7 februari 2010

10 Tips voor iPhoto ’09

Ieder jaar verschijnt er een nieuwe versie van Apple's iLife, naar alle waarschijnlijkheid zal dus ook binnenkort de nieuwe versie iLife '10 door Apple worden gepresenteerd. Op dit moment is er echter nog geen definitieve release datum van iLife '10 bekend.

Het bekendste een meest gebruikte onderdeel van iLife '09 is iPhoto, deze stelt OS X gebruikers in staat om op eenvoudige wijze foto's te beheren en te bewerken. In dit artikel 10 tips voor iPhoto '09 die het werken met de applicatie een stuk makkelijker maken.

1. In iLife '09 detecteert iPhoto automatisch geo-tags waardoor je foto's op de juiste plaats worden weergegeven in Places (Plaatsen). Wanneer je foto's vanuit iPhoto upload naar een externe website zoals MobileMe of Flickr dan worden deze geo-tags niet standaard meegestuurd. Als je hiervan toch gebruik wilt maken dan dien je de geo-tag optie handmatig te activeren in iPhoto ▸ Voorkeuren ▸ Web.

2. Wanneer je foto's importeert vanaf je iPhone dan wil je in de meeste gevallen deze foto's ook bewaren op je iPhone. Als je enige tijd later opnieuw foto's wilt importeren dan is de optie 'Verberg al geïmporteerde foto's' ontzettend handig. Alleen de foto's die nog niet zijn geïmporteerd verschijnen nu in het import venster.

3. Door het toevoegen van trefwoorden (tags) aan je foto's maak je iPhoto slimmer. Zeker wanneer je foto bibliotheek groeit in het aantal foto's dan is het raadzaam om trefwoorden te gebruiken. Op basis van trefwoorden kan je heel eenvoudig zoekopdrachten uitvoeren op je foto bibliotheek en de juiste foto's terugvinden.

4. Wanneer er meerdere personen op een foto voorkomen dan zal Faces (Gezichten) proberen alle gezichten te identificeren. Wanneer niet alle gezichten worden gemarkeerd door Faces dan kan je dit handmatig doen met de knop 'Voeg onbekend gezicht toe". Trek een vierkant om het ontbrekende gezicht en voeg hierna de naam toe.

5. Het is in iPhoto mogelijk om foto's te verbergen. Als je een bepaalde foto wilt verbergen voor bepaalde personen dan kan je gebruik maken van de 'Verberg' knop onderin de toolbar van iPhoto. De verborgen foto's kan je bekijken door middel van de iPhoto menu optie Weergave ▸ Verborgen foto's ⇧⌘H.

6. Door in Places (Plaatsen) met de rechtermuisknop te dubbel klikken op de wereld kaart zoom je in op de kaart. Met de linkermuisknop kan je door te dubbelklikken weer uitzoomen. Natuurlijk kan je hiervoor ook de 'Slider' rechts onder in het venster gebruiken of de pinch gestures op je trackpad.

7. Wanneer je gezichten op het Faces prikbord versleept dan kan je hiermee ook gezichten samenvoegen. Let hier bij op dat de naam en trefwoorden direct worden aangepast naar de persoon waarop het gezicht wordt gesleept. Wanneer dit per ongeluk gebeurt dan kan je deze actie ongedaan maken met cmd⌘ + z.

8. Je kan aan een persoon op het Faces prikbord een hoofdfoto toekennen. Dubbelklik hiervoor op een persoon in het Gezichten prikbord, selecteer een foto die je wilt instellen als hoofdfoto en klik hierop met je rechtermuisknop (of control+klik) en selecteer de optie "Maak hoofdfoto".

9. Als je een foto uit je foto bibliotheek verwijderd dan wordt deze niet definitief verwijderd maar verplaatst naar de prullenmand binnen iPhoto. Vaak wordt dit vergeten en bevat de prullenmand een enorm aantal foto's. Klik met je rechtermuisknop in de linker kolom op 'Prullenmand' van en selecteer de optie 'Leeg prullenmand'.

10. De Faces optie in iPhoto kan niet alleen personen identificeren maar ook dieren, probeer het maar eens uit met een hond of kat. Wanneer je Faces traint om je huisdieren te herkennen dan zal je merken dat de applicatie ze gaat herkennen.Reacties


 • sredlums

  7 februari 2010 om 14:04

  “Het bekendste een meest gebruikte onderdeel van iLife ‘09 is iPhoto”

  Ik durf te beweren dat iTunes toch nog wel net wat bekender is… ;-)

 • Richard

  7 februari 2010 om 14:13

  iTunes maakt officieel geen deel meer uit van iLife ’09.. toch ?

  http://www.apple.com/ilife/

 • Rene

  7 februari 2010 om 17:25

  Itunes is een los staand product. Is het vroeger wel een onderdeel geweest.

 • sredlums

  7 februari 2010 om 19:04

  Hm, daar heb je zo te zien gelijk in.
  Was me nog nooit opgevallen, het hoorde er vroeger wel bij.
  Vond dat toen al raar, dat hebben ze dus veranderd gelukkig.

 • Martijn

  7 februari 2010 om 19:48

  “Wanneer je Faces traint om je huisdieren te herkennen dan zal je merken dat de applicatie ze gaat herkennen.”

  Opgelet: Dit is enkel juist als iPhoto je huisdier al herkend heeft als gezicht. Als er geen gezichten gedetecteerd zijn, en je zelf een vierkant trekt rond een gezicht, heeft dit verder geen invloed op de herkenningsvaardigheden van iPhoto.
  Je kunt dus ook zonder problemen mensen die enkel van de achterkant ziet, een naam toekennen, dit zal iPhoto niet in verwarring brengen of zo.

 • robin

  7 februari 2010 om 21:38

  geweldig hoor! Werkt top! Weet iemand trouwens of je je Iphoto bibliotheek kan compressen oid? Neemt veel ruimte in beslag op schijf. Ik kan het wel op eem extrene schijf zetten, maar dan staat het niet zo mooi overzichtelijk als nu in Iphoto..

 • marjo

  19 april 2010 om 10:54

  Ik werk sinds kort met een Mac, veel komt overeen met Suse in Linux, maar daar kan je veel meer instellen.
  Ik wil in iphoto een diashow draaien om snel de foto’s te kunnen zien, maar er wordt ook meteen ongewenst muziek afgespeeld. Ik kan nergens vinden, waar men dit kan wijzigen. Weet u een oplossing? Mvg Marjo

 • Andreas BOSSAERS

  17 november 2014 om 17:13

  Hoe kan je faces uitzetten, ik heb geen behoefte eraan. vr gr Andreas

Een reactie toevoegen: