2 juli 2010

10 snelle & handige tips voor Mac OS X (deel 4)

Het is alweer vrijdag dus zoals gewoonlijk op de laatste dag voor het weekend een verzameling van 10 kleine OS X tips. Handige weetjes die je misschien niet iedere dag gaat gebruiken maar wel heel handig kunnen zijn.

1. iCal: Je kan heel eenvoudig een afspraak door mailen naar een willekeurige gebruiker. Control + klik op een afspraak en selecteer de optie ‘E-mail activiteit’. Hierdoor wordt er automatisch een email aangemaakt met details en een gestandaardiseerd .ICS bestand.

2. Spotlight: Je de volgorde van de spotlight zoekresultaten wijzigen. Ga hiervoor naar Systeemvoorkeuren ▸ Spotlight en sleep de verschillende categorieën in de gewenste positie.

3. MacBook: Als je bij het aanpassen van de scherm helderheid de toets combinatie option⌥ + shift⇧ gebruikt dan heb je beschikking over 64 stappen in plaats van de standaard 16. Je zal zien dat de blokjes per kwart worden verhoogd of verlaagd. Heel erg handig onder speciale licht condities.

4. Tekst bewerken: Door gebruik te maken van cmd ⌘ + backspace kan je in één keer een complete regel verwijderen.

5. Finder: Je kan snel een andere weergave selecteren in OS X Finder met de volgende toetscombinaties: cmd⌘ + 1 symboolweergave, cmd⌘ + 2 lijstweergave en cmd⌘ + 3 voor kolomweergave.

6. Finder: Met de toets combinatie cmd⌘ + option⌥ + spatiebalk kan je in iedere OS X applicatie een nieuw Finder venster openen.

7. Keynote: Wil je na het openen van een keynote presentatie deze ook direct afspelen activeer dan de optie: inspector ▸ Document ▸ Speel automatisch af.

8. iWork '09: Wanneer je snel de font grootte wilt aanpassen selecteer dan de gewenste tekst en gebruik de toetscombinatie cmd⌘ - en cmd⌘ +.

9. Prullenmand: Gebruik cmd⌘ + option⌥ + shift⇧ + delete om snel de prullenmand leeg te maken zonder dat er verdere vragen worden gesteld. Let op dat deze toetscombinatie alleen werkt wanneer Finder actief is in de menubalk.

10. Vrijdag: Zin om iemand te pesten? Gebruik control + option + cmd⌘ + 8 om te switchen naar een negatieve kleurweergave. Erg vervelend als je zelf deze combinatie niet weet ;)Reacties


 • Mats

  2 juli 2010 om 9:02

  Tip 3 werkt ook op de iMac

 • Paul B.

  2 juli 2010 om 9:23

  Handig, vooral die finder-openen tip!

 • Marcel

  2 juli 2010 om 10:49

  En tip 3 werkt ook voor het audiovolume aanpassen!

 • sander

  2 juli 2010 om 13:28

  tip 9 wil me niet helemaal lukken, ik heb geen delete toets, alleen backspace. ik heb geprobeerd fn+backspace te gebruike maar dat lukt niet

 • Richard

  2 juli 2010 om 13:35

  De toets combinatie werkt alleen als Finder actief is.

 • Rob Vermeulen

  3 juli 2010 om 10:18

  Tip 3 (fijnregelen helderheid met option⌥ + shift⇧ erbij) werkt niet alleen op de MacBook. Mijn iMac (2007) doet het ook.

 • Martijn Engler

  6 juli 2010 om 10:54

  @sander: je hoeft geen fn in te drukken. De Mac kent “delete” en “forward delete”. Wat jij backspace noemt is dus gewoon delete. ;-)

 • Theo Boschman

  17 juli 2011 om 17:36

  zelfs met fn +packspace krijg ik geen delete functie op mijn `mac book pro

 • Theo Boschman

  17 juli 2011 om 17:38

  krijg geen delete met fn +backspace op Mack Book Pro

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!