9 augustus 2011

10.7OS X Lion: Gebruik maken van zoekpatronen in Teksteditor

De standaard in Mac OS X aanwezige Teksteditor applicatie is een applicatie die standaard voorzien is van een aantal zeer krachtige functies, in Mac OS X Lion is daar het gebruik van zoekpatronen bij gekomen.

Met zoekpatronen is het mogelijk om in een documenten naar specifieke gegevens te zoeken en in een andere opmaak te presenteren. In het onderstaande voorbeeld hebben we een document waarin meerdere e-mail adressen voorkomen, die gaan we opzoeken in de tekst en daarna netjes onder elkaar zetten.

Activeer met behulp van cmd⌘ + F de zoekfunctie binnen Teksteditor en activeer de optie ‘Vervang’ rechts in de zoekbalk. Klik hierna op het vergrootglas links in het zoekveld, er verschijnt een dropdown menu waarin je de optie ‘Voeg patroon in’ kunt selecteren.
Selecteer de opties ‘Een of meer’ en ‘E-mail adres’, automatisch worden nu alle e-mail adressen en voorafgaande tekst gemarkeerd. Ga nu naar de vervangbalk en activeer de zoekpatroon functie met ctrl + option ⌥ + cmd ⌘ + P, selecteer e-mailadres en voeg hierbij ook (regel einde) toe.

We hebben nu een zoekopdracht gemaakt die zoekt naar alle e-mail adressen inclusief de voorafgaande tekst. Deze verwijderen we in de vervang opdracht en voegen een regel einde toe om alleen de e-mail adressen over te houden.

Activeer de vervang opdracht met behulp van de knop ‘Vervang’ of ‘Alle’, je zult zien dat alleen de e-mail adressen overblijven.Reacties


  • Ron

    11 augustus 2011 om 0:20

    Waarom blijft er bij mij maar één e-mailadres op een regel staan?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!