecteer bij 'Toegangscontrole via MAC-adres' (3) de optie 'Tijdgebonden toegang' (4).

Standaard is de tijdgebonden toegang voor alle hardware-adressen ingesteld op onbeperkte toegang. Doormiddel van de '+' knop (5) kan je een uitzondering toevoegen.

In het nieuwe venster wat nu verschijnt vul je bij MAC-adres (6) het hardware-adres in wat we eerder hebben opgezocht en voeg eventueel een beschrijving toe. In het instellingen-blok (7) kan je aangeven wanneer het device gebruik mag maken van het draadloze netwerk. Je kan tijdsblokken toevoegen met behulp van de '+'-knop (8).

Wanneer je klaar bent met het toewijzen van de tijdsblokken dan bevestig je dit met de knop 'Gereed' (9) en de knop 'Werk bij' (10). Let wel op dat je Airport gaat herstarten om de wijzigingen door te voeren, hierdoor is de netwerk verbinding korte tijd niet beschikbaar.

Na de herstart is de tijdgebonden toegangscontrole actief.Reacties


 • Seesharp

  23 mei 2010 om 12:08

  Apple moet echt eens dit ding een update geven zodat je niet bij dit soort kleine instellingen meteen moet herstarten. Even een MAC-adres toegang geven, bam, hele netwerk plat.

 • isneaker

  24 mei 2010 om 14:43

  Is het ook mogelijk om via een portal in te loggen op een gastnetwerk?

 • Hans

  30 mei 2010 om 15:53

  Is er ook een mogelijkheid om dit te doen meteen ethernet aansluiting (op de Airport) ipv wireless. Mijn kinderen hebben nl. een ethernet aansluiting op hun kamer.

  Alvast bedankt.

  Hans

 • Tony

  27 juni 2010 om 18:32

  Ik weet dat t off topic is maar kan niet echt een ander artikel over de airport vinden en vroeg mij af of er iemand is die mij kan helpen.
  Na enige tijd mijn grote vriend google te hebben geraadpleegd probeer ik t maar hier.

  Ik heb een airport extreme die aangesloten staat op m’n modem van telfort en probeer al enige tijd een aantal diensten te realiseren maar tot op heden nog niet gelukt.

  Zou bv graag pulptunes willen gebruiken maar krijg steeds de volgende melding:

  To use from within this computer, point your web browser to http://localhost:15000 WARNING: Connections can’t be established from outside your network. To solve this problem, you must open port 15000 in your firewall and enable UPnP in your router (if supported), Or set up your router to forward port 15000 to this computer. You can find more information on how to do this at this website .

  hetzelfde geval als ik een webcam van thuis via t web wil bekijken.

  Heb al in de instellingen van de airport gerommeld en aanwijzingen van verschillende websites geprobeerd maar ik kom er niet uit.
  Uiteindelijk zet ik alles weer terug zoals t was zodat ik in iedergeval kan internetten maar helaas die portforwarding lukt mij niet.

  Als er iemand is die weet hoe ik dit op kan lossen dan hoor ik t heel graag.

  Alvast bedankt,

  Wanhopige Tony

  Hopelijk kan er op de website een stap voor stap handleiding voor worden geplaatst.

 • jeroen

  14 juli 2010 om 13:14

  Heeft iemand al een oplossing voor de vraag die Hans stelde?
  Ik heb dit probleem namelijk ook.

 • pieter

  6 augustus 2010 om 18:51

  Vraag Jeroen en Hans:

  Ik zou inderdaad ook graag de toegangscontrole via airport willen instellen. Dus maar even gebeld met Apple.
  Ja dit kan, aldus een vriendelijke medewerker. Vul het fysieke adres en klaar is Kees. Helaas kon bij mij internet gewoon buiten de opgegeven bloktijden geopend worden.
  Dus nog maar eens gebeld met Apple. Deze medewerker liet weten dat het alleen met draadloze computers werkt.
  (??)
  Het lijkt wat vreemd dat dit niet met een bedrade verbinding kan.

  Mocht iemand toch menen dat het kan dan houdt ik me aanbevolen.

 • Pepijn

  7 augustus 2010 om 2:32

  Pieter, voor zover ik weet is het inderdaad alleen voor draadloze verbindingen mogelijk om tijdsgebonden toegang in te stellen (Toegang staat ook niets voor niets onder het tabje Airport).
  Waar heb je het precies voor nodig, misschien is er een andere oplossing?

 • jeroen

  10 januari 2011 om 22:51

  Mijn broertje gaat ’s nachts stiekem computeren, zijn mac mini is aangesloten via een kabel. Dat was er voordat we draadloos hadden en die wordt ook gebruikt voor de PS2.
  We hebben een tijdje de stekker van de Airport Extreme er uitgehaald maar dat gaf de volgende ochtend meestal problemen en andere hadden geen internet meer nadat de stekker er uit was.

  Dus hoe kunnen we het internet alleen voor zijn computer uitschakelen.

 • Martijn

  11 januari 2011 om 9:14

  Gewoon “Ouderlijk toezicht” inschakelen voor zijn account, bij de Systeemvoorkeuren.
  Daar is een onderdeel Tijdslimieten, maar dat is wel voor de toegankelijkheid tot de hele account, niet enkel internet.

 • Adrian

  24 oktober 2011 om 23:21

  Ik zou graag op bepaalde tijden (vooral ’s nachts) mijn wifi van mijn Airport extreme willen uitschakelen. Dit ivm stroom en straling. Bestaat hier toevallig een script voor? Wil dit heel graag en wie kan me helpen.

 • Pzizzz

  27 oktober 2011 om 9:54

  Kan iemand mij vertellen of het mogelijk is om een tijd in te stellen van 07:00-01:30 (toegang). De airport accepteert alleen een tijd tot 23:59.

 • Nelis

  29 november 2011 om 20:48

  Net als Adrian ben ik ook benieuwd of er iemand een script heeft om de Wifi tijdelijk uit te zetten?

 • jochemvh

  21 mei 2012 om 21:40

  Kan dit ook met een windows pc?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!