22 mei 2010

De Safari gebruikersagent aanpassen

Met behulp van de developer opties in Safari is het mogelijk om de gebruikersagent van de web browser aan te passen. Hierdoor kan Safari zich voor doen op het internet als een andere browser. Om hiervan gebruik te kunnen maken dien je allereerst de developers opties te activeren via Safari ▸ Voorkeuren ▸ Geavanceerd, selecteer de de optie ‘Toon Ontwikkel-menu in menubalk’.

Na het activeren verschijnt de extra menu optie ‘Ontwikkel’ in de menubalk van Safari. Door middel van de optie gebruikersagent in het menu kan je een andere identiteit voor Safari kiezen, je kan kiezen uit verschillende versies van Safari, Mobile Safari (iPhone & iPod touch), Opera, Firefox en Internet Explorer.

Door het selecteren van een gebruikers agent wordt een bezochte webpagina weergeven op basis van content voor de geselecreerde gebruikersagent. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor ‘Mobile Safari 3.1.3’ en je bezoekt appletips.nl dan wordt de website weergegeven in de mobiele iPhone variant.

In het lijst ontbreekt de gebruiksagent van de iPad, wil je een webpagina toch bezoeken als iPad dan kan je gebruik maken van de optie ‘Andere...’ in het gebruikersagent menu. Kopieer onderstaande tekst en plak deze in het venster:

Mozilla/5.0 (iPad; U; CPU OS 3_2 like Mac OS X; en-us) AppleWebKit/531.21.10 (KHTML, like Gecko) Version/4.0.4 Mobile/7B334b Safari/531.21.10

Hierna doet Safari zich voor als iPad en kan je bijvoorbeeld bekijken hoe de iPad versie van Gmail of Facebook eruit ziet.

Wanneer je handig bent met property lists dan is het ook mogelijk om de iPad gebruikersagent permanent toe te voegen in het Safari menu. Sluit Safari af en open met een plist editor het bestand UserAgents.plist je kan deze terugvinden in de map: Applications/Safari.app/Contents/Resources.

In de property list zie je de verschillende gebruikersagent instellingen, kopieer één entry en voeg deze toe aan de lijst. Wijzig in de gekopieerde gebruikersagent entry de onderstaande gegevens:

name = "Mobile Safari"
version= "3.2"
platform= "iPad"

User agent string:

Mozilla/5.0 (iPad; U; CPU OS 3_2 like Mac OS X; en-us) AppleWebKit/531.21.10 (KHTML, like Gecko) Version/4.0.4 Mobile/7B334b Safari/531.21.10

Bewaar de wijzigingen en start Safari opnieuw. Je zal zien dat de iPad nu beschikbaar is in het gebruikersagent menu onder de naam: Mobile Safari 3.2 - iPadReacties


  • iDennis

    22 mei 2010 om 9:32

    Handig, was mij al aan het oriënteren om een iPad aan te schaffen zodra deze in Nederland beschikbaar is. Ik vroeg me al af of er zoiets bestond.

    SUPER TIP RICHARD!

    Ga zo door!!!

Een reactie toevoegen: