4 juni 2010

10 snelle & handige tips voor Mac OS X (1)

1. In Photo Booth direct een foto maken zonder het aftellen? Gebruik alt⌥ bij het indrukken van de shutter-knop. Met behulp van de shift⇧ toets kan je de ‘flits’ uitschakelen.

2. Een vraag die constant terug blijft komen: “Hoe typ ik het  logo?”, heel simpel met behulp van de toetscombinatie shift⇧ + alt⌥ + K.

3. Wil je geen “Bleep!” geluid horen bij het aanpassen van het geluidsvolume? Gebruik dan de shift⇧-toets bij het aanpassen van het volume.

4. OS X bezit een slowmotion mode. Minimaliseer een venster (door middel van het oranje bolletje) en houd daarbij de shift⇧-toets ingedrukt. De slowmotion mode werkt ook samen met het OS X Dock en andere interface componenten.

5. Voorkom email naar de verkeerde contactpersonen door in het “aan veld” te beginnen met de achternaam in plaats van de voornaam. Automatisch zal de juiste match uit het Adresboek worden opgehaald.

6. Meer concentratie nodig tijdens het werken op je Mac? Met de toetscombinatie cmd⌘ + alt⌥ + H verberg je direct alle vensters behalve die van de actieve applicatie waar in je werkt.

7. Met behulp van de toets combinatie shift⇧ + cmd⌘ + 3 kan je een schermafdruk maken. Met shift⇧ + cmd⌘ + 4 is het mogelijk om alleen een afdruk van een venster te maken. Druk na de toetscombinatie op de spatiebalk en selecteer een venster of ander GUI component zoals bijvoorbeeld het Dock

8. Door een bestand op het OS X Mail icoon te slepen wordt automatisch een nieuwe email aangemaakt en het bestand als bijlage toegevoegd.

9. Last van je ogen of je leesbril vergeten? Houd de control-toets ingedrukt en maak een omlaag/omhoog scroll beweging met je muis of trackpad om in of uit te zoomen op je scherm.

10. Easter egg: Als je met de alt⌥ + cmd⌘ ingedrukt op de Weer widget van het OS X Dashboard klikt dan kan je alle aanwezige weer animaties bekijken.Reacties


 • Nils Breunese

  4 juni 2010 om 14:13

  Voor 3 is ook een permanente instelling:  > Systeemvoorkeuren > Geluid > Geluidseffecten > Laat geluid horen wanneer volume wordt gewijzigd.

 • Pablo

  4 juni 2010 om 16:15

  Tip 2 werkt bij mij niet.
  De knoppen combinatie die ik moet intikken is: alt + & of alt+1 (niet numpad) 
  Ik heb een Macbook Pro van 2009 met een azerty toetsenbord ;)

 • Thor

  4 juni 2010 om 16:38

  Tip 2 hetzelfde als Pablo, Ik heb een iMac 27 inch met azerty toetsenbord ;)

 • Cedric

  4 juni 2010 om 20:55

  @ Thor & Pablo

  vermeld er even bij in welk land je je macbook kocht, hier in België is het inderdaad azerty met :

  alt+&=

 • Chorro

  4 juni 2010 om 22:23

  Dan ligt dat inderdaad aan het AZERTY toetsenbord, ik heb hier een MBP uit 2009 met QWERTY en shift + alt + K werkt prima ;)

 • Kerstman

  5 juni 2010 om 0:10

  Leuke tips. THX M8

 • Pablo

  5 juni 2010 om 10:06

  Mijn komt ook uit België ;)

 • L

  5 juni 2010 om 15:08

  Een veel belangrijkere kwestie dan het maken van het -symbool: Wat is de sneltoets voor het ⌘-symbool?
  En nog een aanvulling op nummer 9: Als je een muis zonder scrollbal hebt of – zoals ik – een tablet, dan kun je ook inzoomen met de toetscombinatie ⌥+⌘ en dan een plus.

 • joris

  5 juni 2010 om 16:26

  je kunt ook je geluidsniveau aanpassen zonder dat je het piep geluid hoort zonder dat je er een toets voor moet inhouden.

 • Macker

  5 juni 2010 om 16:56

  Bij tip 7 staat dat ik een afbeelding van het Dock kan maken. Maar bij mij lukt dat niet. Het Dock wordt pas zichtbaar als ik een afbeelding heb gemaakt. MacBook met SnowLeopard.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!