15 juni 2017

NieuwsRoamingkosten zijn vanaf vandaag afgeschaft in de gehele EU

eu

Vanaf vandaag zijn de roamingkosten voor je mobiele abonnement volledig afgeschaft in de gehele EU. Dit houdt in dat je kunt bellen, sms'en en internetten in de Europese Unie volgens hetzelfde tarief als thuis. Daarnaast is je huidige bundel ook geldig in de EU. Heb je dus 2GB internet, 100 belminuten en onbeperkt sms dan kun je dit ook gewoon gebruiken in de EU.

Het grootste voordeel is vooral voor de klant, zij kunnen zonder zorgen in het buitenland gebruikmaken van hun telefoon. Vanaf nu kun je dus gewoon de optie 'Dataroaming' actief houden. Dit kun je activeren via Instellingen ▸ Mobiel netwerk ▸ Opties mobiele data. Dataroaming is een techniek die ervoor zorgt dat je in het buitenland bereikbaar blijft wanneer het netwerk van je eigen provider niet beschikbaar is.

Wie gaat de roamingkosten nu betalen?

Voorheen werden alle kosten doorberekend naar de klant, zo moest je voor iedere belminuut, sms of MB betalen. Dit bracht een hoop hoge kosten met zich mee. Dit is nu verleden tijd en moeten providers de kosten met elkaar verrekenen. Gunstiger voor de klant, iets minder gunstig voor de provider. Echter moet je niet te vroeg juichen, omdat je nu je bundel overal in de EU kunt gebruiken kan het voorkomen dat je bundel op is. Dan betaal je gewoon weer kosten (zelfde tarief als thuis) of kun je tijdelijk een extra bundel aanschaffen.

roamingkosten eu afgeschaft

Zijn er limieten?

Vanaf vandaag 15 juni kun je jouw bundel gebruiken in de hele EU en betaal je geen extra kosten wanneer je in het buitenland wil bellen, sms'en of internetten. De EU heeft bepaald dat klanten jaarlijks maximaal 60 dagen binnen de EU hun bundel mogen gebruiken of roamen aan de tarieven van thuis. Echter hebben niet alle providers deze beperking opgelegd, je kunt zelf de voorwaarden controleren van je eigen provider voor meer informatie over deze beperking.

Kun je met jouw bundel onbeperkt bellen en sms'en dan kan dit ook in de EU, echter onbeperkt internetten hoort daar niet bij. De Europese Unie heeft besloten dat providers een limiet mogen opleggen voor onbeperkt internet. In Nederland is dit bijvoorbeeld 10GB bij T-mobile. Ook hiervoor kun je het beste de voorwaarden van je eigen provider controleren. Tot slot behoren Zwitserland, Noorwegen en Turkije officieel niet bij de EU, sommige providers zien deze landen wel als EU-land en zijn hier ook de roamingkosten afgeschaft. Check je provider voor meer informatie.

Opgelet: Bel je vanuit Nederland naar een buitenlands nummer dan betaal je gewoon extra kosten, bel je in het buitenland naar een buitenlands nummer dan zijn er geen extra kosten.

Voor onze Belgische lezers: In België gelden deze nieuwe regels al sinds 15 mei, maar de Europesche voorwaarden zijn gelijk.

Lees ook: 36 tips om de batterijduur van je iPhone, iPad of iPod Touch te verlengenReacties


 • hetklopt

  15 juni 2017 om 11:17

  T-Mobile maximaal 10GB. Per maand of per jaar.

 • Wesley Fabry

  15 juni 2017 om 11:59

  @hetklopt dat is per maand, eventueel met een max van 60 dagen. Voorbeeld: 14 dagen in juni, 14 dagen in augustus, 14 dagen in november, telkens met een max van 10Gb. meer info: https://www.t-mobile.nl/eu-regulering-nw

 • Berend

  15 juni 2017 om 18:03

  @Wesley, Als ik in het buitenland ben en ik wordt gebeld (vanuit Nederland), worden dan de kosten “vanaf de grens” niet bij mij in rekening gebracht wat in de oude situatie wel het geval was (is)?

 • Wesley Fabry

  15 juni 2017 om 18:07

  @berend volgens mijn is gebeld worden in het buitenland al een tijdje gratis, maar kan misschien per provider verschillen. Beste is hun daar even op aanspreken of even je abonnement controleren.

Een reactie toevoegen: