26 maart 2020

Hoe bescherm je jouw iPhone tegen hackers?

4 min leestijd
Hoe bescherm je jouw iPhone tegen hackers?
Uitleg
4 min leestijd

De mobiele telefoon is tegenwoordig meer dan alleen een apparaat waar je mee belt. Je gebruikt sociale media apps zoals WhatsApp, surft op het internet, je regelt je bankzaken ermee en nog veel meer. Iedereen die een mobiele telefoon gebruikt, kan op een dag het slachtoffer worden van hacking. We denken vaak dat overkomt mij niet, maar het gevaar is dichterbij dan je denkt.

De iPhone van Apple is de meest veilige mobiele telefoon en we denken vaak dat een iPhone niet gehackt kan worden. Dit is helaas niet waar. Ieder jaar geeft Apple veel geld uit aan onderzoek voor hun beveiligingssoftware. Ze betalen zelfs de ethische hackers, de goede hackers, om bugs te vinden in hun beveiliging. Op deze manier worden eventuele gebreken in de beveiliging opgespoord en uiteraard opgelost. Veiligheid staat voorop en daarom dat een iPhone zelden fysiek wordt gehackt, maar je accounts zijn gevoeliger.

Je kunt daarom veel doen om je iPhone te beschermen tegen mogelijke inbrekers. Maak de kans op hacking zo klein mogelijk en volg onderstaande tips op.

Gebruik een VPN-app en beveiligde wifi als je online bent

Openbare wifi is één van de makkelijkste manieren om gehackt te worden, omdat dit netwerk veel minder veilig is en vaak niet beveiligd is met een wacht Ook kwaadwilligen kunnen dan gebruikmaken van het netwerk en iedereen die verbonden is in de gaten houden. Voor het gebruik van je bank app, inloggen op accounts en andere privé-activiteiten kun je het beste altijd een VPN-verbinding gebruiken wanneer je verbonden bent met een openbaar netwerk, maar ook bij je thuis is het privacy-technisch een slim idee.

Download VPN en installeer de app op je iPhone, zodat je altijd een veilige internetverbinding hebt. Een VPN-verbinding creëert een privé-beveiliging rondom je internetactiviteiten. Op deze manier ben je optimaal beschermt, ondanks je gebruikmaakt van een openbare wifi-verbinding.

Veilig gebruikmaken van openbare wifi-netwerken op vakantie

Installeer altijd de software update van iOS

Apple brengt regelmatig software-updates uit voor het besturingsprogramma iOS en iPadOS. Hier zitten altijd belangrijke veiligheidsupdates in, dus zorg dat je deze zo snel mogelijk installeert wanneer ze beschikbaar komen. Ook app-updates bevatten belangrijke verbeteringen. Het bijwerken van de nieuwste software zorgt ervoor dat je zo goed mogelijk bent beschermd tegen nieuwe inbraakpogingen op je iPhone. Bij instellingen ▸ Algemeen ▸ Software-update kun je 'automatisch updaten' inschakelen.

ook interessant
Updates voor iPhone, iPad en Mac automatisch downloaden en installeren
Updates voor iPhone, iPad en Mac automatisch downloaden en installeren

Sinds iOS 13.6 kun je iPadOS en iOS updates voor iPhone en iPad automatisch downloaden en installeren, zo ben je altijd up-to-date.

Gebruik de iCloud wachtwoord sleutelhanger

Houd je account veilig door de iCloud-sleutelhanger te gebruiken. Deze service genereert voor jou unieke wachtwoorden die zeer moeilijk te kraken zijn.

De iCloud-sleutelhanger onthoudt alle gebruikersnamen en wachtwoorden en slaat deze zorgvuldig voor je op. Je hoeft de gegevens niet meer zelf te onthouden, want de iCloud-sleutelhanger vult deze automatisch in op alle apparaten die jij autoriseert. Je gebruikt de sleutelhanger ook om bewaarde wachtwoorden in te zien.

De grootste kwetsbaarheid is niet de iPhone zelf, maar de wachtwoorden die op je telefoon staan om toegang te krijgen tot je gegevens. Als je hetzelfde wachtwoord gebruikt op meerdere websites of services, loop je een groot risico. Hackers weten dat sommige inloggegevens voor meerdere sites of toepassingen worden gebruikt. Met de iCloud-sleutelhanger gebruik je altijd unieke wachtwoorden, mits je deze door de service laat genereren.

inloggen icloud sleutelhanger

Stel een twee factor authenticatie in voor je Apple ID

Als je de iCloud-sleutelhanger gebruikt, hoef je je geen zorgen te maken over het onthouden van je wachtwoorden of het gebruik van twee dezelfde wachtwoorden. Echter zit er een keerzijde aan, iedereen die toegang krijgt tot jouw iCloud-account heeft toegang tot je wachtwoorden. Zorg daarom dat je Apple ID goed beveiligd is. Gebruik hiervoor de twee factor authenticatie van Apple.

Als de verificatie in twee stappen is ingeschakeld, moet je een vertrouwd apparaat gebruiken om je aan te melden bij een nieuw apparaat. Als iemand wil inloggen met je Apple ID, ontvang je een melding op je iPhone of Mac met een code. Zonder deze code kan de hacker niet inloggen. Mocht je dit overkomen is het wel aan te raden zo snel mogelijk je wachtwoord te wijzigen.

Schakel “Zoek Mij” in op je iPhone

Op je iPhone zit standaard de app 'Zoek Mij', waarmee je jouw iPhone kunt terugvinden. Dit is handig voor als je mobiel gestolen is, zodat je weet waar deze zich bevindt. Anderzijds is het zeer nuttig omdat deze app een functie heeft waarmee je op afstand alles van je iPhone kunt wissen, zodat je persoonlijke gegevens niet worden gestolen.

Pas op voor nep e-mails

Nog altijd is een veelvoorkomende manier waarop hackers op je iPhone binnen komen middels een malware koppeling in een phishing e-mail. Je klikt op een link van een ontvangen nep e-mail. Buiten je medeweten om wordt er software geïnstalleerd, waarmee de inbreker toegang krijgt tot jouw iPhone. Open nooit zomaar e-mails die je niet vertrouwt en klik niet op links in een e-mail bericht.

Zorg dat je iPhone de laatste software update heeft, stel een twee factor authenticatie in en zorg altijd voor een veilige internetverbinding door middel van VPN.

ook interessant
Herkennen van Apple phishing e-mailberichten en iCloud spam
Herkennen van Apple phishing e-mailberichten en iCloud spam

Heb je een vreemde e-mail ontvangen van Apple, dan kun je met deze tips herkennen of het om phishing (spam) e-mails gaat en wat je moet doen.

info
Auteur appletips redactie
Datum26/03/2020 21:30
Categorie Uitleg
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏

Reacties

  • Bij het binnenhalen van je e-mails, de externe inhoud van de e-mail niet downloaden. Zo voorkom je mogelijke fishing.

    Deze optie zit in OSX:
    Safari – Mail – Voorkeuren – Weergave – Laad extern materiaal in berichten.

    Beantwoorden

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store