15 augustus 2014

iOS: Persoonlijke hotspot activeren en gebruiken

wifi-logoWanneer je een iPhone in je bezit hebt kunnen in principe al je Wi-Fi apparaten verbinding maken met het mobiele netwerk van je iPhone. Hierdoor is het eigenlijk niet meer nodig om een iPad met 3/4G functie aan te schaffen omdat je in principe altijd het netwerk van je iPhone kan doorsturen naar je iPad.

Naast een iPad kan ook een MacBook, Laptop of ander Wi-fi apparaat verbinden met je iPhone. In onderstaande stappen vind je terug hoe je zo’n persoonlijke hotspot tot stand brengt.

• Open Instellingen op je iPhone
• Schakel Wi-Fi op je iPhone in (ook als er geen netwerk beschikbaar is)
• Keer terug naar 'Instellingen' en navigeer naar ‘Persoonlijke hotspot'
• Vul bij Wi-Fi-toegang een gepast wachtwoord in
• Schakel 'Persoonlijke hotspot' in

hotspot1

Neem nu je iPad, MacBook of ander Wi-Fi apparaat erbij en open het Wi-Fi menu. Zoek hier naar jouw iPhone en maak verbinding. Om de verbinding tot stand te kunnen brengen met je iPhone moet je het wachtwoord van 'Wi-Fi toegang' invoeren. Dit wordt gecontroleerd en de verbinding wordt tot stand gebracht, op je iPhone verschijnt er nu een blauwe balk met een overzicht van de connectie. Uiteraard kun je meerdere toestellen koppelen tot een maximum van 10.

hotspot2

Verder kun je ook Bluetooth of de USB-kabel van je iPhone gebruiken om het netwerk van je iPhone te gebruiken op je Mac of PC. Voor bluetooth dien je eerst je iPhone te koppelen aan je computer, schakel hierna persoonlijke hotspot in om verbinding te kunnen maken. Wanneer Persoonlijke hotspot actief is en je koppelt via de USB-kabel de iPhone aan je Mac of PC dan kun je onmiddellijk verbinding maken met je iPhone via de netwerkvoorzieningen.

Om gebruik te kunnen maken van deze functie moet je beschikken over een goed mobiel netwerk. De gegevens worden verstuurd via GPRS, Edge, 3G of 4G, naargelang wat er beschikbaar is. De verbruikte MB’s gaan van je databundel af of worden in rekening gebracht wanneer de bundel verbruikt is of bij roaming in het buitenland.

Meer over Netwerk kun je hier terugvinden.Reacties


 • Pieter Kers

  15 augustus 2014 om 10:56

  De reden om een iPad met 3g te kopen is omdat er een GPS in zit.
  Hellaas niet in de WiFi uitvoering…

 • Edwin

  15 augustus 2014 om 21:13

  Hoor het wel vaker roepen, iPad zonder 3G geen GPS. Maar is echt niet waar hoor. Op de Wifi uitvoering zit gewoon GPS.

  Voorkeur voor verbinden is bluetooth, die verbruikt minder stroom.

 • Peet K

  16 augustus 2014 om 4:12

  Nee Edwin, in een WiFi-iPad zit GEEN GPS-module! Grove locatie kan wel worden bepaald dmv. WiFi-locaties.

 • Loek

  15 november 2014 om 11:49

  Heb op de iphone 6 van mijn vrouw ‘persoonlijke hotspot’ uit staan en tevens ook op die van mij. Wifi lijst geeft wel de naam van de hotspot weer. Na aantikken wordt er gewoon verbinding gemaakt. M.a.w., de ‘onbekende’ partij bepaalt of er verbinding wordt gemaakt. Indien ik de verbinding verbreek middels ‘hotspot uit’ kan de andere partij gewoon weer verbinding maken. Dit is toch vreemd?
  Is dit uit te schakelen/te voorkomen. Er wordt dus ook niet om een wachtwoord gevraagd.

  Loek

 • Loek

  15 november 2014 om 11:51

  Mijn provider is vodafone en die van mijn vrouw is Tmobile.

 • Vincent

  5 december 2014 om 12:31

  Ik wil graag mijn iPhone gebruiken als persoonlijke hotspot, maar deze functie wordt automatisch uitgeschakeld als ik een WiFi verbinding heb met mijn iPhone. Waarom is dat? Kan ik dat voorkomen? Het komt namelijk voor dat mijn iPhone wel verbinding krijgt via WiFi en mijn andere apparaten niet.

 • hilde sissau

  20 december 2014 om 14:59

  Help!

  Bleutooth erkend mijn i’m watch niet, heb al vergeet dit apparaat gedaan, maar nog steeds vindt mijn iphone de horloge niet! Moet ik alles naar fabrieksinstelling zetten? Volstaat het dt ik een reservecopie heb op icloud? Of zal ik alles opnieuw moeten ingeven?!
  Mijn persoonlijke hotspot staat steeds grijs!!!! Ik kan dus niet openen! Wat moet ik daaraan doen?

  Kan iemand mij goede raad geven aub?

 • marc

  1 februari 2015 om 13:46

  Kan sinds het krijgen van 2e toestel ( iphone 6+ ) mijn telefoon niet meer zonder kabel als hotspot gebruiken terwijl dit altijd mogelijk was.
  Komt dit door de laatste update 8.1.3.?? of is dit een hardware defect??

 • Rudy

  1 maart 2015 om 5:07

  Zelfde probleem met 8.1.2 en iPhone 5s: soms wel en soms geen collectie via WiFi met een Mac book pro.

 • Steve

  19 maart 2015 om 13:07

  Ik ben in het bezit van een oude IPad 2 waar er standaard geen ‘persoonlijke hotspot’ op beschikbaar is. Nu is het zo dat ik hier een 3G kaart in heb (via werk) maar zou graag dit kunnen gebruiken op mijn IPhone die geen 3G heeft…
  Kan dit?
  Alvast dank

 • Piet

  24 september 2015 om 9:53

  Ondanks een 4g verbinding lukt het mij niet om via de hotspot echt verbinding te krijgen. De connectie lijkt goed, maar er komt geen mail binnen en websites zijn niet beschikbaar ivm dns_probe_finished_no_internet. Iemand tips? Met mijn Windows phone ging dit als een trein!

 • Marc

  28 juni 2016 om 13:58

  Ook ik ondervind het probleem dat de persoonlijke hotspot (iPhone 5) steeds wordt uitgeschakeld. Is dit te verhelpen/in te stellen?

 • Jos

  10 januari 2017 om 15:06

  Hallo,

  ik heb een iPad mini 3G, die ik altijd gebruikte als hotspot via een T-mobile data-abbo.
  Onlangs van abonnement gewisseld naar Vodafone, kan nu mijn iPad in Nederland nog steeds gebruiken als hotspot, maar in de omringende landen niet meer. Aantikken van de hotspot geeft als reactie: Neem contact op met Vf.nl om hotspot te activeren. De helpdesk van Voda heeft voorlopig geen oplossing. Meer mensen met dit probleem, c.q. de oplossing?

  grs.,

  Jos.

Een reactie toevoegen: