18 november 2023

Webapps gebruiken op iPhone of iPad met o.a. pushmeldingen en schermvullende weergave

5 min leestijd
Webapps gebruiken op iPhone of iPad met o.a. pushmeldingen en schermvullende weergave
Handleiding  
5 min leestijd

Webapps hebben weer een belangrijkere rol gekregen binnen het systeem van apps. Niet alleen werken ze beter, ook kunnen ze voortaan pushmeldingen verzenden. Websites kunnen dan zonder 'fysieke' apps meldingen versturen.

Het was al mogelijk om websites op het beginscherm te plaatsen van je iPhone of iPad. Echter was dit niet meer dan een snelkoppeling naar de pagina, maar sinds iOS/iPadOS 16.4 hebben deze een belangrijkere rol gekregen. Zo kun je een website als een soort van app gebruiken zonder dat je deze hoeft te installeren.

Webapps in het kort

Webapps zijn applicaties die toegankelijk zijn via een webbrowser. In tegenstelling tot traditionele mobiele applicaties, worden webapps niet geïnstalleerd op het toestel van de gebruiker. Hierdoor zijn ze niet afhankelijk van het besturingssysteem waarop ze worden uitgevoerd. In plaats daarvan worden webapps gehost op een server en toegankelijk gemaakt via internet.

Webapps kunnen variëren van eenvoudige pagina's met informatie tot complexe applicaties met geavanceerde functionaliteit, zoals sociale netwerken, online games en zakelijke toepassingen.

Uitbreidingen van API's

Het ontwikkelen van webapps vereist kennis van webtechnologieën zoals HTML, CSS en JavaScript, evenals server-side scriptingtalen zoals PHP, Ruby of Python. Er zijn veel frameworks en tools beschikbaar om het ontwikkelingsproces te vergemakkelijken en de functionaliteit van webapps uit te breiden.

Samen met iOS 16.4 en iPadOS 16.4 heeft Apple WebKit uitgebreid. Dit is het framework dat ontwikkelaars kunnen gebruiken om webapps te maken voor Safari, iPhone en iPad. Zo heeft Apple o.a. nieuwe 135 nieuwe mogelijkheden en API's (Application Programming Interface) toegevoegd waaronder; Push API, Notifications API, Badging API, Screen Wake Lock API en WebCodecs API.

Een API is een set van definities, protocollen en tools die worden gebruikt om softwareapplicaties met elkaar te laten communiceren. Met behulp van een API kunnen verschillende applicaties informatie uitwisselen en functionaliteiten delen zonder dat de gebruiker hiervoor de verschillende systemen hoeft te begrijpen of rechtstreeks toegang tot de code nodig heeft.

ook interessant
Startpagina's instellen en tabbladen pinnen in tabgroepen voor iPhone, iPad en Mac
Startpagina's instellen en tabbladen pinnen in tabgroepen voor iPhone, iPad en Mac

Startpagina's instellen en tabbladen pinnen in tabgroepen voor Safari zodat je makkelijk je tabs kunt herkennen, sorteren en bewaren.

Pushmeldingen voor websites

De belangrijkste nieuwe optie voor Safari is het verzenden van meldingen rechtstreeks vanuit de browser, iets wat onder macOS al een lange tijd mogelijk is. Toch is het niet zo dat je van alle websites die je bezoekt meteen meldingen zult krijgen. Zo moet je twee dingen doen: meldingen accepteren en de website als webapp toevoegen aan je iPhone of iPad.

Alleen wanneer je de webapp hebt geïnstalleerd, kan de website je meldingen sturen. Je krijgt dan bij het webapp-icoon een badge met gemiste notificaties te zien en kunt de berichtgeving beheren via de instellingen voor Meldingen.

ook interessant
Meldingen voor websites in- of uitschakelen
Meldingen voor websites in- of uitschakelen

Je kan op je Mac meldingen (notificaties, pop-ups) ontvangen in het berichtencentrum. Deze dienst kun je opnieuw inschakelen of uitschakelen.

Webapps op het beginscherm plaatsen

Een webapp kun je als gebruiker niet maken, dit zal de website-eigenaar voor je moeten doen. Zodra deze beschikbaar is, kun je deze wel op je beginscherm plaatsen. Dit gaat alsvolgt:

  • Open de website in Safari
  • Tik op de deelknop
  • Kies voor 'Zet op beginscherm'
  • Bevestig met 'Voeg toe'
Webapps op het beginscherm plaatsen

Vervolgens wordt de webapplicatie op het beginscherm van je toestel geplaatst tussen de andere apps. Wanneer je op het icoon van de website tikt zal deze in een browseromgeving worden geopend.

De meeste webapps zullen dan schermvullend of alleenstaand worden weergeven. Dit houdt in dat de webpagina geopend wordt zonder browserfuncties. Zo zie je geen adres- of zoekbalk, deelmenu of bladwijzers. Zie je deze wel, dan gaat het slechts om een snelkoppeling en nog geen volledige webapp. In dat geval kan de website je geen meldingen sturen.

ook interessant
Snelkoppeling van webpagina's op het iPhone of iPad beginscherm zetten
Snelkoppeling van webpagina's op het iPhone of iPad beginscherm zetten

Snel toegang tot je favoriete website met een snelkoppeling op het beginscherm van je iPhone of iPad in iOS en iPadOS.

Voor- en nadelen van webapps

De aanpassingen van Apple zijn ontzettend uitgebreid en het zal ervoor zorgen dat je websites en functies op je toestel kunt gebruiken zonder dat je fysiek een applicatie moet downloaden en installeren. Dit biedt veel voordelen, maar ook nadelen.

Als gebruiker hoef je de app niet meer te downloaden en dat kan opslagruimte besparen. Verder zijn webapps vaker actuele omdat de beheerder ze meteen, zonder tussenkomst van Apple, kan bijwerken. Waarschijnlijk zullen er ook webapplicaties verschijnen van websites die nu niet door Apple getolereerd worden. Hierdoor is er geen reviewproces, en kan Apple minder controle uitoefenen op de inhoud die je via deze webapps te zien krijgt. Webapps bevatten geen in-app aankopen, maar een website kan natuurlijk wel via hun platform kosten in rekening brengen.

Overige vernieuwingen voor webapps

  • Scherm actief houden
  • Cache (tijdelijk opslag) bijhouden voor offline gebruik
  • Inhoud aanpassen op basis van schermoriëntatie (liggend of staand)
  • Ondersteuning voor Focus
  • Scripts op de achtergrond laten uitvoeren
  • Aangepast icoon voor webapps
  • Bekijk alle vernieuwingen

Tot slot kun je niet alleen via Safari een webapp aanmaken, ook via Chrome en andere browsers is het sinds 16.4 mogelijk om de website op het beginscherm te plaatsen. Deze zal de webapp dan openen in deze browser en niet via Safari. Daarnaast kun je vanaf macOS Sonoma ook webapps gebruiken op een Mac.

ook interessant
Een website toevoegen aan het Dock in macOS Sonoma
Een website toevoegen aan het Dock in macOS Sonoma

Sinds macOS 14 Sonoma of nieuwer is het vanuit Safari mogelijkheid om een website toe te voegen aan het macOS Dock.

info
Auteur Wesley Fabry
Bijgewerkt27/03/2024 16:45
Categorie Handleiding, iOS, iPadOS
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏

Reacties

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store