4 februari 2017

YosemiteSafari: Favorieten gebruiken op een Mac

Safari icoon

Safari beschikt over de functie 'Favorieten'. Dit is eigenlijk de bladwijzerbalk uit voorgaande versies van OS X, alleen heeft deze een andere naam.

Je favorieten kun je sinds OS X Yosemite benaderen via de adresbalk in Safari. Klik op de adresbalk en onmiddellijk worden al je bladwijzers en favorieten getoond. Standaard beschikt Safari niet meer over een bladwijzerbalk, deze kun je wel activeren via Menubalk ▸ Weergave ▸ Toon favorietenbalk.

Favorieten functie in Safari gebruiken

Het voordeel van favorieten in de adresbalk is dat het Safari-venster een stuk ruimer is en er meer content van websites kan worden weergegeven. Door te klikken in de adresbalk (wanneer een website is geopend) worden je favorieten weergeven en kun je ze openen in het Safari venster. Bij het openen van een nieuw venster of tabblad worden de favorieten in het groot weergegeven.

Favorieten functie in Safari voor Mac

Vanuit deze weergave kun je snel de volgorde van de webpagina's aanpassen door ze simpel weg naar een nieuwe locatie te slepen. Wil je een website verwijderen uit Favorieten, dan kun je hem uit het pop-up venster slepen tot het wolkje verschijnt en vervolgens los laten. Heb je bladwijzers geplaatst in een folder dan worden deze op een geordende wijze weergegeven in 'Favorieten' door erop te klikken kun je ze openen en de bladwijzers benaderen.

Wil je uitgebreider de favorieten aanpassen dan kun je dit het beste doen via Bladwijzers ▸ Wijzig bladwijzers. Open hier de map 'Favorieten' en pas ze naar hartelust aan. Via de knop 'Nieuwe map' kun je nieuwe mappen toevoegen en zo nog meer websites samenbundelen.

Lees ook: De vertrouwde bladwijzerbalk activeren in Safari voor Mac

Op appletips vind je tips terug voor beginners, gevorderden en experts. In de categorie basistips vind je eenvoudige tips en weetjes over OS X, iOS en overige Apple producten, deze zijn speciaal gericht op nieuwe Apple gebruikers. Alle basistips vind je hier terug. De tips voor beginners zijn een aanvulling op de basistips.

Meer over OS X Yosemite kun je hier terugvinden.Reacties


 • Misha

  19 oktober 2014 om 9:34

  Wat misschien ook leuk om te vermelden is, dat deze functie in de voorkeuren van Safari uitgeschakeld kan worden, en dat de favorietenbalk gewoon teruggehaald kan worden, in het weergave menu, mocht iemand dat willen (ik

 • Wesley Fabry

  19 oktober 2014 om 10:09

  @misha dat klopt, later vandaag hebben we hier een gedetailleerde tip over..

 • jasper050

  19 oktober 2014 om 10:25

  Wat ik niet meer terug kan vinden:
  Als je een mapje had met favorieten kan je in wijzigen bladwijzers een vakje aanklikken om deze tegelijk te openen. Achter het mapje kwam dan een zwart blokje je staan.

  Door alleen in de adresbalk te klikken krijg ik wel mijn favorieten maar kan ze niet allemaal tegelijk openen.

 • Freddie de Roeck

  19 oktober 2014 om 10:36

  Ik heb Yosemite er opstaan op mijn imac
  Nu geeft i aan op Icloud verificatie dat doe ik maar ik wacht op SMS code krijg ik niet . Zie ik op mijn mail dit.

  Uw Apple ID (freddie2@home.nl) is gebruikt om in te loggen bij iCloud via een webbrowser.
  Datum en tijd: 19 oktober 2014, 00:23 uur PDT
  Als u onlangs hebt ingelogd bij iCloud via een webbrowser, dan kunt u deze e‑mail negeren.
  Als u niet onlangs hebt ingelogd bij iCloud en u denkt dat iemand heeft geprobeerd toegang te krijgen tot uw account, dan dient u uw wachtwoord opnieuw in te stellen via Mijn Apple ID (https://appleid.apple.com).
  Met vriendelijke groet,
  Apple Support

  Ik kan wel op Icloud op mijn ipad 1 en iphone 4 alles bekijken maar op de imac moet ik inloggen wat ik doe maar gaat niet open ik denk dat er iemand mijn inlog heeft. ?

 • Anne-Lies

  23 oktober 2014 om 11:04

  Ik heb de favorietenbalk weer zichtbaar gemaakt in mijn scherm (Safari/Yosemite), waar kan ik de lettergrootte van de tekst op de balk vergroten en zo ook, waar kan ik de lettergrootte van de openstaande sites vergroten. Cmnd+ vergroot alleen de letters in het scherm, niet die van de tabs etc.
  Iemand enig idee?

 • Anjo

  27 oktober 2014 om 16:29

  Waarom krijg ik in de navigatiekolom links de favorieten iconen niet meer in kleur, maar zijn de iconen allemaal het zelfde. Iconen zien er uit als een plaatje van een opengeslagen boek. (Yosemite) In de vorige versie had elk icoontje een kleur gerelateerd aan de website. Die kleuriconen zie ik wel als ik de adresbalk activeer.

 • Jan Peetoom

  6 januari 2015 om 14:42

  Stomme vraag misschien, maar voeg je een favoriet toe?

 • Lut VK

  9 januari 2015 om 11:26

  Zelfde “stomme” vraag als Jan P: hoe sleep ik een te bewaren websitepagina naar mijn favorieten? Tks.

 • Eric

  18 februari 2015 om 23:24

  Vraag die daarmee te maken heeft. Ik heb een aantal macs aan hetzelfde netwerk gekoppeld. Echter, als ik top sites op de ene gebruik, dan krijg ik die na een tijdje ook als top site op mijn andere systemen te zien. Die systemen hebben echter een hele andere functie, dus dat wil ik helemaal niet. Ik wil ze onafhankelijk van elkaar houden. Systeem A hoeft niet te weten wat ik op systeem B bezoek. Hoe zet ik dat uit?

 • nick

  1 april 2015 om 7:27

  Waarom krijg ik in de navigatiekolom links de favorieten iconen niet meer in kleur, maar zijn de iconen allemaal het zelfde. Iconen zien er uit als een plaatje van een opengeslagen boek. (Yosemite) In de vorige versie had elk icoontje een kleur gerelateerd aan de website. Die kleuriconen zie ik wel als ik de adresbalk activeer.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!