7 april 2011

5 tips voor de Voorvertoning (preview) applicatie

In de loop der jaren is de Voorvertoning (Preview) applicatie uitgegroeid van een simpele image viewer tot een multifunctionele viewer met ontzettend veel mogelijkheden. Vandaag vijf tips die het werken met Voorvertoning mogelijk nog handiger voor je kunnen maken.

1. Als je een afbeelding hebt geopend en deze wilt bewaren, dan kan je deze heel eenvoudig toevoegen aan je iPhoto bibliotheek. Control + klik op de afbeelding in de navigatiekolom en selecteer de optie 'Stuur iPhoto'. Je kan er ook voor kiezen om afbeeldingen toe te voegen aan Aperture of direct als bijlage in een email.

2. Een PDF bestand kan je bekijken in een dubbele pagina weergave, dit doe je door middel van een control + klik op het document en te kiezen voor de optie twee pagina's. Wanneer je echter een nieuw document opent dan wordt deze weer weergegeven in de standaard één pagina weergave. Je kan voorvertoning forceren om de PDF bestanden standaard te openen in de twee pagina's weergave, dit doe je via de menu optie Voorvertoning ▸ Weergave ▸ PDF-Weergave ▸ Twee pagina's.

3. Wanneer je gebruik maakt van de selecteer-tool in een afbeelding dan is normaal gesproken de muis het begin van de selectie die je gaat maken. Door de alt⌥ toets ingedrukt te houden bij het selecteren kan je selecteren vanuit het midden, handig wanneer je bijvoorbeeld een gezicht wilt selecteren.

4. Bij het selecteren van een bepaald gedeelte in Preview of het toevoegen van een gedeelte uit een andere afbeelding met 'Kopiëren ⌘C' en 'Plakken ⌘V' is het mogelijk om de juiste verhoudingen te handhaven door gebruik te maken de Shift ⇧-toets.

5. Macbook gebruikers kunnen in Voorvertoning gebruik maken van de onderstaande trackpad. Met de muis op een afbeelding kan je via een 'Pinch' in- en uitzoomen op de afbeelding, deze gesture werkt ook op de voorvertoningen in de navigatie kolom in dat geval worden deze vergroot/verkleind. Natuurlijk werkt ook het normale scrollen in de navigatie kolom. Door een 'Rotate' beweging te maken op een afbeelding kan je deze in stappen van 90º draaien.Reacties


 • Exotic

  7 april 2011 om 9:26

  Graag zou ik willen weten hoe je Voorvertoning standaard PDF’s in volledige scherm (niet in diavoorstelling) laat openen. Kan dit? Want nu moet ik altijd zelf op het groene knopje drukken, nadat ik een PDF geopend heb.
  Trouwens tip 2 was voor mij ontzettend handig, hier zocht ik lang naar!

 • Roland

  7 april 2011 om 9:40

  Weet iemand hoe ik vanuit Voorvertoning het document kan openen in bv Photoshop?

  Daar ben ik nog steeds niet uit. omdat ik vaak meteen een afbeelding wil aanpassen is Voorvertoning voor mij juist niet handig. Maar als ik daar van uit toch kan kiezen welk programma ik daarna kan kiezen zou het toch wel een uitkomst zijn.

 • Dagaloni

  7 april 2011 om 9:54

  @roland wat je wel kan is vanuit iPhoto een bestand openen in Photoshop. Voorkeuren > geavanceerd > extern programma gebruiken voor bewerken : Photoshop.

 • Mick

  7 april 2011 om 14:37

  Thanks voor de tips. Een andere handige die hier niet is vermeld maar ikzelf toch wel vaak gebruik is het bijsnijden d.m.v. sneltoetsen.
  – Selecteer eerst het stuk wat je wilt uitsnijden
  – druk om CMD + C
  – vervolgens druk je gelijk op CMD + N
  – het geselecteerde stuk opent zich in een nieuw venster wat je als aparte afbeelding kan opslaan.

 • Roland

  12 februari 2012 om 22:06

  Preview slaat de bestaanden lokaal op, als je bijv een bijlage opent, hoe kan je deze lokatie veranderen of hoe kan je dit uitschakelen?

 • René

  8 mei 2014 om 14:30

  Foto als bijlage vanuit Voorvertoning.

  Ik zoek in Voorvertoning een optie om een foto als bijlage naar Mail te sturen, zoals hierboven vermeld wordt bij tip 1. Ik krijg alleen de optie “export als” te zien.

 • ed

  17 juli 2016 om 12:37

  als ik een document in voorvertoning open
  hoe kan ik dan opslaan kom opeen pagina
  kan opnieuw scannen of overzictscan maken
  wil document opslaan

 • Wilbert

  6 augustus 2016 om 10:47

  Hallo,
  als ik vanuit Finder/dropbox een foto open, kan ik dan ook net zoals bij windows gewoon met een pijltje naar de volgende foto in de map waar ik hem vanuit opende? Kan er maar niet aan wennen dat ik elke foto eerst weer moet afsluiten en dan de volgende openen….
  dank voor eventuele tips!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!