23 januari 2011

10 snelle & handige tips voor Mac OS X (deel 12)

Vandaag weer een verzameling van 10 kleine OS X tips. Handige weetjes die je misschien niet iedere dag gaat gebruiken maar wel ontzettend handig kunnen zijn.

iCal: Door een contactpersoon vanuit het adresboek op een datum in iCal te slepen maak je direct een nieuwe afspraak met de contactpersoon aan.

Safari: Klik op de knop vorige of volgende pagina en houd deze ingedrukt. Je kunt nu direct naar een recentelijk bezochte webpagina terugkeren.

iTunes: Plaats je muis op de volume slider en maak een scroll gesture op je trackpad of met de muis om het geluidsvolume te fine-tunen.

Spotlight: Je kunt de volgorde van de zoekresultaten in Spotlight aanpassen naar eigen keuze. Ga naar  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Spotlight ▸ Zoekresultaten. Versleep categorieën om de volgorde van de resultaten te wijzigen.

Safari: Control + klik (rechtermuisknop) op de naam van een website boven in het Safari venster om de website hiërarchie te bekijken.

Voice over: Het is mogelijk om je Mac ieder uur te laten zeggen hoe laat het is. Je activeert deze optie in  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Datum en tijd ▸ Klok ▸ optie: ‘Zeg hoe laat het is’. Eventueel kun je interval en zelfs de stem aanpassen.

OS X Finder: Je kunt heel eenvoudig mappen en bestanden toevoegen aan de linker zijbalk van Finder. Selecteer het bestand of de map een gebruik de toetscombinatie cmd⌘ + T.

Spaces: Op het moment dat je Spaces hebt geactiveerd kun met control + pijltoetsen navigeren door de aangrenzende Spaces.

OS X: Mocht je muis of trackpad onverhoopt spontaan niet meer werken gebruik dan de toetscombinatie (fn) + ctrl + F2 om toegang te krijgen tot het  Menu.

Terminal: Met de toetscombinatie ctrl + w (of esc + delete) kan je het laatst ingetypte Terminal commando wissen.Reacties


 • ErwinB

  23 januari 2011 om 9:37

  Altijd handig, bedankt.

 • ppl

  23 januari 2011 om 15:33

  Dat ctrl-w verwijderd alleen het woord wat voor de cursor staat (hetzelfde als option-backspace) en gaat dan ook in heel veel gevallen niet werken omdat een commando vaak uit heel wat meer dan 1 woord bestaat. Om het commando volledig weg te halen dien je ctrl-c (break) te gebruiken. Het gebruik van esc werkt hier niet eens. Delete is verder de standaard manier om tekst weg te halen (net als backspace) en werkt ook prima. Het is wel een wat omslachtigere manier dan ctrl-c maar handig als je alleen een deel weg wilt hebben.

 • Joep

  23 januari 2011 om 17:19

  Probeer de iCal tip uit maar het lukt mij niet om met het slepen van een contact uit Adresboek naar iCal een afspraak in te plannen. Zie weliswaar een “adreskaart” als icon maar als ik deze drop in iCal gebeurt er niets ….

 • Chorro

  29 januari 2011 om 17:14

  “iTunes: Plaats je muis op de volume slider en maak een scroll gesture op je trackpad of met de muis om het geluidsvolume te fine-tunen.”

  Dat werkt ook bij de balk om het voor- of achteruit spoelen van een nummer.

Een reactie toevoegen: