19 oktober 2014

YosemiteYosemite: Nieuwe interface voor iTunes 12

iTunes is behoorlijk op de schop gegaan speciaal voor OS X Yosemite. De applicatie ziet er strak en stijlvol uit en zit vol met kleine handige nieuwigheden die we de komende weken uit de doeken gaan doen. Als eerste willen we jullie wegwijs maken in de nieuwe interface.

iTunes is nog steeds verdeeld in verschillende categorieën, muziek, films, apps, enzovoorts. Deze kun je raadplegen door in de knoppenbalk te tappen op het desbetreffende icoon. Klik op het icon dat bij de categorie hoort of klik op de drie bolletjes om meerdere categorieën te raadplegen.

Via de drie bolletjes kun je ook de categorieën wijzigen, klik hiervoor op de knop 'Wijzig' en vink de categorieën aan of uit om ze te tonen in de knoppenbalk.

itunes categorie wijzigen

Muziek raadplegen gaat bijzonder eenvoudig door te klikken op de knop 'Mijn muziek'. Hierin vind je alle nummers die aanwezig zijn in je iTunes bibliotheek of iTunes Match. Onmiddellijk zie je alle recent toegevoegde albums, maar ook alle albums en artiesten die aanwezig zijn in je bibliotheek. Via de overige knoppen kun je snel de afspeellijsten of andere opties raadplegen.

De iTunes Store kun je hier ook openen, tap op 'iTunes Store' om de iTunes Store te openen. Onmiddellijk wordt de categorie 'Muziek' geopend in de iTunes Store. Heb je de iTunes categorie 'Films' geopent, dan kun je ook klikken op iTunes Store maar wordt de 'Film-categorie' geopend in de iTunes Store. Hetzelfde geldt voor Apps, podcasts, enzovoorts.

iTunes-filmoverzicht

Naast de zoekbalk kun je inloggen met je Apple ID, zodra dit is gebeurt kun je hier op klikken om je verlanglijst, aankopen en overige account info raadplegen. Deze optie kun je overal in iTunes raadplegen, ook al je de iTunes store of het muziekoverzicht hebt geopend.

Meer over OS X Yosemite kun je hier terugvinden.Reacties


 • jochen

  19 oktober 2014 om 10:27

  Is er ook een mogelijkheid de oude interface terug te zetten met de balk links?

 • Michael

  19 oktober 2014 om 10:44

  Ja Jochen door gewoon op het tabblad afspeellijsten te drukken. Dan krijg je de linkerzijbalk

 • RvM

  19 oktober 2014 om 13:00

  en je kunt je iPhone weer gewoon via wifi synchroniseren

 • Koen

  19 oktober 2014 om 20:16

  Wat te doen als Itunes niet meer opstart. Geeft helemaal geen krimp bij het aanklikken. Iemand??

 • Thom

  19 oktober 2014 om 20:42

  Jij bent niet de enige, Koen! Ik heb precies hetzelfde euvel. Sinds ik afgelopen vrijdag Yosemite heb geïnstalleerd, geeft iTunes geen sjoege. Een cd in de sleuf helpt ook al niet, normaal zou iTunes dan automatisch moeten opstarten. Terwijl allerlei verbeteringen werden “beloofd”, zadelt het nieuwe besturingssysteem Yosemite mij meteen al op met een serieus probleem! Bedankt Apple!!

 • Remco

  19 oktober 2014 om 22:01

  Heeft iemand enig idee waarom de afbeeldingen van de albums wel geconverteerd zijn van de oude OSX, maar in Yosemite niet naar de iPhone gekopieerd worden?
  Albums hebben allemaal een afbeelding in iTunes, maar van de albums die ik sinds Yosemite gewijzigd heb, worden allemaal blank op m’n iPhone.

 • peter

  19 oktober 2014 om 22:55

  @ Thom en koeniTunes downloaden en opnieuw installeren verhelpt het probleem Peter

 • Thom

  20 oktober 2014 om 1:04

  Helaas Peter, heb ik reeds eerder gedaan maar zonder succes! Mogelijk gaat het hier om een systeem- of programmafout waardoor sommige gebruikers iTunes 12.0.1 niet kunnen openen. Ik heb Apple een bericht gestuurd en mijn aanvraag is in behandeling genomen.Misschien komt er snel weer een nieuwe versie :-)

 • Henk

  20 oktober 2014 om 1:24

  Heeft iemand de repeat button gevonden, ik kan de shuffle button wel vinden maar de repeat is verdwenen bij moi.

 • Koen

  20 oktober 2014 om 16:32

  Inderdaad Thom, de suggestie van Peter werkt helaas niet. Laat van je horen Thom als je de oplossing van Apple hebt vernomen. Ik ben benieuwd..

 • Dorithm

  20 oktober 2014 om 19:27

  Is er nog mogelijkheid om de album illustratie te wijzigen ?
  Kan het niet meer veranderen :/

 • Rogier

  20 oktober 2014 om 20:34

  Thuisdeling met apple tv staat aan, foto’ geen probleem, maar biblitheek vind apple tv niet. Iemand ook dit probleem? En evt oplossing

 • Thom

  21 oktober 2014 om 16:17

  Voor KOEN: vandaag heeft Apple me gebeld (gesprek duurde 56 minuten). De medewerker heeft vanaf zijn bureau kunnen constateren dat iTunes bij mij inderdaad niet meer opstart. Met extra hulpmiddelen en aanwijzingen is Yosemite opnieuw geïnstalleerd. Zonder resultaat, iTunes kan bij mij nog steeds niet worden geopend. Morgen opnieuw contact: de kans bestaat dat de nieuwe iTunes (met mijn totale muziekinhoud!) moet worden verwijderd en er een ‘lege’ voor in de plaats moet komen. Als het probleem is opgelost, breng ik je hiervan op de hoogte en geef ik mijn speciale ‘incidentnummer’ aan je door. Daar kun jij dan naar verwijzen om samen met Apple jouw zelfde probleem op te lossen.

 • Koen

  23 oktober 2014 om 21:30

  Beste Thom, ik heb het zelf op kunnen lossen via de website:
  https://discussions.apple.com/thread/6601688?start=0&tstart=0
  De gouden tip voor mij was:
  Open Terminal en kopieer en plak onderstaand commando:

  /Applications/iTunes.app/Contents/MacOS/iTunes

  Het wonder is geschied, ITunes start op!!
  Succes.

 • FransM

  27 oktober 2014 om 0:02

  Sinds versie 12 van iTunes, kan ik geen muziek meer op mijn iphone zetten.
  Het slepen van afspeellijsten naar de iphone, zoals in de vorige versie, werkt niet.
  Heeft iemand een tip voor een nieuwe handleiding?

 • FransM

  27 oktober 2014 om 15:23

  Op de website die Koen hier post, kom ik eindelijk op het forum dat ik zocht.
  Bedankt.

 • Rita toering

  27 oktober 2014 om 16:28

  Ik heb yosemite nog niet geïnstalleerd maar wel de nieuwe versie van iTunes, nu met een roodkleurige app, heb ik die dan via een normale update gekregen?

  Maar goed, sindsdien kan ik geen muziek meer op mijn iPod touch zetten, voorheen sleepte ik een selectie naar de linkerbalk waar de iPod zichtbaar was.
  Ik weet niet precies wat er gebeurt is, maar alle nummers op de iPod hebben een rood rondje erachter gekregen en ze kunnen niet meer afgespeeld worden. Heeft het iets met ICloud te maken. ? Snap er helemaal niets meer van.

 • Wop

  30 oktober 2014 om 23:42

  Wow, ik moest ook even zoeken hoe je nu opeens muziek aan je Iphone of Ipod moet toevoegen met de nieuwe Itunes, maar ik heb het gevonden!!

  Ga in Itunes op het Album staan wat je toe wilt voegen. Dan rechter muisknop en kies voor ” voeg toe aan afspeellijst” en dan zie je een pijltje met daarachter je Iphone en/of Ipod. Klikken en de muziek wordt aan je device toegevoegd!

 • Gerrit Imbos

  17 november 2014 om 11:21

  Al een tijdje gebruik ik iTunes 12, nu heb ik een album samengesteld met diverse artiesten. De illustratie toevoegen aan het album uitgevoerd en dat werkt.
  Nu wil ik bij de diverse nummers individueel ook een illustratie bijvoegen, ik heb daar bij de keus om te kiezen tussen album en galerie. Dus sleep ik een plaatje naar galerie. Speel vervolgens een nummer af en zie dat de illustratie niet getoond wordt welke bij dat nummer hoort. Doe ik het andersom dan veranderd mijn album illustratie en dat wil ik juist niet.
  Het gekke is dat het ook een keertje wel gelukt is.

  Het synchroniseren van iTunes met je iPad gaat soms ook moeizaam.
  Het album verwijderen op de iPad, dan weer synchroniseren geeft soms resultaat…

 • Mollie

  21 november 2014 om 10:21

  HELLUP!!
  ik weet niet of ik dit hier mag vragen, maar ik heb een probleem met Itunes 12 en het inlezen van films in AVplayerHD. In de oude versie kon ik bij het tabblad apps, onderin bij file-transfer, gewoon via de verkenner, films laden in de AVplayerHD app.
  Nu weet ik ECHT niet hoe ik een film kan laden. Ik zie alleen een groot icoon van mijn app, maar zie geen mogelijkheid om via de verkenner.
  Ik krijg ook t gevoel dat itunes niet goed gekoppeld is met de Ipad. want in de oude versie zag je de naam van de ipad in de linker kolom staan en als je daarop klikte kon je naar de apps . Maar nu zie ik nergens mijn Ipadnaam staan….
  wie kan mij uit de brand helpen, ik ben gisteravond al de hele tijd op internet aan t struinen geweest, maar ik kom er niet uit

 • Mollie

  21 november 2014 om 10:36

  OPGELOST!!!
  Ik heb t gevonden hor. ik denk dat er een breuk in mn kabel zit, want ineens zag ik WEL mijn ipad gekoppeld staan wat ik voorheen niet zag

 • Jac

  6 december 2014 om 22:20

  De nieuwe itunes is een ramp voor mij geworden. Aantal opties verdwenen in de linker zijbalk. Synchronisatie van mijn iphone en ipad met outlook resulteerde erin dat ik het grootste deel van mijn agenda kwijt ben. In de vorige versies werkte alles perfect. Ook de mogelijkheid om de agenda vanaf outlook terug te zetten naar de iphone is geschrapt. Dus Apple timmert de zaak steeds verder dicht. Heb vier maal contact gehad met de helpdesk van Apple. Maar ook zij hadden geen oplossing. Bedankt Apple. Ben nu over gegaan naar Android. Een open systeem waar je tenminste alles zelf kunt regelen. Werkt perfect.

 • Anja

  20 december 2014 om 16:36

  Heeft iemand een idee hoe het komt dat ik steeds de melding inloggen bij I-Tunes krijg terwijl ik ingelogd bent, kan zo via de mac niets aanschaffen. mijn wachtwoord is oké want via de ipad lukt het wel
  Bedankt alvast

 • Esmee

  23 januari 2015 om 15:51

  Hallo, iemand enig idee hoe ik de titel en album naam van een liedje kan aanpassen. Bij de vorige itunes kon je via opties gewoon een nieuwe naam invullen maar dat kan dus nu niet meer.

  Kan iemand mij helpen?

  Groetjes,
  Esmee

 • anouk smit

  2 februari 2015 om 0:04

  hallo,
  ik kan niet meer zien hoeveel nummers er in itunes staan, kon ik eerst in de benedenbalk zien. weet iemand hoe ik dat kan zien?

 • dennis

  14 maart 2015 om 11:53

  Na de installatie van os x yosemite werkt mijn imac helemaal niet meer alleen safari doet het nog voor de rest opent niks.
  krijg de melding: finder is onverwacht gestopt

 • Esmée

  7 juni 2015 om 20:13

  Hoi,
  Ik heb net een nieuwe laptop (macbook air 13 inch) gekocht.
  Ik heb een paar liedjes erop gedownload maar ik kan de repeat knop nergens vinden. Kan iemand mij A.U.B helpen??

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!