13 januari 2011

De geheimen van het OS X Proxy icoon

Wanneer je een bestand bewerkt dan wordt in de titelbalk van het venster een icoon weergegeven. Het icoon heeft in de meeste gevallen betrekking op het document type of de bijbehorende applicatie. De officiële benaming van het icoon in Mac OS X is "proxy icoon".

Het icoon geeft niet alleen het document type aan, maar kan ook voor andere doeleinden zeer nuttig zijn. Het proxy icoon bezit namelijk een aantal verborgen opties.

Als je op het icoon klikt en deze uit de titelbalk naar een Finder venster of het bureaublad sleept dan wordt er automatisch een alias (snelkoppeling) naar het bestand aangemaakt. Door de Option (alt⌥) toets ingedrukt te houden bij het uitvoeren van deze actie wordt er in plaats van een alias een kopie van het bestand gemaakt.

Door te klikken op het icoon met de cmd⌘ of de ctrl toets ingedrukt verschijnt er een pop-up menu met daarin de onderliggende mappen structuur. De acties kunnen per applicatie verschillen. In tekstedit krijg je de mappen structuur te zien en in OS X Mail de onderliggende mappen.

Het icoon geeft ook een indicatie of het bestand in de huidige vorm is opgeslagen. Wanneer het bestand is geopend en niet is gewijzigd dan zal het icoon met heldere kleuren worden weergeven, als er wijzigingen zijn gemaakt en als deze niet zijn opgeslagen dan zal het icoon ‘transparant’ worden weergegeven.

Wanneer je het proxy icoon uit een Safari of Mail venster sleep dan wordt er webloc snelkoppeling aangemaakt naar de webpagina of betreffende e-mail.Reacties


 • Maccew

  13 januari 2011 om 11:58

  En je kunt simpel een bijlage toevoegen aan mail door dat icoontje te slepen op de mail.app. Er wordt dan een nieuwe e-mail aangemaakt met daarin dat bestandje als bijlage.

 • Lars

  13 januari 2011 om 19:12

  Handige tip, bedankt hiervoor.
  Ook uw tip Maccew is zeer handig.

  Mvg

 • Rob

  13 januari 2011 om 23:39

  En als je het icoon van een geopende disk image sleept met de Option (alt⌥) toets ingedrukt. Wordt er automagisch een map van gemaakt. (Vooral handig als een dmg met meerdere items hebt)

 • Jan

  13 januari 2011 om 23:56

  ik heb die icoontjes niet bij mijn documenten :s

 • Hans

  19 januari 2011 om 8:42

  En een variant op Maccew’s opmerking: je kunt zo bestanden die je open hebt staan in de ene app snel openen in de andere app. Heb je bijvoorbeeld een foto open in preview, dan kun je het “proxy icon” meteen naar Photoshop of iPhoto in je dock slepen. Maar ik gebruik het toch ook vooral voor mail. 9 van de 10 keer dat je een bestand als attachment gaat versturen heb je het daar voor al open staan in een andere app of een viewer. Handig dus!

  Overigens kun je dus gewoon met een rechtermuisklik op het icon de onderliggende mapstructuur zien. Klinkt toch iets handiger dan cmd-klik of ctrl-klik :-)

 • Hans

  19 januari 2011 om 12:38

  Oh, en je kunt het icoon van een map gemakkelijk slepen naar een “save as” of “open file” dialoogvenster van een applicatie. Dan ‘surf’ je direct naar die map in het dialoogvenster!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!