2 november 2014

YosemiteOS X: Het Dashboard volledig uitschakelen of als overlay gebruiken

We moeten toegeven, het minst mooie aan OS X is het Dashboard. Het icoon is misschien wel aan gepast aan de nieuwe look, de widgets zijn helaas achtergebleven. Een logische keuze, want het berichtencentrum beschikt nu over widgets die ontwikkelaars in hun applicaties kunnen inbouwen.

Het lijkt er dus ook op dat Apple afscheid gaat nemen van het Dashboard, dit zal waarschijnlijk in de volgende generatie OS X gebeuren. Momenteel wordt het dashboard geactiveerd door met vier vingers naar rechts te vegen op het trackpad of via mission control. Vind je het Dashboard een doorn in het oog, dan kun je hem uitschakelen met de volgende stappen:

• Open systeemvoorkeuren via  ▸ Systeemvoorkeuren
• Klik hier op 'Mission Control'
• Navigeer naar de optie 'Dashboard'

dashboard uit

Activeer het drop-down menu en selecteer hier de optie 'Uit'. Daarnaast kun je hem toch geactiveerd houden, maar dan als over-lay. Dit is net zoals het vroeger was in OS X, wanneer je deze optie selecteert kun je het dashboard activeren door op de F12 te drukken.

Wil je toch nog steeds gebruikmaken van het Dashboard en ben je opzoek naar een fantastische handige widget? Download dan onze appletips widget via deze download-link.

Lees ook: Widgets toevegen en verwijderen uit het berichtencentrum in OS X


A post shared by appletips.nl (@appletips.nl) on


Meer over OS X Yosemite kun je hier terugvinden.Reacties


  • Harold

    2 november 2014 om 16:41

    Beste redactie, ik wou de dashboard net gaan uitschakelen, maar die was al uitgeschakeld. Ik heb een cleaninstall gedaan van Yosemite en dan is die schijnbaar al uitgeschakeld.

Een reactie toevoegen: