15 april 2011

10 snelle & handige tips voor Mac OS X (deel 16)

Vandaag weer een verzameling van 10 kleine OS X tips. Handige weetjes die je misschien niet iedere dag gaat gebruiken maar wel heel handig kunnen zijn.

1. Voorvertoning: Na het openen van een PDF of afbeelding in voorvertoning kan je met behulp van de toets combinatie cmd⌘ + delete ⌫ het bestand direct in de prullenmand plaatsen.

2. Mail: In de standaard OS X Mail applicatie kan je met behulp van cmd⌘+ option⌥+ B de BCC optie toevoegen en met cmd⌘+ option⌥+ R voeg je een ‘Antwoord aan’ optie toe.

3. Safari: Vanaf versie 4 is het mogelijk om een url die is opgeslagen als favoriet of in de historie direct in een nieuw tabblad te openen. Dit doe je door de cmd⌘ toets ingedrukt te houden bij selecteren van de url.

4. iChat: Door op te enter drukken wordt je bericht in een chatsessie verstuurd, wil je graag een lege regel toevoegen aan je bericht gebruik dan de toets combinatie option⌥ + enter.

5. Mail: Standaard worden nieuwe notities automatisch weergegeven in je inbox. Je kan dit uitschakelen in het menu Mail ▸ Voorkeuren ▸ Accounts ▸ Je account ▸ Postbus instellingen. De-activeer de optie ‘Toon notities in inkomend’.

6. iPhoto: Je heel eenvoudig een foto roteren met het trackpad van je MacBook door met twee vingers een beweging tegen of met de klok mee te maken. Dit werkt natuurlijk ook op het nieuwe Magic Trackpad.

7. Systeemvoorkeuren: Door Shift ⇧ + option⌥ ingedrukt te houden bij het aanpassen van het volume (F11 & F12) of de helderheid van je scherm (F1 & F2) krijg je beschikking over 64 stappen in plaats van de standaard 16.

8. Photo Booth: Het is mogelijk om foto’s die je maakt met Photo Booth direct na het nemen te spiegelen. Je activeert deze optie in het Photo Booth menu ▸ Wijzig ▸ Spiegel foto’s automatisch…

9. Pages: Wanneer je een Pages document hebt geopend dan wordt linksonder in de statusbalk het aantal woorden waaruit je tekst bestaat weergegeven. Door hierop te klikken opent automatisch een informatie venster, in dit venster krijg je een overzicht uit hoeveel pagina’s, regels, alinea’s en tekens je tekst bestaat.

10. Adresboek: Wanneer je last hebt van dubbele contactpersonen in het adresboek dan kan je deze opsporen via de menu keuze: Kaart ▸ Dubbele vermeldingen.Reacties


 • wim beukema

  17 april 2011 om 19:33

  imac
  ik wil graag 10 handige tips om de systeem fonts beter leesbaar te maken voor slechtzienden, inzoomen is geen optie.

 • Rosemarie

  17 november 2012 om 21:27

  Hallo, ik heb een vraag. In Finder – Al mijn bestanden – afbeeldingen staan alle foto’s die ik heb gemaakt met photo booth, maar er staat dan niet alleen de foto met een effect maar ook diezelfde foto zonder effect. Kan je dit uitschakelen? En kan je ook uitschakelen dat ze niet automatisch nog de face van foto’s opslaan als een aparte foto? Mvg Rosemarie

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!