11 november 2009

OS X: Spotlight volledig uitschakelen

spotlight

Wanneer je Spotlight in OS X Snow Leopard wilt uitschakelen dan is dit niet mogelijk doormiddel van de standaard systeemvoorkeuren. Voor het uitschakelen zijn twee commando's onder OS X Terminal nodig. Als eerste moeten we met het commando mdutil het spotlight proces vertellen dat we willen stoppen met het indexeren van de volumes.

sudo mdutil -a -i off

-i off Stopt het indexeren en -a voert dit commando uit voor alle volumes.

Hierna is het indexeren van je volumes gestopt en wordt het spotlight icoon in de OS X menu balk ook overbodig. Dit icoon en de bijbehorende zoek functie kan je uitschakelen met de onderstaande twee commando's:

sudo chmod 600 /System/Library/CoreServices/Search.bundle/Contents/MacOS/Search
killall SystemUIServer

Het eerste commando veranderd de permissies op de Search binary. Hierdoor wordt het onmogelijk voor OS X om dit bestand te kunnen voeren. De binary is verantwoordelijk voor het weergeven van het spotlight icoon in de menubalk.

Het tweede commando herstart de SystemUIServer. Dit is een proces dat de interface weergave van OS X regelt en hierdoor ook verantwoordelijk voor het opstarten van de Search binary.

Wil je Spotlight opnieuw activeren dan kan je gebruik maken van de onderstaande drie commando's:

sudo mdutil -a -i on
sudo chmod 755 /System/Library/CoreServices/Search.bundle/Contents/MacOS/Search
killall SystemUIServer

Dit artikel is verouderd en kan misschien niet meer van toepassing zijn in jouw huidige OS X (macOS) versie. Gebruik de zoekfunctie om te zoeken naar een recentere uitleg.Reacties


 • Mark

  11 november 2009 om 8:37

  spotlight is DE manier om applicaties te starten. Command + Spatie, type de beginletters van de applicatie en werken maar. Je kunt onder Systeemvoorkeuren wel aangeven welke mappen je wilt uitsluiten van indexering….

 • Yannick

  11 november 2009 om 9:47

  welke redenen zijn er om spotlight te willen uitschakelen?

 • Dirk

  11 november 2009 om 13:59

  Ik gebruik Spotlight nooit en start alle apps met Quicksilver. Dit gaat stukken sneller dan met Spotlight en geeft me veel betere resultaten.

  Omdat ik een iMac van 3 jaar oud heb ga ik het eens een tijdje proberen zonder Spotlight. Alles helpt om mijn computer een beetje sneller te maken.

 • Leopold

  20 november 2009 om 14:07

  Door een timemachine backup van mijn e-mail werd mijn computer erg traag. Alles liep vast, nu is plots spotlight (bovenin en de functie) verdwenen.
  Via bovenstaande methode krijg ik hem niet terug.

  (Tevens was finder in “eenvoudige” modus terecht gekomen), dit heb ik wel gewoon terugkunnen zetten.
  Als ik nu cmd+spatie druk krijg ik een voorvertoning met de tekst “Geen onderdelen geselecteerd”.

  Is hier ook een tip voor?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!