26 januari 2010

10.815 Basis iPhone tips

Vandaag 15 iPhone-tips, zonder gebruik te maken van additionele Apps, hacks of dergelijke, gewoon native functionaliteit waarmee je iPhone standaard is uitgerust!

▸ Standaard iPhone interface

1. Switchen tussen de verschillende SpringBoard-pagina’s kun je ook doen door op de linker- of rechterhoek boven de dock te tappen.

2. Met de alfabet-selector in bijvoorbeeld Contacts is het mogelijk door op een letter te tappen direct naar deze entry te gaan. Wanneer je nu de selector ingedrukt blijft houden, scroll je van letter naar letter.

3. Wanneer je bij het invoeren van een tekst snel een getal wilt invoeren kan je door “123″ in te drukken en te sliden een numeriek teken selecteren en hierna automatisch terugkeren naar “ABC” door weer los te laten. Hierdoor hoef je niet te switchen tussen de “123″ en “ABC” lay-out.

4. Als je woorden schrijft en de iPhone geeft aan dat de spelling niet correct is verschijnt er een suggestie. Wanneer 3 maal deze suggestie annuleert (met het kruisje) wordt het woord automatisch toegevoegd aan het woordenboek.

5. Voor accenten (umlauts, accent, grave, circumflex etc.) houd een letter langer ingedrukt, dan verschijnt er een rijtje met mogelijkheden.

6. Door de hoofdletterknop (pijl naarboven) ingedrukt te houden en verder te typen kan je een capslock nabootsen.

▸ iPod applicatie

7. In de slaapstand, 2x op je Homebutton klikken en je hebt de beschikking over je muziek zonder uit de slaapstand te gaan.

▸ Clock applicatie

8. Wanneer je ’s morgens wakker wordt van het alarm, kan je ook op de sleep/wake knop drukken om “snooze” te activeren. Is een stuk makkelijker dan met half open ogen proberen op het popup-scherm te tappen.

▸ Stocks applicatie

9. Als je op de groene/rode blokjes tapt switch je tussen “%” en “Nummers”.

10. Het is mogelijk om wisselkoersen weer te geven. Gebruik hiervoor de internationale (ISO 4217) valutacode’s van de twee valuta’s, gevolgd door =X, dus bijvoorbeeld USDEUR=X geeft de wisselkoers aan van de dollar ten opzichte van de euro.
Safari

11. Als je door een webpagina scrollt kan je door op de taskbar (bovenste balk met de klok) te tappen direct terugkeren naar het begin van de pagina.

12. Tap op een link en houd deze 1 seconde vast; er verschijnt dan een nieuw menu. In dit menu krijg je de link te zien en heb je de mogelijkheid om deze te kopiëren of te openen.

▸ Telefoon functies

13. Het “rinkelen” van een inkomend gesprek kan je stoppen door op de wake/sleep-button te drukken. Druk deze tweemaal in om het gesprek direct door te schakelen naar de voicemail.

▸ Contacten

14. Tap op een adres in Contacts en het wordt automatisch geopend in Google Maps.

▸ Maps applicatie

15. Bij locatie zoeken kan je ook een IATA airportcode invoeren (3 letters) bijvoorbeeld “EIN” voor Eindhoven Airport.Reacties


 • sredlums

  26 januari 2010 om 9:26

  Mooi lijstje.
  Ik wist alleen 10 niet… en krijg die ook niet aan de praat.
  Hoe roep je die valutafunctie op? Ingedrukt houden of dubbeltappen werkt niet…

 • Rob Vermeulen

  26 januari 2010 om 10:30

  Tip 6 (capsLock) lukt bij mij niet door de ⇧-toets langer in te drukken. Wel door erop te dubbeltappen.

  @sredlums: Tip 10 was voor mij ook nieuw. Je kunt valuta invoeren door op het i-icoontje rechtsonder in de Aandelen-app te drukken en dan met de +toets een nieuw ‘aandeel’ aan te maken. Daar tik je dan bv. ‘USDEUR=x’ in en je voegt hem toe aan je lijst.

  Tip 11 (tappen op de titel) werkt niet alleen bij Safari, maar ook in veel andere apps. Bijvoorbeeld onmisbaar als je in Contacten naar het zoekveld wilt gaan.

 • Rob Vermeulen

  26 januari 2010 om 10:36

  Nog even over die capsLock: dat blijkt een instelling te zijn onder Algemeen > Toetsenbord. Beetje verwarrend: als je daar ‘Schakel Caps Lock in’ aanzet, moet je dubbeltappen voor capsLock. Zet je de optie uit, dan werkt het zoals ironmanixs het opschreef: door de ⇧-ingedrukt te houden.

 • Gigs

  26 januari 2010 om 13:30

  @ Rob Vermeulen

  Het werkt bij mij allebei hoor!

 • Liese birdie

  26 januari 2010 om 14:06

  Mooi om ff te checken of ik goed op de hoogte ben van de functionaliteit van de iPhone. Antwoord: jup :-) Alleen de stocks wist ik niet; die gebruik ik ook nooit.

 • ed

  26 januari 2010 om 18:38

  Leuk lijstje dank je ;)

 • WimDS

  26 januari 2010 om 20:19

  Bedankt voor de handige tips! :-D

 • Remco

  26 januari 2010 om 21:17

  ik wist inderdaad 10 nog niet, maar ook 5 en 1 niet. Deze laatste werkt bij mij ook niet. ik moet gewoon schuiven naar links of rechts. De bovenhoeken zijn ‘dood’ bij mij….
  Punt 5 is superhandig. Dank

 • Rob Vermeulen

  27 januari 2010 om 0:03

  @Remco: Moet werken, het zijn niet de bovenhoeken van het scherm maar onderin, links en rechts vlak boven het dock. Naast de puntjes die de verschillende pagina’s van het SpringBaord voorstellen.

 • Sydyh

  28 januari 2010 om 12:55

  Voor nummer 6, capslock, kun je ook twee keer (snel) achter elkaar op shift tikken. Dat typt wat makkelijker..

 • Andre

  16 maart 2010 om 14:03

  Leuke tips! De meeste tips waren al bekend maar 10 en 5 nog niet.

 • David

  13 april 2015 om 13:53

  Kun je de ‘ABC’ letters gebruiken bij het telefoontoetsenbord ? Als ik bij Android ‘52677’ in type krijg ik een suggestie lijst met contacten beginnend met ‘Janss…’
  Heeft iOS dit ook?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!