17 december 2009

Wachtwoord van het beheerdersaccount wijzigen

cd-pngWanneer je het wachtwoord van het beheerdersaccount kwijt bent dan heb je een probleem. Het beheerdersaccount heeft namelijk toegang tot opties die voor normale gebruikers niet beschikbaar zijn.

Met behulp van de originele OS X installatie DVD is het mogelijk om het wachtwoord van de beheerder te wijzigen. Volg hiervoor de 10 onderstaande stappen:

1. Plaats de Mac OS X DVD in je Mac.

2. Herstart je Mac met de C toets ingedrukt om te booten vanaf de DVD.

3. Kies bij de taalselectie de nederlandse taal.

4. Selecteer in het menu "Hulpprogramma's" de optie "Stel wachtwoord".

5. Selecteer de harde schijf met Mac OS X.

6. Selecteer de gebruikersnaam van het beheerdersaccount.

7. Voer een nieuw wachtwoord in en klik op Bewaar

8. Klik op de rode knop in de linkerbovenhoek om het programma te stoppen.

9. Selecteer "Stop Mac OS X-installatieprogramma..." in het menu Mac OS X-installatieprogramma.

10. Klik op Herstart.

Danny bedankt voor de tip!

wachtwoord reset

Dit artikel is verouderd en kan misschien niet meer van toepassing zijn in jouw huidige OS X (macOS) versie. Gebruik de zoekfunctie om te zoeken naar een recentere uitleg.

Lees ook: Het wachtwoord van een gebruiker wijzigen in OS XReacties


 • Jaap

  17 december 2009 om 8:40

  Hoe zit het met de beveiliging? Want als ik m’n macbook laat rondslingeren, kan iemand dus m’n wachtwoord wijzigen?

 • dyn

  17 december 2009 om 11:42

  @ Jaap: ieder OS gaat er vanuit dat als je de machine in handen hebt je er toch alles mee kunt doen. Lokale beveiliging heeft dan geen nut meer om toe te passen, je kunt de schijf in een andere machine stoppen en dat dan weer uitlezen. Om je data te beveiligen kun je gebruik maken van encryptie in de vorm van filevault (zit in OS X zelf, werkt lang niet altijd geweldig omdat je last kunt krijgen van vage problemen en als je Time Machine gebruikt mis je de mogelijkheid om individuele items terug te zetten, het is je hele homedir of niets) of in die van bijv. TrueCrypt (gratis tooltje waarmee je een image maakt die je beveiligt met een pass, kun je ook doen met disk utility als je een encrypted dmg maakt).

  Verder geldt dat je gewoon rekening moet houden dat als men het apparaat zelf in handen heeft van alles kan doen. Gebruik dan andere wachtwoorden voor je accounts dan dat je normaliter zou doen en zorg dat je ze ook niet voor iets anders gebruikt, zorg er tevens voor dat cruciale gegevens niet op je laptop staan maar elders en versleutel ook vooral data indien nodig/wenselijk. Eigenlijk hetzelfde verhaal als met usb sticks.

 • Jaap

  17 december 2009 om 11:57

  @Dyn: dank voor je reactie. Ik gebruik momenteel filevault en ben daar zeer tevreden over. TM is inderdaad het nadeel, maar dat neem ik voor lief.

  Maar door bovenstaand bericht ben ik juist gaan twijfelen aan het nut hiervan. Immers: ze kunnen blijkbaar het wachtwoord wijzigen van mijn Filevault-account en alsnog in mijn account (lees: bij mijn bestanden) komen. Dan heeft filevault dus eigenlijk geen nut… Want die beschermt enkel tegen het inlezen van je harde schijf als externe disk.

 • JJ

  17 december 2009 om 12:47

  slechte zaak dat ze zowiets op deze site zetten want dit helpt de dief…

 • dyn

  17 december 2009 om 13:28

  @ Jaap: ik vind de problemen omtrent stabiliteit en compatibiliteit met Filevault een stuk lastiger omdat je daar als gebruiker continu hinder van hebt. Daardoor wordt onderstreept dat beveiliging laster voor de gebruikers betekent wat absoluut niet zo het geval hoeft te zijn. Dat heeft echter wel als gevolg dat mensen liever niet beveiligen wat weer andere grote gevolgen heeft. Ik denk dat je beter af bent als je gewoon gebruik maakt van TrueCrypt en vooral ook niets in Keychain op laat slaan (zoals wachtwoorden van websites, Filevault, TrueCrypt, etc.). Je kunt voor het opslaan van wachtwoorden beter applicaties als KeepassX en 1Password gebruiken omdat die los staan van je useraccount in tegenstelling tot Keychain.

  @ JJ: de informatie is breed bekend en in security werelden niet ongewoon. Echte dieven hebben sites als deze dan ook niet nodig, die hebben de kennis wel om dit ook zonder de dvd te doen. Het niet publiceren van zulke informatie maakt het er niet veiliger op en valt dan ook te omschrijven als security by obscurity en is van het niveau een papiertje bovenop een sleutel leggen om ‘m te verstoppen.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!