6 februari 2010

Vensters groeperen in OS X Spaces

Spaces is een ideale feature binnen OS X om je bureaublad opgeruimd te houden. Spaces creëert meerdere bureaubladen waaraan jezelf applicaties kan toewijzen. Je vindt deze mogelijkheid terug in:

 ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Exposé en Spaces ▸ Spaces

Wanneer je Spaces activeert heb je ook de beschikking over twee toets combinaties waarmee je heel eenvoudig de geopende vensters kan hergroeperen. Je kan geopende vensters samen brengen in één Spaces scherm of Spaces schermen wisselen van plaats.

cmd⌘ + pijltoets: Met deze toets combinatie kan je alle vensters die zich bevinden in het actieve Spaces scherm verplaatsen naar een aangrenzend Spaces scherm. Wanneer links boven je actieve Spaces venster is dan kan je met cmd⌘ + pijltoets rechts alle geopende vensters verplaatsen naar het Spaces scherm rechts van het actieve Spaces scherm.

alt⌥ + pijltoets: Deze toets combinatie is handig wanneer je de volgorde van de Spaces schermen wilt wijzigen. Wanneer bijvoorbeeld het Spaces scherm links boven actief is dan kan je met cmd⌘ + pijltoets omlaag de inhoud van het Spaces scherm wisselen met het Spaces scherm dat zich er onder bevindt.Reacties


 • Mark

  6 februari 2010 om 14:17

  Ik zie nog steeds het nut van Spaces amper in.
  In space 1 wil ik mail en Firefox open hebben. In space 4 heb ik mijn downloadprogramma’s draaien.
  Wat ik zou willen is dat programma’s die ik in space 4 heb draaien niet verschijnen als ik met cmd-tab tussen applicaties wissel in space 1. Is dat mogelijk? In dat geval zie ik pas echt de meerwaarde van Spaces.

 • Josse

  6 februari 2010 om 15:45

  @Mark: Ga naar de Spaces systeemvoorkeuren ▸ “Ga bij overschakelen naar programma naar space met open vensters voor het programma” uitvinken.

 • dyn

  6 februari 2010 om 16:16

  @Josse: dat is niet wat hij wil, daarmee verschijnen nog steeds de apps van andere spaces in de application switcher. Hij switcht alleen niet naar een andere space als daar een scherm van de betreffende applicatie open staat. Juist omdat cmd-tab gebruikt wordt als application switcher zitten alle applicaties uit alle spaces daarin verwerkt, scheelt heel wat switch werk als je naar een andere app in een andere space wil want het elimineert de noodzaak om van space te switchen om daarna van app te switchen. Aangezien dat er ongetwijfeld zo hard in gecodeerd zit zal het wel niet eenvoudig te wijzigen zijn.

  De meerwaarde van spaces zit overigens in het hebben van meerdere desktops waardoor je niet aan een multimonitor setup hoeft. Je kunt dat ook toepassen voor een betere organisatie van je schermen e.d.

 • MacCrack

  6 februari 2010 om 16:46

  Spaces blijft waardeloos zolang alle items die op je bureaublad staan in alle spaces te zien zijn.

 • Heidi

  6 februari 2010 om 21:11

  Ben erg happy met spaces, juist omdat ik zoveel programma’s tegelijkertijd gebruik, is het veel rustiger om ze te verdelen over de spaces.

 • Aad Metz

  18 februari 2010 om 7:46

  Ja ik zou ook nog erg graag willen weten wat ik met Spaces moet.
  Ik draai de CS programma’s en mail en Safari tegelijk.
  Het ontgaat mij waarom ik bijvoorbeeld mail en Safari in 1 space
  zou plaatsen. Als ik vanuit InDesign naar mijn mail ga, zie ik InDesign
  toch al niet meer….

 • Constant Coolsma

  30 december 2010 om 15:57

  Ben het met Heidi eens. Mijn MacBook met 13″ scherm blijft goed werkbaar doordat ik bijvoorbeeld Mail en Safari in aparte spaces open en met cmd-pijl snel kan wisselen. Geldt bijvoorbeeld ook voor Adresboek en iCal die op die manier altijd open kunnen zijn zonder het scherm te ‘vervuilen’ als ik met iets anders bezig ben. Zou niet meer zonder willen.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!