31 januari 2011

Het verborgen OS X Dock menu

Het Dock in OS X kan je geheel aanpassen naar je eigen wensen. De plaatsing en grootte van de iconen door middel van het Dock zelf en voor meer specifieke aanpassingen kan je terecht in het menu  ▸ Systeemvoorkeuren... ▸ Dock.

Het is echter ook mogelijk om deze specifieke instellingen zoals de positie van het dock, minimaliseringseffect, verbergen en het vergroten te regelen vanuit het Dock zonder eerst naar de systeemvoorkeuren te hoeven gaan. Apple heeft hiervoor een contextmenu verborgen in de scheidingsstreep van het Dock.

Met deze scheidingsstreep (rechterzijde van het Dock) wordt de scheiding aangegeven tussen de iconen van applicaties, geminimaliseerde vensters en mappen zoals de bijvoorbeeld de download map/stack.

Je kunt de scheidingsstreep ook gebruiken om de grootte van het Dock aanpassen, je muis veranderd in een streepje met een pijltje naar boven en beneden wanneer je op de streep gaat staan. Wanneer je op de streep met de control toets ingedrukt klikt (of de rechtermuisknop gebruikt) dan opent er een extra context-menu.

Vanuit dit goed verborgen menu in OS X 10.6 en 10.5 kun je Dock specifieke instellingen aanpassingen.Reacties


 • Raoul

  31 januari 2011 om 10:41

  Nou, echt verborgen noem ik dit ook niet. Dit is gewoon een standaard feature mijns inziens?

 • iDennis

  31 januari 2011 om 12:29

  Ik wist wel dat je zo het formaat van het Dock kunt wijzigen, maar het extra contex-menu wist ik niet. Wel handig aangezien ik deze instellingen nogal eens wijzig (tijdens een presentatie bijvoorbeeld).

 • Arne

  31 januari 2011 om 23:34

  iDennis: Voor presentaties kan je ook altijd cmd-alt-D proberen ;-)

 • Gerard Nachbar

  4 februari 2011 om 13:43

  Ik heb dit menu bij toeval gevonden, op het ‘zebrapad’ tussen het applicatie- en het stackgedeelte van het dock. Ik heb echter een dock-gerelateerd probleem dat niet met dit menu kan worden opgelost. Rechts van het zebrapad is door een niet meer te achterhalen actie van mij de applicatiestack verdwenen. Hoe kan ik dit herstellen?

 • Pepijn Koning

  4 februari 2011 om 14:14

  Gerard > Dit kun je gemakkelijk doen door de desbetreffende map rechts in het dock te slepen. Op diezelfde wijze kun je ze er ook uitslepen.

 • Gerard Nachbar

  4 februari 2011 om 15:21

  Thx, Pepijn! Ik had dit al geprobeerd, maar dat lukte niet. Pas nadat ik in Finder van lijstweergave op pictogramweergave overschakelde lukt het. Ook een iMac’er is nooit te oud om te leren, en dat zonder gemekker…

 • Michel Gregoire

  4 oktober 2011 om 13:46

  Ik heb al een tijdje zitten zoeken maar vind nergens een oplossing.
  Ik zou graag de lijsten in dock uitschakelen zodat als ik op documents klik er direct een findervenster opengaat ipv van die transparante pop-up-lijst.
  Die vindt ik onoverzichtelijk en onhandig.
  Iemand een idee?

 • Coen

  19 december 2011 om 21:54

  hi,
  ik ben al een hele tijd op zoek naar een oplossing voor dit probleem; ik wil nog zon scheidingsstreep plaatsen maar ik heb dus werkelijk geen idee hoe ik dat doe kan iemand me daar bij helpen? ik weet wel hoe ik lege applicaties kan plaatsen maar dat zoek ik niet, ik wil namelijk mijn applicaties precies gecentreerd hebben in mijn dock en dat zijn ze nu dus net niet =(

  gr Coen

Een reactie toevoegen: