21 september 2017

iOS 11iOS 11: Verborgen donkere modus activeren en gebruiken

iOS logo donker

Heel veel iOS gebruikers willen graag een volledige donkere modus, ook wel dark mode genoemd. Veel iOS applicatie bieden al een speciale donkere variant die vooral in de avonduren en door liefhebbers gebruikt wordt. Een voorbeeld hiervan is de officiële Twitter en Reddit applicatie.

Helaas heeft iOS 11 officieel geen donkere modus, maar er is een weer soortgelijke variant te activeren. Zo kun je via de toegankelijkheidsopties de kleuren omkeren naar negatief. Dit kon al een tijdje, maar vanaf iOS 11 heb je ook de keuze om dit 'slim' te doen. Dit houdt in dat de kleuren worden omgekeerd, maar er wordt met een aantal zaken rekening gehouden. Zo worden foto's en video's niet omgekeerd en krijgen sommige elementen in iOS een extra donkere kleur.

Donkere modus activeren vanaf iOS 11

• Open 'Instellingen'
• Navigeer naar 'Algemeen'
• Kies voor 'Toegankelijkheid'
• Open 'Aangepaste weergave'
• Tik op 'Keer kleuren om'
• Schakel de optie 'Slim omgekeerd' in

Dark mode, donkere modus in iOS 11

Door deze optie in te schakelen worden de kleuren om het scherm omgekeerd, met uitzondering van afbeeldingen, video's en bepaalde applicaties. Zo zullen de meeste standaard Apple applicaties niet volledig worden omgekeerd zodat je een donkere variant van de app krijgt zonder dat je veel negatieve beelden te verwerken krijgt. De optie werkt helaas niet vlekkeloos en apps van derde zijn vaak wel negatief, zelfs foto's en videos' die zich in deze apps bevinden. Uiteindelijk is de optie niet bruikbaar, maar iedere iOS 11 beta-update gaf wel verbeteringen.

Lees ook: Schermafbeeldingen maken, bewerken of snel opslaan

Haal alles uit je iPhone, iPad en iPod Touch met iOS 11
Klik hier voor een overzicht van alle iOS 11 tips.Reacties


 • Erik Wijngaard

  21 september 2017 om 12:12

  Even over de darkmodus in iOS 11 ik vind het zeer leuk alleen jammer dat alle foto negatief zijn zelf in Facebook en ben dan snel weer teruggegaan na standaard modus. Ik hoop dat ze daar anal een oplossing voor hebben.

 • Alex

  21 september 2017 om 14:55

  Niet zo *negatief* Erik ;)

 • Erik Wijngaard

  22 september 2017 om 16:17

  Niet zo bedoelt vind het jammer dat het zo is. Had het anders voorgesteld

 • Ton van den Bosch

  24 september 2017 om 21:41

  Inderdaad worden de foto’s negatief. Was in het begin heel enthousiast maar als je even doorscrolt dan blijft het toch een rare gewaarwording dat foto’s alleen in negatief staan. Uiteindelijk, maar wel jammer toch weer teruggezet naar standaard instellng. Ik hoop dat er toch een oplossing voor komt want het is wel een rustiger beeld.

Een reactie toevoegen: