9 augustus 2011

10.7Apple’s officiële Lion Recovery Disk Assistant

Na de installatie van Mac OS X Lion is je harddisk voorzien van een speciale Recovery partitie waarmee je de installatie bij problemen kunt herstellen of zelfs opnieuw installeren.

Apple heeft nu een officiële applicatie uitgebracht die deze Recovery partitie vanaf je Mac kan kopiëren naar een USB Stick. Hiervoor heb je een USB Stick nodig van minimaal 1GB die met de 'Mac OS Uitgebreid (Journaled)'-structuur is geformatteerd. De gehele USB stick zal tijdens het proces worden gewist.

Start de Lion Recovery Assistant, selecteer de USB Stick en de applicatie zal er zorg voor dragen dat de Recovery partitie wordt gekopieerd naar de USB Stick. Nadat het proces is voltooid zal de Recovery partitie niet verschijnen in Finder of het schijfhulpprogramma.

Je kunt opstarten vanaf de USB Stick door bij het booten van je Mac de option⌥-toets ingedrukt te houden, selecteer in het bootmenu de optie 'Recovery HD' te selecteren.

De Lion Recovery Disk Assistant is gratis te downloaden op de onderstaande Apple support website: http://support.apple.com/kb/DL1433Reacties


 • marco

  9 augustus 2011 om 12:27

  Ik vind de term herstel disk een beetje verwarrend (zal ongetwijfeld aan mij liggen). Kan ik die herstel usb disk / stick gebruiken om het snow leopard systeem van mijn pa te upgraden naar LION ? Of is het letterlijk een herstel voor LION systemen ? Anders gezegd, kan ik met zo’n herstel een clean installatie uitvoeren ?

 • Nick

  9 augustus 2011 om 12:30

  Alleen om je beschadigde LION installatie te HERSTELLEN

 • Richard IJzermans

  9 augustus 2011 om 12:37

  @Marco: Met de Lion Recovery Disk Assistant kun je een volledige Lion installatie uitvoeren.

  @Nick: Klopt niet wat je zegt…

 • Matthijs Niemeijer

  9 augustus 2011 om 12:59

  Is het ook mogelijk dit herstel bestand op een externe HD te schrijven? Zonder dat deze dan helemaal gewist wordt?
  Ik heb een externe HD waar time-machine reserve kopieën opslaat kan ik dat er dan bij op zetten? Of heb ik dit niet nodig wanneer ik al een time machine back-up heb?

 • Arthur

  9 augustus 2011 om 12:59

  Eindelijk :D

 • Colliehome

  9 augustus 2011 om 13:01

  Dus ik kan mijn “snow leopard” real-apple-usb stick hiervoor gebruiken die mijn mijn Air geleverd werd…

 • Flag

  9 augustus 2011 om 13:03

  @Rijchard: Is het ook mogelijk om (na het copieren) met het programma direct de ‘hidden’ partitie op je Mac te verwijderen?

 • Wim

  9 augustus 2011 om 13:09

  @Matthijs Niemeijer: Ja, maar dan moet je eerst een extra partitie van tenminste 1 Gb maken op de externe schijf, dit met het schijfhulpprogramma. Die extra partitie kun je dan kiezen. Na het maken van de herstelschijf is die partitie verborgen.
  Let dus op: als je installeert op een partitie waar gegevens op staan, zijn die gegevens daarna wel gewist!

 • Nick de Graaf

  9 augustus 2011 om 13:30

  Dus als ik het goed begrijp kan ik dus met zo’n recovery usb een frisse/schone installatie van OS X Lion doen op mijn systeem zonder eerst Snow Leopard te hoeven installeren?

 • Escom1993

  9 augustus 2011 om 14:39

  Kan dat enkel naar een USB stick of ook naar een USB memorycard (SD) stick ?

 • ppl

  9 augustus 2011 om 14:48

  Pas op, hier zit een addertje onder het gras. Deze tool doet echt niets meer en niets minder dan de recovery partitie kopiëren. Dat is handig als de schijf stuk gaat (aldus Apple zelf). Dat betekent dat je net als bij de recovery partitie op je Mac nog altijd een wifi netwerk met internetverbinding nodig hebt omdat de Lion installer eerst gedownload moet worden. Deze tool is dan ook volledig waardeloos. Download Lion uit de app store en zorg dat je voordat je het installeert de InstallESD.dmg uit die installer haalt. Die naar een usb stick of andere schijf laten restoren door Disk Utility en je hebt een heel mooi installatiemedium zonder steeds weer Lion te hoeven downloaden. Mooie hieraan is dat je hier dus ook alle recovery mogelijkheden hebt van de recovery partitie.

 • marco

  9 augustus 2011 om 15:05

  @Richard: Dan is dit inderdaad erg handig en het maakt het maken van een DVD overbodig wat mij betreft. Ik vraag me dan alleen af waarom je voor een een usb herstel disk minimaal 1 GB groot moet zijn terwijl het gedownload bestand uit de Mac store toch maar liefst 3.76 GB groot is.

  Of vraag ik mij nu te veel af ?

 • Nickdgraaf

  9 augustus 2011 om 15:36

  @ppl @Richard
  Om iedere keer 4GB te moeten downloaden met een trage internetverbinding is geen pretje. Toen ik van Snow Leopard naar Lion ging heb ik er 4 á 5 uur over gedaan om hem te downloaden. Gelukkig kon ik toen wel gebruik maken van mijn Mac tijdens het downloaden. Is er niet een veilige website waar ik die InstallESD.dmg vandaan kan halen zodat ik mijn Mac wél gewoon kan blijven gebruiken?

 • Escom1993

  9 augustus 2011 om 16:45

  Zelfde vraag als Nickdgraaf
  Ik heb Lion ook geïnstalleerd maar wist niet dat je éérst die InstallESD.dmg eruit moest kopieren , want na installatie is hij , in tegenstelling tot de normale .dmg’s van programma’s , blijkbaar verdwenen.
  Dus hoe kom ik er toch nog aan ?

 • Wally

  9 augustus 2011 om 16:53

  @marco.
  Voor de keuze van een geheel nieuwe installatie wordt er contact gelegd met de App store via de opnieuw aangelegde wiffi verbinding.Er wordt ook gecontroleerd of je wel gerechtigd bent en gaat het toch ongeveer 2 uur duren.

 • Ralph

  9 augustus 2011 om 16:57

  @Escom1993 en @Nickdgraaf

  http://www.appletips.nl/os-x-lion-downloaden-via-de-golden-master/

  dit werkt ook onder de gewone versie.

 • Dries

  9 augustus 2011 om 17:27

  @Richard maar als je dat doet dan heb je geen recovery meer op je mac staan ( is dat dan verwijderd?) maar dan staat het wel op de usb stick.

 • Escom1993

  9 augustus 2011 om 18:16

  @Ralph ,
  Bedankt voor de tip.
  Ik ben hier evenwel niet zo goed aan thuis , maar als je dat doet krijg je dan zoals bij de download van een gewoon programma direct de .dmg van Lion op je bureaublad ? Of moet je toch eerst nog andere dingen doen , ergens iets uitpakken dat in het dock zou komen of zo ? Want ik wil niet dat het nog eens opnieuw geïnstalleerd wordt , ik wil enkel die .dmg op een schijf zetten.

 • Nickdgraaf

  9 augustus 2011 om 18:58

  @Ralph Dat lijkt niet te werken bij mij. Alles lijkt gewoon goed te gaan, behalve op het eind. Nadat ik mijn Apple ID en wachtwoord ingevuld heb gebeurd er niets.

 • Nickdgraaf

  9 augustus 2011 om 19:00

  @Ralph Ohw, sorry, ik heb niet goed opgelet. Hij zet hem in Lion natuurlijk niet meer in je Dock maar in je Launchpad.
  *sorry voor de dubbelpost btw.

 • Escom1993

  9 augustus 2011 om 20:38

  @Ralph,

  In je “launchpad” ?
  Rechtstreeks in je programmamap komt dus die .dmg met naam “InstallESD.dmg” te staan dus?

 • Nickdgraaf

  9 augustus 2011 om 22:32

  @Escom1993 Nee, lees hier hoe je aan die DMG komt: http://www.appletips.nl/os-x-lion-een-installatie-usb-stick-aanmaken/

 • Realm

  10 augustus 2011 om 0:27

  Oke. Let op!
  Houdt option toets ingedrukt! Klik nu opde AppStore (option ingedrukt houden). Ga naar osx Lion. Je moet weer 23.- euro betalen. Klik op koop app! Je krijgt daarna de melding: u hebt dit al gekocht wilt u weer downldn. Ja dat wilt u! Dan heb je nu weer de orginele instaler

 • Realm

  10 augustus 2011 om 0:29

  Ps
  .dmg file eruit kopiëren. En volgens instructie (zie website) een bootable USB of dvd maken. Klaar!

 • Escom1993

  10 augustus 2011 om 11:09

  Bedankt voor de uitleg.
  Maar erg verwarrend voor een niet-techneut.
  Toch maar liever de goede oude DVD die je bij vroeger in de Apple winkel kocht.

 • Sander

  10 augustus 2011 om 11:09

  Heb de Lion installatie uit de Mac App Store op een dvd gebrand. Toch prima?

 • Thea Meivogel

  11 augustus 2011 om 12:00

  Ik wil van een usb stick foto’s importeren maar ik krijg het niet voor elkaar
  wat doe ik fout??geen idee hoe moet het precies

 • Gilbert

  23 mei 2012 om 17:06

  Ik heb iets heel vreemds… Ik heb een 2 GB sd kaart in een usb adapter gestopt, en deze vervolgens in mijn mid-2009 witte macbook gedaan. De Assistant herkent deze schijf en gaat vervolgens zonder problemen kopiëren en controleren. Hij geeft geen enkele foutmelding en zegt dat het gelukt is. Als ik dan echter opnieuw opstart met de alt toets ingedrukt, kan ik kiezen uit mijn HD genaamd Macintosh HD en de SD kaart. De SD kaart heet echter niet Recovery HD of iets in die richting, maar Macintosh HD. Als ik deze dan aanklik, start mijn MacBook vervolgens gewoon op vanaf de HD. Doe ik iets verkeerd? De Recovery partitie op mijn HD is overigens wel gewoon bereikbaar als ik opstart met cmd-R ingedrukt.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!