7 augustus 2009

OS X: Trefwoorden toevoegen aan afbeeldingen

preview-png

Veel afbeeldingen die zijn gedownload vanaf het internet hebben vaak een niets zeggende bestandsnaam. Nadeel daarvan is dat ze zeer moeilijk terug te vinden zijn op je harddisk. Je kan natuurlijk de afbeeldingen importeren in iPhoto en voorzien van trefwoorden, de meeste gebruikers willen echter iPhoto alleen gebruiken voor digitale foto's.

Doormiddel van de OS X voorvertoning/preview applicatie kan je ook op eenvoudige wijze trefwoorden toevoegen aan afbeeldingen. Hierdoor kan je afbeeldingen super snel terug vinden met behulp van van OS X Spotlight.

Open een afbeelding doormiddel van Voorvertoning/Preview en ga naar de menu optie Extra's ▸ Info. In het nieuwe venster wat nu verschijnt selecteer je het (trefwoorden) tabblad wat is gemarkeerd met het Spotlight symbool (1). Voeg doormiddel van de '+' knop (2) trefwoorden (3) toe en sla de wijzigingen op.

Wanneer je doormiddel van Spotlight zoekt (4) naar een trefwoord dat je heb toegevoegd aan een afbeelding dan verschijnt deze in de Spotlight zoekresultaten (5).

spotlight-afbeeldingen-nrb

Dit artikel is verouderd en kan misschien niet meer van toepassing zijn in jouw huidige OS X (macOS) versie. Gebruik de zoekfunctie om te zoeken naar een recentere uitleg.


Reacties


 • Ria

  7 augustus 2009 om 11:11

  Preview geopend, maar nergens in het menu “extra’s -> info gevonden. Kan wel op het plaatje command i klikken, waarna er een schermpje “more info” verschijnt met 3 versch velden, waaronder “keywords/trefwoorden”

 • Daan

  7 augustus 2009 om 11:23

  Je kunt natuurlijk ook gewoon de bestandsnaam wijzigen…

 • Jan van der Ploeg

  7 augustus 2009 om 20:47

  In mijn versie (10.5.8) zit het onder de menuoptie Tools > Inspector.

  Ik kende de optie nog niet, dus dank voor de tip.

 • Vincent

  14 augustus 2009 om 23:43

  Is dit niet hetzelfde als:
  Selecteer een bestand>cmd+i >Spotlight opmerkingen.
  Bij mij werkt het allebei.

  Groet, Vncnt

 • Antoinette

  30 augustus 2009 om 8:21

  Prima tip maar het lukt bij mij alleen nij JPG bestanden.Bij PNG en GIF worden de trefwoorden niet opgeslagen

Een reactie toevoegen: