5 augustus 2017

AT Holiday: Persoonlijke hotspot activeren op een iPhone en gebruiken

Wanneer je een iPhone in je bezit hebt kunnen in principe al je wifi apparaten verbinding maken met het mobiele netwerk van je iPhone. Je kunt je iPhone namelijk omtoveren tot een persoonlijke hotspot die het mobiele netwerk omzet naar een wifi access point.

Zo kun je bijvoorbeeld deze methode gebruiken om het mobiele netwerk van je iPhone door te sturen naar je iPad, maar ook Mac, laptop en andere wifi-apparaten. De functionaliteit is standaard aanwezig in iOS en werkt zowel op de iPhone of iPad LTE (met 3/4G).

Persoonlijke hotspot activeren

• Open Instellingen
• Schakel wifi op je iPhone in (ook als er geen netwerk beschikbaar is)
• Keer terug naar 'Instellingen' en navigeer naar 'Mobiele netwerk
• Tik op 'Persoonlijke hotspot' en schakel de gelijknamige optie in
• Vul bij Wifi-toegang een gepast wachtwoord in

persoonlijke hotspot actieven in iOS

Neem nu je iPad, MacBook of ander wifi-apparaat erbij en open het wifi-menu. Zoek hier naar jouw iPhone en maak verbinding. Om de verbinding tot stand te kunnen brengen met je iPhone moet je het wachtwoord van 'wifi-toegang' invoeren. Dit wordt gecontroleerd en de verbinding wordt tot stand gebracht, op je iPhone verschijnt er nu een blauwe balk met een overzicht van de connectie. Uiteraard kun je meerdere toestellen koppelen tot een maximum van 10.

Goed om te weten: Sinds OS X Yosemite en iOS 8 is Instant Hotspot in het leven geroepen. Dit geeft je de mogelijkheid om automatisch een persoonlijke hotspot-verbinding op touw te zetten zonder dat je dit moet activeren zoals bovenstaande stappen. Hiervoor wordt je iCloud account gebruikt, meer informatie en hoe het precies werkt lees je hier terug.

Persoonlijke hotspot verbinden via bluetooth of USB

Verder kun je ook bluetooth of de USB-kabel van je iPhone of iPad LTE gebruiken om het netwerk van je iPhone te gebruiken op je Mac of PC. Voor bluetooth dien je eerst je iPhone te koppelen aan je computer, schakel hierna persoonlijke hotspot in om verbinding te kunnen maken. Wanneer Persoonlijke hotspot is ingeschakeld en je koppelt via de USB-kabel de iPhone aan je Mac of PC dan kun je onmiddellijk verbinding maken met je iPhone via de netwerkvoorzieningen.

Om gebruik te kunnen maken van deze functie moet je beschikken over een goed mobiel netwerk. De gegevens worden verstuurd via GPRS, Edge, 3G of 4G, naargelang wat er beschikbaar is. De verbruikte MB’s gaan van je databundel af of worden in rekening gebracht wanneer de bundel verbruikt is.

'AT Holiday' geeft je allerlei handige tips voor de iPhone, iPad, iPod Touch en Mac die erg handig op vakantie kunnen zijn. Klik hier voor meer AT Holiday tips.Reacties


 • Chris Laarman

  5 augustus 2017 om 14:26

  Ja, Personal Hotspot is handig. Ik ben nu een maand “cable cutter”, dus ik moet wel.

  Opletten:
  1) Hotspot mag je ook letterlijk nemen: het betreffende apparaat moet blijkbaar aanpoten. Ik zou dat dus niet lang zonder netvoeding doen. – Ik heb mifi’s voor thuis en voor onderweg. Die zijn ervoor gemaakt.
  2) Apparaten lijken een voorkeur te hebben voor “echte” wifi boven hotspot wifi. (iOS apparaten tonen de beschikbare netwerken gescheiden.) Let dus op, dat ze niet stiekem terugkeren naar een ander netwerk.
  3) Worden mobiele downloads geweigerd wegens “groter dan 100 MB”, en moet je “dus” op zoek naar wifi, denk dan aan Personal Hotspots. Ik heb inmiddels de ene iPhone moeten gebruiken als hotspot voor de andere, en vervolgens de andere voor de ene. – Ja, ik heb een on-line petitie tegen die grens getekend.

 • Anita

  6 augustus 2017 om 8:00

  Goede duidelijke tips.
  Dankjewel!

 • Ron

  21 september 2017 om 10:10

  Wat ik vooral mis is een mogelijkheid om WiFi hotspot automatisch in te schakelen (zonder gebruik van een 2e Apple device). Concrete casus: als je Apple CarPlay gebruikt wordt de BT verbinding verbroken en moet je WiFi hotspot gebruiken voor data verbinding tbv de auto. Alleen die hotspot moet je bij instappen dus elke keer opnieuw aanzetten…. ;o(
  Weet iemand nog een trucje?

 • wim h

  9 oktober 2017 om 12:07

  Dag,

  Ik gebruik mijn hotspot dagelijks maar het is altijd weer een heel gedoe om hem aan de praat te krijgen. Mijn macbook herkent hem nooit direct. Ik moet altijd de hotspot een keer in en uitschakelen op de iPhone en de wifi op de macbook.

  Is hier nog iets aan te doen?

  Groet,

  Wim

 • Wesley Fabry

  9 oktober 2017 om 12:16

  @wim je kunt de netwerkinstellingen herstellen op je iPhone: https://www.appletips.nl/ios-mobiele-netwerk-herstellen/ en als dat niet helpt eventueel ook op je Mac: https://www.appletips.nl/standaard-netwerkinstellingen-herstellen-bij-problemen/

Een reactie toevoegen: