2 september 2017

ScreencastSnel wisselen tussen programma’s op een Mac

MacBook 12-inch rosegoud

Via het Dock in macOS (OS X) kun je snel en eenvoudig een actieve applicatie bekijken en openen. Het kleine bolletje onder het icoon geeft aan dat het programma op de voor- of achtergrond actief is.

Wist je dat er ook een bijzondere toetscombinatie bestaat om snel te wisselen tussen de actieve programma’s op je Mac? Niet alleen kun je snel een andere app op deze manier openen, maar ook de applicaties snel afsluiten of verbergen.

Snel wisselen tussen applicaties met cmd⌘ + tab

Wanneer je de toetscombinatie cmd⌘ + tab gebruikt zal de appswitcher direct worden geopend. Houdt de cmd⌘ toets ingedrukt en gebruik één van onderstaande toetsen om extra opties te raadplegen.

tab ga naar het volgende programma in de lijst
` ga naar het vorige programma in de lijst
H verberg het geselecteerde programma in de lijst
Q sluit het geselecteerde programma in de lijst volledig af

Apps en programma wisselen toetscombinatie raadplegen

In principe is het de bedoeling dat je met de tab toets navigeert naar het programma en daarna eventueel de app verbergt of afsluit. Door de tab-toets direct los te laten wordt de geselecteerde app geopend. Daarnaast kun je ook navigeren naar de app in de appswitcher en tijdens het indrukken van de cmd⌘ toets de pijltoets omhoog/omlaag gebruiken om Exposé te activeren.

Bovenstaande toetscombinaties zijn al jaren oud en vrijwel op iedere Mac toe te passen. Exposé kun je gebruiken sinds OS X 10.8 Snow Leopard. Sinds iOS 9 kun je een soortgelijke toetscombinatie ook toepassen op de iPad met dezelfde functionaliteit, klik hier meer informatie.

Lees ook: De Mac donkere weergave activeren via een toetscombinatie


A post shared by appletips.nl (@appletips.nl) on


bijgewerkt artikel, origineel van 21/11/09Reacties


  • Jochen

    7 september 2017 om 16:54

    Op een Belgisch (Frans) azerty toetsenbord is het handiger om wanneer de appswitcher actief is, de shift toets in te drukken om achterwaarts door de appswitcher te gaan.

Een reactie toevoegen: