10 juni 2010

5 Nieuwe Safari 5 features

Aan Safari 5 zijn een aantal zeer handige nieuwe features toegevoegd. Deze blijken echter niet voor iedereen even duidelijk terug te vinden. Hieronder vind je 5 nieuwe Safari 5 features met een korte beschrijving en hoe je deze kan activeren.

1. Undo

Het overkomt iedereen wel eens dat je per ongeluk een tabblad afsluit zonder dat dit de bedoeling was. Er zijn enkele plugins voor Safari beschikbaar waarmee je dit ongedaan kunt maken. In Safari 5 is dit echter basis functionaliteit geworden je kan namelijk door middel van de toets combinatie cmd⌘+Z een afgesloten tabblad weer heropenen.

2. Reader

De meest opvallende nieuwe feature van Safari 5 die je waarschijnlijk zelf al heb gevonden is ‘Reader’. Wanneer je een website bezoekt dan controleert Safari de opmaak van de webpagina. Wanneer er tijdens dit proces een artikel wordt gedetecteerd dan verschijnt er een grijze ‘reader’ knop in de adresbalk. Door middel van deze knop heb je de mogelijkheid om het artikel in een versimpelde opmaak te bekijken. Deze opmaak is op basis van het open source project Readability.

De functionaliteit schakel je weer uit door op de paars geworden ‘reader’-knop of buiten de versimpelde weergave te klikken. Overigens is de ‘reader’ opmaak ook nog handmatig aan te passen maar daar over binnenkort meer.

3. Nieuwe vensters openen in tabbladen

Wanneer je aan het surfen bent op het internet dan kom je wel eens webpagina’s tegen tegen met links die willen openen in een nieuw venster. Nadeel hiervan is dat er iedere keer een venster wordt geopend en dat je bureaublad er niet overzichtelijker op wordt.

In Safari 5 is het mogelijk om pagina’s te openen in tabbladen in plaats van in vensters. Je vindt deze optie terug in de Safari voorkeuren ▸ Tabs.

4. Bing als standaardzoekmachine instellen.

Naast Google en Yahoo! kan je er nu voor kiezen om Microsoft’s Bing als standaard zoekmachine te selecteren. Deze optie is terug te vinden in Safari voorkeuren ▸ Algemeen ▸ Standaardzoekmachine.

5. Privé-modus

Als je privacy wilt, dan kan je in het Safari-menu de optie Privé-modus kiezen. Wanneer de privé-modus is ingeschakeld, worden de webpagina's niet aan de geschiedenis toegevoegd, worden onderdelen automatisch uit het venster 'Downloads' verwijderd, wordt geen informatie voor het automatisch invullen van formulieren bewaard (met inbegrip van namen en wachtwoorden), worden cookies en cachebestanden niet behouden.

In Safari 5 is deze feature iets handiger in gebruik geworden. Wanneer de privé-modus is ingeschakeld dan verschijnt de melding ‘PRIVÉ’ in de adresbalk. Wanneer je de privé-modus wilt uitschakelen dan is dat nu heel eenvoudig mogelijk door op de melding ‘PRIVÉ’ in de adresbalk te klikken.Reacties


 • Ewout Schalkwijk

  10 juni 2010 om 9:13

  Is weer een fijne verzameling aan tips. Mijn dank hiervoor.

 • Monsta

  10 juni 2010 om 11:12

  Ja wat een mooie en volwassen browser begint Safari toch te worden. Nu nog aantal super extensies en dan zou Safari nog well eens de leading browser kunnen worden.

 • antonie

  10 juni 2010 om 12:16

  Behalve dat Reader verhaal is het allemaal functionaliteit die al lang in bijv. Firefox, Opera en grotendeels ook in Chrome beschikbaar is…

 • RoB

  10 juni 2010 om 12:23

  DANK voor de tip!

 • Dries

  10 juni 2010 om 12:35

  Reader kan je in- en uitschakelen door op shift-cmd-R te drukken. Handig en snel.

 • Pepijn

  10 juni 2010 om 13:03

  Ik had gehoopt dat Safari 5 mij weer van Chrome weg kon halen, maar helaas, dat is niet gelukt…

 • Mark

  10 juni 2010 om 14:48

  @Pepijn: same here. Safari loopt qua mogelijkheden ver achter op Chrome en FF. Het is lekker snel en lichtgewicht, maar dat is Chrome ook terwijl die ook lekker te customizen is.

 • L

  10 juni 2010 om 15:41

  Die Readerfunctie is werkelijk drie keer waardeloos. Juist op de drukst vormgegeven sites blijven alle afleidende factoren gewoon zichtbaar langs het leesvenster. Nee, ik hou het toch even op Readability, dan is tenminste écht alles weg.

 • wappie

  11 juni 2010 om 1:15

  Die command-Z is geweldig! Erg vaak naar gesnakt…

 • Gerard G.

  11 juni 2010 om 10:49

  Ik blijf Safari op mijn MacBook een prima browser vinden. Heb versie 5 er nu op zitten, maar wat mij wel opvalt is dat het openen van websitepagina’s (ook van topsites) stukken trager verloopt dan met de vorige versie. Soms blijft hij zelfs steken.

 • Patrick

  12 juni 2010 om 11:36

  huh, privemodus en openen in tabbladen zat toch ook al in 4? Undo is wel grappig, reader vind ik erg geslaagd. zal vast nog wat aan geschaafd worden in toekomstige versies.

 • Alex

  12 juni 2010 om 16:48

  Mijn safari 5 is enorm traag met filmpjes afspelen. Ik heb het dan over flash filmpjes van vimeo, youtube maar ook van dumpert bijvoorbeeld. Ik heb de laatste adobe flash update. Iemand hier ervaringen mee? Bedankt.

 • L

  12 juni 2010 om 20:44

  Na een paar dagen gebruik valt het me op dat ik absurd vaak te maken heb met de gekleurde strandbal. Safari blijft zeer regelmatig hangen, laatst moest ik zelfs geforceerd stoppen. Dat heb ik hiervoor nog nóóit hoeven doen! Ik heb het idee dat dit aan Flash te wijten is, zoals Alex zegt. Nog meer mensen die hier ervaring mee hebben?

 • Marc

  14 juni 2010 om 12:15

  Helaas, ik ben niet te spreken over Safari 5. Het openen van pagina’s gaat stukken langzamer dan voorheen, het strandballetje dendert vaker over mijn scherm dan voorheen en de grafische opmaak is er ook niet op vooruit gegaan. Had de privé-knop, de reader-knop en het blauw opvullen van de adresbalk bij het openen van pagina’s nu werkelijk niet iets mooier vormgegeven kunnen worden? Daarbij, privé is privé en zelfs dat is privé. Met andere woorden: ik wil helemaal niet dat het ingeschakeld zijn van de privé-modus zichtbaar is.

 • Ferdi

  20 juni 2010 om 0:55

  Gelukkig is het laadbalkje van safari 3 weer terug, want ohwat ohwat heb ik dat gemist toen de nieuwe safari 4 uitkwam en het erg op firefox leekt.

 • louis

  2 augustus 2010 om 20:10

  Ik vind dat Marc gelijk heeft wat betreft het openen van de pagina’s , veel te langzaam ,
  van Apple mag je toch meer verwachten ,Hij blijft bij mij ook vaak hangen .
  Neen de beste browser is het nog lang niet .

 • Pepijn

  2 augustus 2010 om 20:27

  Ik heb met heel veel plezier de beta van Safari 4 gebruikt, maar daarna is het in mijn ogen bergafwaarts gegaan met Safari.. Ik gebruik nu met veel plezier Google Chrome en zo nu en dan Firefox, Chrome vind ik beter dan Firefox aangezien ik heel erg op snelheid gesteld ben.

 • Patrick

  1 maart 2011 om 14:02

  Waar ik onlangs achter kwam is dat je eenvoudig een tabblad als een nieuw venster kunt converteren door het tabblad weg te slepen. Andersom werkt ook.

 • wouter de roos

  2 maart 2012 om 22:29

  echt fantastisch gedaan door apple echt geniaal, dit is de beste, uitgefeaturede, snelle browser die ik ooit gehad heb,

  Mijn hoge complimenten ook namens het Windows Vista team Nederland\
  ps(Mac OSX is veel beter dan Vista)

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!