21 november 2011

10 snelle & handige tips voor Mac OS X (deel 21)

Vandaag weer een verzameling van 10 kleine OS X tips. Handige weetjes die je misschien niet iedere dag gaat gebruiken maar wel ontzettend handig kunnen zijn.

OS X: Het is mogelijk om je Mac automatisch opnieuw te laten opstarten na een stroom onderbreking. De optie kan je activeren in het menu. Optie:  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Energiestand ▸ Start automatisch op na stroomstroming

Voorvertoning: Bij het openen van een PDF bestand wordt standaard altijd de eerste pagina getoond. Je kunt ook instellen dat voorvertoning de laatste geopende pagina toont wanneer het bestand opnieuw wordt geopend. Optie: Voorvertoning ▸ Voorkeuren ▸ PDF ▸ Begin op laatst bekeken pagina.

Safari: Wil je liever Bing of Yahoo gebruiken als standaard zoekmachine dan is dat ook mogelijk. Ga hiervoor naar Safari ▸ Voorkeuren ▸ Algemeen ▸ optie: Standaardzoekmachine.

iChat: Door meerdere contactpersonen in je buddy list te selecteren met behulp van de cmd⌘ toets kun je Multi-person chat starten met behulp van de menu optie: Contactpersonen ▸ Verstuur IM-bericht.

Mail: Het is mogelijk om de bijlagen uit een e-mail bericht te verwijderen waardoor alleen het e-mail bericht zelf wordt bewaard in je inbox. Selecteer een e-mail bericht met bijlage en selecteer in het Mail menu de optie: Bericht ▸ Verwijder bijlagen.

iTunes 10: Wanneer je geen gebruik maakt van de aankruisvakken die worden weergegeven voor de tracknamen dan kun je deze verbergen in de iTunes interface. iTunes ▸ Voorkeuren ▸ Algemeen ▸ optie: Toon aankruisvakken bij lijst.

Mail: Wanneer de Mail applicatie actief is kun je via het Dock icoon een nieuw E-mail bericht of notitie aanmaken, control + klik (rechtermuisknop) op het icoon en selecteer de gewenste optie.

Voorvertoning: Bij het openen van een afbeelding wordt de afmeting standaard aangepast aan het schermformaat. Je kunt afbeeldingen ook weergeven op werkelijke grootte. Voorvertoning ▸ Voorkeuren ▸ Afbeeldingen ▸ optie: Afbeeldingsgrootte bij openen.

iMovie: Het is mogelijk om direct mediabestanden toe te voegen aan iMovie zonder deze in de interface te hoeven slepen. Plaats de mediabestanden in de map: ~ thuisnmap ▸ Films ▸ iMovie events ▸ iMovie Drop Box.

Prullenmand: Gebruik cmd⌘ + option⌥ + shift⇧ + delete om snel de prullenmand leeg te maken zonder dat er verdere vragen worden gesteld. Let op dat deze toetscombinatie alleen werkt wanneer Finder actief is.Reacties


 • Michiel

  21 november 2011 om 10:31

  Shortcut voor prullenmand werkt ook alleen als je een iMac of keyboard van Apple hebt. Op mijn MacBook Pro staat er immers geen delete knop ;)

 • Michiel

  21 november 2011 om 10:32

  Vergeten bij te vertellen: dan gaat het enkel met de Shift (rechterbovenhoek) ipv van Delete (mss handig om erbij te zetten)

 • ppl

  22 november 2011 om 17:43

  Dat ligt aan de layout die je hebt. Dit zal wel een Amerikaanse tip zijn geweest die is overgenomen. De USA layout heeft een delete knop, fn+delete is daar backspace. Voor de Nederlandse layout is het exact omgekeerd. Gewoon even in de tekst het woordje “delete” vervangen door “backspace” ;)

 • Jasper

  24 november 2011 om 20:11

  JE kan natuurlijk ook gewoon “Toon waarschuwing voor legen prullenmand” in de “Geavanceerd” tab van de Finder voorkeuren uit zetten.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!