29 september 2011

10 snelle & handige tips voor Mac OS X (#20)

Vandaag weer een verzamel artikel met 10 kleine OS X tips. Handige weetjes die je misschien niet iedere dag gaat gebruiken maar wel heel handig kunnen zijn.

1. In de interface van Finder is de ‘Jelly-bean’ knop verdwenen, met deze knop was het mogelijk om de grootte van de knoppenbalk aan te passen. In Mac OS X Lion zit deze functionaliteit verborgen in het context menu wanneer je met control + klik op de knoppenbalk klikt. Je kunt kiezen uit: Symbool en tekst, alleen symbolen en alleen tekst. Dit werkt in iedere applicatie die is voorzien van een knoppenbalk.

2. Meer concentratie nodig tijdens het werken op je Mac? Met de toetscombinatie cmd⌘ + alt⌥ + H verberg je alle geopende vensters behalve die van de actieve applicatie waarin je op dat moment aan het werk bent.

3. Safari: Wanneer je 'per ongeluk' hebt ingezoomd op tekstfragment dan kun je de standaard weergave snel opnieuw activeren met de toetscombinatie cmd⌘ + 0 (nul).

4. Safari: Je kunt in het Safari zoekveld de toetscombinatie cmd⌘ + enter gebruiken om je zoekopdracht te openen in een nieuw tabblad zonder daarbij het huidige tabblad te hoeven verlaten.

5. iChat: Tijdens een chat gesprek kun je met behulp van de toetscombinatie cmd⌘ + shift⇧ + K een ‘tijdstempel’ aan een chat sessie toevoegen.

6. QuickTime Player: Het is mogelijk om meerdere fragmenten samen te voegen tot een enkele video. Je sleept de fragmenten die je wilt samenvoegen in een filmvenster, QuickTime Player past automatisch de grootte van de fragmenten aan zodat de afmetingen van de film niet afwijken.

7. Safari: Met behulp van de toetscombinatie cmd⌘ + shift⇧ + D kun je heel eenvoudig een webpagina toevoegen aan de leeslijst in Safari 5.1+. Je kunt een webpagina ook toevoegen door de shift toets ingedrukt te houden bij het klikken op een hyperink.

8. Finder: Wanneer je in Finder op zoek bent naar één bepaald bestand of sub-map in een map, dan kan je natuurlijk alle mappen één voor één gaan openen om deze terug te vinden. Sneller is het om te schakelen naar lijstweergave (cmd⌘ + 2) en daarna met de alt⌥ toets ingedrukt te klikken op de hoofdmap. Met deze toets combinatie worden alle onderliggende mappen in één keer geopend.

9. Teksteditor: Onder Lion heb je de mogelijkheid om een tekstbestand te exporteren als PDF bestand (Archief ▸ Exporteer als PDF-bestand). Tevens is het mogelijk om tekstbestanden te bewaren in het Microsoft Word formaat.

10. Algemeen: Het kan vandaag wel een 25˚ C graden worden, maar hoe typ je nu eigenlijk dat ˚-symbool? Gebruik hiervoor de toetscombinatie option⌥ + K.Reacties


 • Hayo

  29 september 2011 om 11:05

  Correctie: option⌥ + K geeft niet het graden teken °, maar een “ring above” ˚, een accent op bijvoorbeeld de a om å te krijgen. Om een graden teken te krijgen moet je option⌥ + shift⇧ + 8 gebruiken.

 • Laurens

  29 september 2011 om 11:34

  Wederom hartstikke bedankt.

 • Roy

  29 september 2011 om 13:33

  Erg bruikbare tips. Vooral nummer 2 is voor mij erg nuttig

 • Cablecutter

  29 september 2011 om 19:40

  Als je in Systeemvoorkeuren/Toetsenbord een vinkte zet bij “Toetsenbord- en tekenweergave in menubalk” dan kun je, als je op het vlagje tikt, in het menu “Toon Toetsenbordweergave” klikken. Dan krijg je een toetsenbord op het scherm. Als je nu de verschillende toetsen zoals Alt, Cmd en Ctrl in drukt kun je op de toetsen zien welke tekens kunnen worden ingetikt.

 • harold

  12 oktober 2011 om 12:26

  Supertips! Thanks, heb je als favoriet opgeslagen :)

Een reactie toevoegen: