5 juli 2014

OS X Voorvertoning: PDF-bestanden samenvoegen tot één bestand

pdf retina iconOm PDF-bestanden te openen in OS X heb je geen specifieke Adobe applicatie nodig, de standaard OS X voorvertoning (preview) applicatie kan namelijk perfect PDF-bestanden openen en deze zelfs bewerken. Daarnaast gebruikt de iBook-applicatie ook voorvertoning om PDF-boeken te openen om deze vervolgens te kunnen lezen.

Wanneer je meerdere PDF-bestanden in je bezit hebt over hetzelfde onderwerp dan kan het voorkomen dat je deze wilt samenvoegen tot één PDF-bestand. Dit kun je heel simpel doen via de voorvertoning applicatie en onderstaande procedure.

• Open alvast één PDF-bestand
• Ga naar de menubalk, open hier Weergave ▸ miniaturen
• Open de andere (PDF) bestanden in een Finder-venster
• Sleep deze bestanden naar de miniaturen in Voorvertoning

pdfbestandensamenvoegen

Vervolgens kun je de zojuist toegevoegde PDF-bestanden eenvoudig verplaatsen in Voorvertoning, doe dit in de kolom van de miniaturen, zo kun je het PDF-bestand optimaal bewerken. Wanneer je alle PDF-bestanden hebt samengevoegd en correct hebt geplaatst kun je deze exporteren tot één bestand. Dit doe je via de menubalk: Archief ▸ Exporteer als PDF. Kies een gewenste locatie en klik op ‘bewaar’.

Meer over Voorvertoning kun je hier terugvinden.Reacties


 • Gerard Wassink

  5 juli 2014 om 9:59

  Sterker nog, je hebt dat eerste bestand geopend. Nadat je de andere bestanden er in hebt gesleept zoals beschreven kun je voorvertoning gewoon afsluiten, alle informatie is dan in dat eerste bestand terug te vinden. Je hoeft dat niet eerst te ‘Exporteren als PDF’.

  — Gerard Wassink

 • escom1993

  5 juli 2014 om 12:20

  Het is natuurlijk handig dat voorvertoning dit in de mavericks versie van OSX kan. Ik houd me echter bij het progje CombinePDF’s dat ( allebei uitgetest) toch sneller en minder omslachtig werkt en dat ik sinds 2007 dagelijks gebruik om PDF, PNG,JPG e.d. samen te voegen of stukken eruit te halen. Het voordeel is bovendien dat dezelfde versie van het progje al sinds Tiger tot nu Mavericks werkt op mijn mac’s en dat de voorvertoning oplossing niet werkt op mijn iMac waar Tiger bv. opstaat. SL heb ik nog niet geprobeerd.

 • Dave J

  7 juli 2014 om 11:23

  Helaas, maar dit blijkt in de praktijk niet te werken. Bij het wederom opvragen van het nieuwe document blijkt er namelijk toch maar één PDF blad te bestaan en is het tweede of meerdere blad niet behouden.
  Een juiste (wel) werkende oplossing is om te gaan naar de optie PRINT en onderaan links te kiezen voor PRINT PDF, daarna een opslag locatie te kiezen en het beestje een nieuwe naam te geven en voila. Nu is het nieuwe document wel opgeslagen met één of meerdere extra vellen. Dit is te zien aan het “ringbandje” dat verschijnt bij het aanklikken van het document.

 • DAnny

  17 februari 2015 om 12:03

  Beste Dave, je hebt inderdaad gelijk dat werkt helemaal niet.
  Er staat steeds maar 1 blad in de PDF.
  Dikwijls heb ik het idee dat al die anderen werken met een andere iMAC …
  ik ondervind dus geregeld zulke zaken :-(

 • Henry

  25 februari 2015 om 14:04

  Het probleem dat, m.b.v. Voorvertoning, losse PDF’s niet tot een PDF-bestand werden gebundeld komt mij bekend voor. Sinds ik de app Gelatin voor €1,99 in de App Store heb aangeschaft is het bundelen van PDF-bestanden geen probleem meer. Deze app werkt simpel en snel.

 • Pien

  7 april 2015 om 20:56

  @Henry, Gelatin is inderdaad echt een TOP app! Zeker een aanrader. 1 druk op de knop en de PDF’jes zijn 1 bestand. Dankjewel Henry voor deze tip.

 • Bieke

  30 april 2015 om 11:16

  Helaas, bij mij lukt het nog steeds niet :( Word slaat mijn document op in maar liefst 6 verschillende PDF’s. Als ik deze wil samenvoegen geeft voorvertoning aan dat het maximale permanente opslagvolume wordt overschreden, maar het zijn maar 25pagina’s. Iemand die raad weet?

 • Doris

  18 juni 2015 om 21:47

  Hallo allemaal ik heb ontdekt dat het opslaan (voor diegenen die zoals ik geen optie exporteer naar PDF zien) zo gaat: selecteer in de navigatiebalk alle pdf’s die je hebt samengevoegd. Klik dan op afdrukken – pdf maken – alle pagina’s samenvoegen in een pdf. Zo lukte het bij mij wel!

 • Pieter

  20 augustus 2015 om 10:52

  Het feit dat ik voor zo’n simpel iets moet googelen is al een teken dat iOS hierin tekort schiet. Wesly, het is dus niet heel simpel en bovendien werkt jouw oplossing niet. Zo blijkt ook uit de reacties van de anderen. Ik ga Gelatin maar ven proberen.

  In Windows Verkenner is dit echt een fluitje van cent en binnen 10 seconden gedaan, zonder te hoeven googelen.

 • Wesley Fabry

  20 augustus 2015 om 10:57

  @pieter, de procedure werkt nog steeds en is (lees: heel) eenvoudig, misschien iets nauwkeuriger opvolgen? Bovendien heb jij het over iOS, maar dit is een OS X tip..

 • Pieter

  20 augustus 2015 om 11:02

  Sorry Wesley, ben echt geen digibeet. Het is niet heel simpel, anders zat ik niet op dit forum. Gelatin is veel simpeler en duidelijker en werkt in een keer.
  @Henry, dank voor de tip.

 • Eric

  20 augustus 2015 om 11:04

  Digibeet of niet, ik vind de tip duidelijk en makkelijk uit te voeren.

 • Robbert

  25 oktober 2015 om 13:01

  Hoi, het werkt wel, maar Wesley vergeet een belangrijk punt te vermelden, waardoor het voor veel mensen niet werkt.

  Wanneer je meerdere bestanden sleept naar je Miniaturen balk, sleep dan de bestanden die je wilt samenvoegen tot één pdf, steeds op elkaar. Als je dat hebt goed hebt gedaan zie je ook een heel dun scheidingsstreepje onder de selectie van documenten. Dit geeft aan dat Voorvertoning die documenten als een samengevoegd geheel ziet. Zie het het scheidingsstreepje tussen elk document staan, is het geen geheel.

  Vervolgens via Archief > Exporteer als PDF je nieuwe bestand opslaan.

 • sibe jan

  1 februari 2016 om 12:25

  Robberts tip om de miniaturen OP ELKAAR te slepen doet het nu ook bij mij werken. En dan volstaat een S (i.p.v. exporteren) ook, al overschrijf je daarmee de oorspronkelijke enkel-zijdige PDF.

 • Robin

  13 april 2016 om 14:00

  Bij werkt het:
  Als ik mijn verschillende pdf’s samengooi bij miniaturen, dan naar de venster balk ga en vervolgens op het woord bewerkt duw naast de titel van het venster. Moet ik enkel nog een nieuwe naam/locatie geven en de pdf’s zitten samen.

 • Jeff

  26 mei 2016 om 12:02

  Na openen van een PDF-file en klikken op weergave krijg ik niet de optie miniaturen.
  Ik kan derhalve niet verder met het samenvoegen van bestanden

 • Rivka

  24 augustus 2016 om 10:44

  Bij mij deed ie het nog steeds niet, totdat ik de crux ontdekte! Vanuit mijn scanner maakt ie van de documenten .jpg Dit moet je eerst wijzigen, door gewoon in bestand .jpg te vervangen door .pdf (of bij Archief – exporteer als PDF) en daarna kan je wel de eerder genoemde stappen doorlopen en er een document van maken!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!