5 juli 2014

AT Holiday: Verbeter je privacy op Facebook en Twitter

alert uitroepteken pas opTijdens de zomer gaan er een hoop Nederlanders en Belgen naar het buitenland om te genieten van strand, cultuur of het prachtige landschap. Helaas zijn er ook tijdens deze dagen andere mensen op pad met slechte bedoelingen. De media waarschuwt al een aantal maanden, ga je op vakantie meld dit dan niet op sociale media zoals Facebook en Twitter.

Wel erg jammer, want je wil net dan ook heerlijke vakantie kiekjes delen met je vrienden en kennissen. Wanneer je toch graag gebruik wil maken van deze sociale diensten is het aan te raden deze goed te beveiligen, zeker wanneer je op vakantie gaat. Zorg er daarom voor dat alleen bekenden toegang hebben tot je profiel. In dit artikel bespreken we hoe je het beste je Facebook- en Twitterprofiel dicht timmert voor onbekenden en geven we wat advies.

Privacy beheren op Facebook

Facebook is vooral bedoeld om je vrienden, kennissen en ander personen die je goed kent te groeperen en te benaderen. Het is daarom aan te raden je profiel privé waardoor deze alleen te bekijken is door je vrienden. Open hiervoor Facebook.com in een webbrowser en log in met je accountgegevens. Navigeer naar de menubalk van Facebook en klik hier op het omgekeerde driehoekje, selecteer vervolgens de optie ‘Instellingen’.

facebookprivacy

Klik in de navigatiekolom op ‘Privacy’ en navigeer naar de optie 'Wie kan mijn inhoud zien?’ Hier krijg je een overzicht van verschillende privacy-opties met betrekking tot je tijdlijn-berichten. Klik op ‘Bewerken' naast 'Wie kan je toekomstige berichten zien?’. Selecteer hier de optie ‘Vrienden’, nu kunnen alleen de personen met wie je vriend bent op Facebook je toekomstige berichten zien.

Klik vervolgens op de knop ‘Eerdere berichten beperken’. Hierna opent er zich een pop-up venster waar je op de knop ‘Oude berichten beperken’ moet klikken. Bevestig en onmiddellijk worden alle oudere berichten enkel zichtbaar voor je vrienden, hierdoor kan niemand waarmee je geen vriend bent op Facebook toegang krijgen tot de inhoud van je tijdlijn en profiel. Verder kun je op deze pagina allerlei zaken met betrekking tot privacy regelen. Daarnaast is het aan te raden bij de optie ‘Tijdlijn en taggen’ in de navigatiekolom alle opties in te stellen voor vrienden of niemand, hier kun je ook op de knop ‘Weergeven als’ klikken om te kijken hoe je profiel er in het openbaar uitziet.

facebookprivacy2

Je woonplaats en andere gegevens kun je indien nodig op de volgende manier verbergen. Klik op je profiel (in de Facebook menubalk) en open vervolgens het tabblad ‘Info’, klik hier naast elke informatie die je profiel bevat op ‘Bewerken’. Vervolgens kun je de gegevens aanpassen, maar ook klikken op het driehoekje (met wereldbol, mannetjes of hangslot). Selecteer hier bijvoorbeeld vrienden of alleen ik, wanneer de optie iedereen actie is wordt dit openbaar weergegeven.

Controleer zo alle informatie zodat je zeker en vast geen ‘geheimen’ weergeeft. Door ervoor te zorgen dat vreemde niet kunnen achterhalen waar je woont en de inhoud van je tijdlijn kunnen bekijken kan niemand zomaar deze gegevens raadplegen. Let wel op dat je alleen mensen als vriend hebt die je ook daadwerkelijk vertrouwd. Is dit niet het geval is het misschien verstandig sommige zaken niet te delen of enkel met bepaald personen. Dit kan door lijsten aan te maken, meer hierover lees je hier terug op de supportpagina van Facebook.

Privacy beheren op Twitter

Twitter is iets eenvoudiger te beschermen tegen vreemde dan Facebook. Ga hiervoor naar twitter.com en log in met je accountgegevens. Klik in de knoppenbalk van Twitter op het tandwiel en open ‘Instellingen' (Settings). Klik in de navigatiekolom op 'Beveiliging en privacy' (Security and privacy), vink hier de optie 'Mijn tweets afschermen'(Protect my Tweets) aan en klik op ’Wijzigingen opslaan' (Save changes). Door dit in te schakelen kunnen alleen mensen die je volgen je tweets bekijken, daarnaast is het aan te raden om het tag-gedrag in foto’s uit te schakelen via de optie 'Fototagging' (Photo tagging).

twitterprivacy11

Verder is het aan te raden de locatie vanwaar je deze tweet stuurt uit te schakelen. Dit doe je door 'Een locatie toevoegen aan mijn tweets (Add a location to my Tweets) uit te vinken. Hierdoor worden Tweets niet meer gekoppeld aan je locatie en kan niemand achterhalen waar je bent. Omdat op Twitter waarschijnlijk meer online vrienden en vage kennissen je volgen is het aan te raden zorgvuldig om te gaan met het delen van persoonlijke gegevens en locatie. Wanneer je op vakantie bent is het daarom aan te raden Twitter een beetje links te laten liggen, hoe erg dat ook is.

Overige Tips:

Foursquare deelt je check-ins enkel met je vrienden, let nog steeds goed op wat je doet
• Maak op bijvoorbeeld Foursquare geen 'Thuis of Home' aan als check-in
• Instagram is openbaar, je kan dit aanpassen door je profiel te bewerken en de optie ‘Berichten zijn privé’ in te schakelen
• Controleer overige sociale media of je profiel al dan niet openbaar is en bewerk dit eventueel
• Zorg ervoor dat nergens online je volledige adres staat, dit is vragen om problemen
• Accepteer geen personen die je niet kent, stuur desnoods (Facebook) eerst een bericht om te vragen wie de persoon is
• Geef nooit de exacte datum door wanneer je niet thuis bent (voorbeeld: morgen weekje naar Spanje)
• Je bent zelf verantwoordelijk voor wat je deelt op sociale media

'AT Holiday' geeft je gedurende de zomer allerlei handige tips voor de iPhone, iPad en iPod Touch die erg handig op vakantie kunnen zijn. Klik hier voor meer AT Holiday tips.Reacties


  • Maddriver371

    5 juli 2014 om 10:20

    Goed artikel, alleen de gebruikte Engelse termen met betrekking tot de instellingen staan inmiddels in het Nederlands op Twitter en Facebook!

  • Wesley Fabry

    5 juli 2014 om 10:46

    @maddriver371 Om verwarring te voorkomen hebben we bij Twitter nu beide talen (NL en ENG) vermeld. Twitteraars van het eerste uur hebben over het algemeen nog de Engelse versie, je moet dan de Twittertaal zelf wijzigen via Tandwiel ▸ Settings ▸ Account ▸ Language. Nieuwe Twitteraars hebben automatisch hun eigen taal. De Facebook omschrijving was al in het Nederlands, omdat Facebook dit namelijk automatisch aanpast op basis van je land.

Een reactie toevoegen: