30 mei 2009

OS X: Automator script, Uitgesproken tekst naar audiobestand

automator

De text to speech feature van Mac OS X 10.5 Leopard klinkt op zich best aardig als je hem Engelstalige teksten laat uitspreken en de Alex systeem stem hiervoor gebruikt.

Je kunt onder Terminal heel eenvoudig een tekst laten uitspreken, dit doe je met het commando say.

Voorbeeld:

say "Hello how are you?"

Natuurlijk is dit een coole feature in OS X maar het zou ook leuk zijn als je de uitgesproken teksten kon opslaan als een audiobestand.

Dit kan handig zijn voor IVR teksten, SMS notificatie of bijvoorbeeld als ringtoon op je iPhone. Double H Software heeft een Automator script genaamd 'Text to Audio File' gemaakt die van de ingetypte tekst een audiobestand maakt.

De werking van het Automator script is zeer eenvoudig na het starten verschijnt een tekst venster waarin je tekst kunt typen die je uitgesproken wilt hebben. De tekst verschijnt hierna automatisch in het .aiff bestandsformaat op je bureaublad.

Je kunt hierna eventueel Quicktime gebruiken om het bestand te converteren naar een ander audio formaat zoals MP3 of WAV.

Het 'Text to Audio File' Automator script kan je downloaden op:

http://www.apple.com/downloads/macosx/automator/texttoaudiofile.html

Dit artikel is verouderd en kan misschien niet meer van toepassing zijn in jouw huidige OS X (macOS) versie. Gebruik de zoekfunctie om te zoeken naar een recentere uitleg.Reacties


  • Nils Breunese

    30 mei 2009 om 10:21

    Het say-commando heeft ook gewoon een ingebouwde optie om het resultaat op te slaan in een bestand:

    say -o bestandsnaam.aif “De tekst die moet worden uitgesproken.”

    Met de -v optie kan je zelfs een stem kiezen, zodat je die niet alleen voor die ene keer hoeft te veranderen via Systeemvoorkeuren. Met de -f optie kan je say ook de tekst in een bestand laten uitspreken. Zie verder ‘man say’ voor de overige opties.

Een reactie toevoegen: