9 juli 2010

10 snelle & handige tips voor Mac OS X (deel 5)

Met een tropisch weekend voor de boeg op deze laatste dag voor het weekend natuurlijk weer een verzameling van 10 kleine OS X tips. Handige weetjes die je misschien niet iedere dag gaat gebruiken maar wel heel handig kunnen zijn.

1. Algemeen: Het kan vandaag wel een 33º graden worden, maar hoe typ je nu eigenlijk dat º-symbool? Gebruik hiervoor de toetscombinatie option⌥ + 0.

2. Mail: Standaard verschijnen nieuwe notities ook in je inbox. Ga naar Mail ▸ Voorkeuren ▸ Accounts ▸ Postbusinstellingen en schakel de optie ‘Toon notities in inkomend’ uit. De notities worden nu alleen nog maar getoond in ‘Herinneringen’ sectie.

3. Safari: Door middel van Option⌥ + klik op een link die verwijst naar een bestand zoals bijvoorbeeld .pdf, .mp3, .mov en dergelijke wordt het bestand direct gedownload en niet vertoond in het venster.

4. Keynote: Wanneer je met gegroepeerde objecten werkt in Keynote dan kan je door te dubbelklikken op een individueel object deze selecteren en daarna aanpassen en verplaatsen. Je hoeft dus niet de groep uit elkaar te halen om een object aan te passen.

5. Safari: Als er meerdere tabbladen zijn zijn geopend en je sluit één van de tabbladen met de option ⌥ toets ingedrukte dan worden alle overige tabbladen gesloten.

6. Numbers: Wanneer je grote spreadsheets wilt uitprinten maak dan gebruik van de toets combinatie cmd⌘ + option⌥ + P en gebruik de ‘slider’ onder in het venster om de grootte van de spreadsheet aan te passen.

7. Mac Pro: Als je Mac Pro is uitgerust met 2 CD / DVD drives dan kan je de tray van de tweede optische drive openen met de toetscombinatie option⌥ + eject ⏏.

8. Algemeen: In de meeste applicatie waar je met tekst werkt kan je door middel van cmd⌘ en + of - de font grootte aanpassen.

9. Algemeen: Wanneer er meerdere vensters van één actieve applicatie zijn geopend dan kan je met cmd⌘ + ` switchen tussen de verschillende vensters.

10. Twitter: Handig voor de twitteraars onder ons als je ‘…’ wilt typen gebruik dan option⌥ + ; dit geeft ook ‘…’ maar deze laatste telt maar voor 1 karakter!Reacties


 • Remco

  9 juli 2010 om 8:51

  Ount 9 werkt niet bij mij, daarentegen is het wel de ctrl-tab die door vensters van een programma bladert.

  Fijn weekend allen!

 • Robert

  9 juli 2010 om 9:01

  Punt 9: Klik (en houd vast) op het icoon in de dock en je krijgt alle vensters van die applicatie te zien. Hierna kan je een keuze maken.

 • Kees

  9 juli 2010 om 9:27

  Punt 1: Ik heb deze tip vaker langs zien komen, maar het klopt niet. Het karakter dat je met de option⌥ + 0 krijgt is de ordinal indicator zoals hij in het Engels heet. Dit karakter wordt in bijvoorbeeld het Frans gebruikt om rangtelwoorden aan te geven; zoals wij 1e en 2e hebben, hebben zij 1º en 2º. Dit karakter heeft in sommige lettertypen ook een streepje eronder.
  Het graden teken vind je onder de toetsen combinatie shift + option⌥ + 8 : °.
  Voor de duidelijkheid nog even naast elkaar, ordinale indicator en graadaanduiding º en °

 • Katja

  9 juli 2010 om 10:48

  Oh. Ik dacht dat option K het graden-teken was: ˚C

 • Nils Breunese

  9 juli 2010 om 11:17

  Tip 9 is eigenlijk cmd⌘ + `.

 • Kees

  9 juli 2010 om 17:42

  @ Katja,
  Je hebt me even aan het twijfelen gebracht. Option + K kende ik namelijk niet. Maar ik heb het met behulp van het lettertekenpallet even nagekeken. Shift + option + 8 is het gradenteken. Option + K is (zoals ze het in het Engels noemen) de ring above. De losse uitvoering van het ringetje dat je in sommige talen boven bijvoorbeeld de å vindt: ˚.
  Hebben we allebei weer wat geleerd vandaag. ;-)

 • karel-willem

  9 juli 2010 om 19:49

  1: Daar gebruik al honderd jaar ° (shift-alt-acht) voor, i.p.v. º.
  Maar blijkbaar is dat wat anders.

 • Leon

  9 juli 2010 om 20:44

  Het is inderdaad de K van graden Kelvin

 • karel-willem

  9 juli 2010 om 23:47

  Ik had even de reacties boven me niet gelezen. ; )

  Ben ik toch blij dat ik het goed deed.

 • Katja

  10 juli 2010 om 19:15

  @Kees, ja grappig, zoveel balletjes op het toetsenbord.
  Maar, toch nog een vraagje. Want als ik option K doe en daarna bijvoorbeeld de a krijg ik ˚a. De a er dus na.

 • Kees

  11 juli 2010 om 10:01

  @Katja, daar heb je een heel goed punt. Ik heb even moeten googelen om hier een goed antwoord op te krijgen. ;-) Bij de standaard toetsenbord instellingen bij Nederlands en Amerikaans krijg je een å met alleen option + a. Er is echter ook een toetsenbord instelling die U.S. Extended heet. Hiermee kun je veel meer speciale karakters rechtstreeks typen. En dan heb je dus ineens wel option + K gevolgd door a nodig om een å te krijgen.
  En option + A wordt dan weer gebruikt om een streepje boven bepaalde karakters te krijgen: ā s̄ ē.
  Nog een hele wetenschap, zo’n toetsenbord.
  (Met dank aan http://tlt.its.psu.edu/suggestions/international/accents/codemacext.html )

 • Kees

  12 juli 2010 om 9:14

  @ Katja, daar heb je een heel goed punt. Ik had daar nog nooit zo bij stil gestaan en heb even moeten googelen om een antwoord te vinden. ;-) Bij de standaard toetsenbord instellingen (zowel Nederlands als Amerikaans) maak je een å met alleen option + a. Er is echter ook een toetsenbord instelling U.S. Extended, waarmee je een heleboel speciale karakters rechtstreeks kunt typen. En als je daar gebruik van maakt dan moet je dus wel option + K gevolgd door a typen om een å te krijgen. En option + A wordt dan gebruikt om een streepje boven bepaalde letters te kunnen zetten: ā s̄ ē. En wellicht gelden bovenstaande instellingen ook voor andere toetsenbord instellingen.
  Zo’n toetsenbord is nog een hele wetenschap. ;-)

 • Jeroen van Zeijl

  5 juli 2012 om 0:13

  Dit is precies wat ik zocht. Hartstikke bedankt! (64ºF)

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!