3 november 2014

YosemiteKleine wijzigingen in OS X Yosemite (deel 4)

OS X Yosemite logo

Dock

Het Dock ziet er strak uit en is door de nieuwe look functioneler dan ooit. Wanneer je een applicatie wil verwijderen uit het Dock volstaat het om het icoon naar het midden van het scherm te slepen.

Zodra je de grens van de helft voorbij bent zal je merken dat er een pop-up venster verschijnt bij het App icoon dat je aan het slepen bent. Hier zal 'Verwijder' tevoorschijn komen, deze handeling is niet nieuw, maar wel het 'Verwijder' label. Voorheen werd het icoon een wolkje dat verdween bij het loslaten.

dockicoonverwijderen

Algemeen

Het komt niet zo heel veel meer voor maar het kan zomaar zijn dat je een projector wilt aansluiten op je Mac voor het geven van je presentaties. Tegenwoordig kan dit eenvoudig met Airplay, maar dan moet er wel een Apple TV in de buurt zijn. Wanneer je een projector aansluit op je Mac met OSX Yosemite dan wordt automatisch het beeld gekalibreerd en aangepast aan het omgevingslicht. Hierdoor heb je altijd een goed resultaat, zonder dat je zelf de instellingen moet aanpassen.

Netwerk

Dit is echt een kleine wijziging, maar kan voor veel gebruikers extreem handig zijn. Voorheen was het ingewikkeld om je eigen IP-adres te achterhalen of die van je router. Vanaf OS X Yosemite is dit verleden tijd want vanuit de OS X menubalk heb je in één oogopslag toegang tot deze gegeven. Hou de option⌥-toets ingedrukt en klik tegelijkertijd op het Wi-Fi icoon in de menubalk. Nu krijg je extra informatie te zien over je netwerkverbinding inclusief jouw IP-adres en dat van je router.

extra netwerk info

Agenda

Nu je gesprekken kan voeren met je Mac via het mobiele netwerk van je iPhone zijn de uitbreiding tot telefoneren in OS X eindeloos. Zo kun je nu bij een afspraak in de Agenda applicatie een telefoonnummer toevoegen. Deze kun je plaatsen in de notitie bij de afspraak, vervolgens kun je op het nummer klikken en wordt een interactieve melding getoond. Hier kun je dan voor de optie 'Bel' kiezen om het gesprek te starten. Uiteraard moet je wel beschikken over een iPhone en de nieuwe bel-optie ondersteunen. Meer info hierover vind je hier terug.

Haal meer uit OS X Yosemite met de 'Kleine wijzigingen'.
Een vaste rubriek waarin verschillende kleine en handige OS X Yosemite tips voor de Mac worden besproken. De verschillende delen, kun je hier teruglezen.Reacties


 • Eric Biddeloo

  4 november 2014 om 9:14

  sinds het downloaden van yosemite, sluit mijn imac pas af na 2 à 3 minuten
  ….veel trager als vroeger
  alle programma’s worden nochtans afgesloten voor het afsluiten

  is dit normaal ??

 • Harrie Willems

  4 november 2014 om 9:39

  Back ups van voor dat ik Yosemite installeerde,zijn nu niet meer te zien,als ik Time Machine open.

 • Kor

  5 november 2014 om 23:45

  Ik wil mijn dock linksonder, onder Mavericks ging dat d.m.v. een terminal commando. Helaas werkt dat onder Yosemite niet meer.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!