21 februari 2022

Hoe kun je anoniem surfen op internet?

4 min leestijd
Hoe kun je anoniem surfen op internet?
Uitleg
4 min leestijd

Websites, apps, overheden en hackers kunnen je IP-adres en surfgedrag allemaal relatief makkelijk traceren. Elke keer dat je op het internet surft, wordt er informatie over je bijgehouden. Je digitale vingerafdruk is een stuk groter dan je denkt.

Anoniem surfen betekent dat je online bent en gegevens, zoals OS (versie), browser (versie), IP-adres en locatie, verborgen blijven. Dit is niet mogelijk zonder een proxy of een VPN te gebruiken. Maak je hier geen gebruik van dan kan elke actie die je op het internet uitvoert geregistreerd worden. Dankzij je IP-adres wordt deze informatie met jouw persoon verbonden. De data wordt in de eerste plaats meestal voor marketingdoeleinden gebruikt, om je gepersonaliseerde advertenties te vertonen. Sommige mensen vinden dat vervelend en anderen hebben er niet zoveel last van.

Is het mogelijk om volledig anoniem te surfen?

Volledig anoniem surfen op het internet is helaas bijna onmogelijk. Maar er zijn wel manieren waarop je jezelf zo goed mogelijk kunt beschermen tegen marketeers, instanties en cybercriminelen die je surfgedrag bijhouden en je persoonlijke gegevens voor eigen gewin gebruiken.

Je kunt je internetactiviteiten privé houden door gebruik te maken van de incognitomodus in je browser. Of door je IP-adres te verbergen door een proxy of een VPN te gebruiken, als deze verborgen wordt kan je locatie niet meer achterhaald worden.

tot 71% korting op een 2-jarig NordVPN abonnement

Privé en incognitomodus

Surfen in de prive- of incognitomodus betekent dat er geen cookies of zoekopdrachten in de browser worden opgeslagen. Als je de browser sluit, verdwijnt alles wat je hebt gedaan terwijl je aan het browsen was. De incognitomodus zorgt er alleen voor dat je gegevens niet worden opgeslagen op het apparaat waarmee je surft. Wil je meer privacy en anonimiteit? Dan kun je gebruikmaken van een VPN of proxy om je IP-adres te verbergen.

In Safari (macOS) kun je de incognitomodus activeren via Archief > Privévenster. Eventueel kun je hiervoor ook de toetscombinatie cmd⌘ + Shift + N gebruiken.

Wat is een proxy en een VPN?

Een proxyserver is een server die tussen je computer en het internet staat. Een proxy kan je IP-adres verbergen en helpen je online privacy te beschermen, maar is meestal niet 100% veilig en anoniem. Een VPN (Virtual Private Network) biedt meer bescherming, omdat het niet alleen je IP-adres maskeert, maar ook je data versleutelt. Deze dienst is specifiek ontworpen om privé te surfen en je privacy te beschermen. Een VPN creëert een virtuele versleutelde tunnel tussen je apparaat en het internet, waardoor al je data veilig verstuurd wordt.

Kun je volledig anoniem surfen met een VPN?

Een VPN maskeert je IP-adres, waardoor je locatie niet meer traceerbaar is. Dit betekent dat bedrijven bijvoorbeeld geen gegevens over je kunnen verzamelen om je gepersonaliseerde advertenties te tonen. Zoals we eerder al zeiden is volledig anoniem surfen op internet helaas niet mogelijk, omdat instanties zoals overheden vaak over de technologie en macht beschikken om online versleutelde inhoud te raadplegen als ze dat nodig achten. Het gebruik van een VPN verbetert je online privacy en veiligheid echter wel aanzienlijk. Vooral als je het in combinatie met een proxy of een browser die je gegevens versleutelt gebruikt.

Een populaire VPN-dienst die vele gebruikers kent in Nederland is NordVPN. Speciaal voor het 10 jarig bestaan van NordVPN krijg bij een tweejarig abonnement een willekeurig cadeau: 1 maand, 1 jaar of 2 jaar extra abonnementsduur, automatisch toegevoegd bovenop het abonnement dat je koopt. Bekijk de aanbieding!

Wie kan allemaal je surfgedrag monitoren?

Sommige mensen vinden het niet erg dat hun (persoonlijke) data door derden bijgehouden of gebruikt wordt, omdat ze zeggen dat ze er toch niet veel van merken. Anderen zijn erg gesteld op hun privacy bij het surfen, of zijn er principieel op tegen dat hun data voor marketingdoeleinden gebruikt wordt. Of je nu bij de eerste of de tweede groep hoort, het is altijd goed om je er bewust van te zijn welke partijen er makkelijk toegang tot je privégegevens kan krijgen en wie van deze gegevens kan profiteren:

Internetprovider: Je internetprovider kan je surfgedrag bijhouden via de activiteitengeschiedenis van je IP-adres. Als je je privacy wilt beschermen, moet je een VPN gebruiken die je IP-adres maskeert.

Websites en online-diensten: Als je IP-adres niet verborgen is wanneer je een website bezoekt, kan de website informatie over je verzamelen. Ze kunnen zien welke browser je gebruikt, welke plug-ins je hebt geïnstalleerd.

Cybercriminelen: je een VPN gebruikt wanneer je met het internet verbindt, verminder je het risico dat cybercriminelen je gegevens kunnen stelen. Online oplichters zijn vooral geïnteresseerd in je accountgegevens, omdat ze daarmee de grootste schade aan kunnen richten.

Overheid: Met een VPN kunnen ook overheden je online activiteiten niet controleren, hoewel dit in zekere mate afhangt van hoe een overheid te werk gaat. Als een VPN-provider bijvoorbeeld logbestanden bijhoudt en de overheid beveelt de provider deze bestanden over te dragen, zal dit in de meeste gevallen gebeuren. 

tot 71% korting op een 2-jarig NordVPN abonnement

info
Auteur appletips redactie
Bijgewerkt07/03/2022 14:58
Categorie Privacy, Uitleg
Feedback Probleem melden
Delen 𝕏
  Nog geen reacties

Laat een reactie achter



Download gratis de appletips app
voor iPhone en iPad in de App Store