5 augustus 2016

ScreencastSnel switchen tussen programma’s op een Mac

MacBook 12-inch rosegoud

Via het Dock in OS X (macOS) kun je snel en eenvoudig een actieve applicatie bekijken en openen. Het kleine bolletje onder het icoon geeft aan dat het programma (op de achtergrond) actief is.

Wist je dat er ook een bijzondere toetscombinatie bestaat om snel te switchten tussen de actieve programma’s op je Mac? Niet alleen kun je snel een andere app op deze manier openen, maar ook de applicaties snel afsluiten of verbergen.

Snel switchen tussen applicaties met cmd⌘ + tab

Wanneer je de toetscombinatie cmd⌘ + tab wordt de appswitcher direct geopend. Houdt de cmd⌘ toets ingedrukt en gebruik één van onderstaande toetsen om extra opties te raadplegen.

Apps en programma switchen toetscombinatie raadplegen

tab ga naar het volgende programma in de lijst
` ga naar het vorige programma in de lijst
h verberg het geselecteerde programma in de lijst
q sluit het geselecteerde programma in de lijst volledig af

In principe is het de bedoeling dat je met de tab toets navigeert naar het programma en daarna eventueel de app verbergt of afsluit. Daarnaast kun je ook navigeren naar de app in de appswitcher en tijdens het indrukken van de cmd⌘ toets de pijltoets omhoog/omlaag gebruiken om Exposé te activeren.

Bovenstaande toetscombinaties zijn al jaren oud en vrijwel op iedere Mac tot te passen. Exposé kun je pas raadplegen vanaf OS X 10.8 Snow Leopard.

Lees ook: De Mac donkere weergave activeren via een toetscombinatie


A post shared by appletips.nl (@appletips.nl) on


geupdate artikel i.v.m. miniscreencast, origineel van 21/11/09Reacties


 • Denise

  28 november 2016 om 10:29

  Ik heb hier een vraag over. Als ik deze toetsencombinatie gebruik, dan switcht hij soms wel en soms niet tussen programma’s. Als hij niet switcht, maakt hij wel het huidige programma dat op de voorgrond staat ‘passief’ of op de achtergrond. Je ziet dan helemaal boven in naast het Apple-tekentje een andere programma naam en opties staan, alsof hij gewisseld is naar dat programma. Maar je ziet nog wel het programma open staan waarin in je al zat.

  Dus stel ik zit nu in Safari en ik druk op cmd+tab dan zie ik bovenin dat er ‘Finder’ komt te staan naast het Apple-teken, maar Finder komt niet op de voorgrond te staan. Het bovenste deel van safari (waar ook de tabbladen staan) is ook lichter grijs alsof het passief is. Als ik in het scherm klik (op Safari dus), wordt hij weer actief: het bovenste deel wordt weer de normale kleur grijs en er komt weer ‘Safari’ te staan naast het Apple-teken links boven in.

  Ligt dit aan mijn instellingen? Kan ik iets aanpassen zodat hij wel direct wisselt tussen schermen?

 • Wesley Fabry

  28 november 2016 om 10:34

  @Denise Het is belangrijk dat de de cmd⌘-toets blijft indrukken tijdens het drukken op de tab om te switchen. Het zou kunnen dat je iets hebt ingesteld dat vensters op de achtergrond worden geopend. Het beste kun je deze vraag stellen op https://genius.appletips.nl Onze experts en leden weten misschien een oplossing…

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!