Menu

16 mei 2010

De goed verborgen lettertype preview

Wanneer je in een applicatie met tekst aan het werken bent dan heb je vanzelfsprekend de mogelijkheid om het lettertype aan te passen. Maar hoe ziet het lettertype dat je hebt gekozen er nu eigenlijk uit? Dat is natuurlijk niet een onbelangrijke vraag.

In een aantal applicaties zoals bijvoorbeeld Pages, Keynote en Numbers kan je vanuit de menubalk een lettertype selecteren en dan wordt hiervan direct een preview weergegeven in het pull-down menu.

In applicaties zoals Teksteditor en OS X mail heb je deze mogelijkheid echter niet. Toch is er een manier om een lettertype te bekijken tijdens het selecteren. Waarschijnlijk heb je de sleutel er naartoe al vele malen gezien maar niet opgemerkt.

Open in de tekst met control+klik of de rechtermuisknop het contextueel menu, selecteer in het menu de optie Lettertype ▸ Toon lettertype. Hierna verschijnt het lettertype venster.

Als je nu op het bolletje klikt direct onder ‘Lettertypen’ en deze naar beneden trekt dan krijg je een preview te zien van het geselecteerde lettertype.

Als je dat niet verschrikkelijk handig is…

Désiré Peter Paul Weststrate bedankt voor de tip!




Gerelateerde tips:




Reacties


  • Rob 16 mei 2010 om 13:53

    Dat is idd een goeie tip. Dat bolletje is me nog nooit opgevallen. Raar dat dat niet duidelijker aangegeven wordt.

  • Ottovelo 16 mei 2010 om 15:58

    dit krijgt voor mij de prijs van beste apple tip van het jaar! Meer van dit please…

  • Guy van der Kolk 16 mei 2010 om 16:16

    Wow… hoe vaak ik dart venster al niet open heb gehad tijdens het gevemn van demo’s, maar dit was me dus nog nooit opgevallen.

  • Sébastien 16 mei 2010 om 17:09

    Ge-wel-dig, was daar al lang naar op zoek :)

  • Sébastien 16 mei 2010 om 17:12

    PS: waar kan je dat font dat als voorbeeld getoond wordt downloaden? Vind het wel leuk!

  • Richard 16 mei 2010 om 17:22

    @Sébastien Haha, dat is mijn eigen gedigitaliseerd handschrift…

    Not for download :)

  • maclover 16 mei 2010 om 20:30

    Richard, dat fontje moet je juist vrijgeven :)

    word je net zo’n legende als FF Erik’s Right Hand ofzo !

  • Kwant 17 mei 2010 om 17:50

    Dit is echt een supersupertip! Hartstikke bedankt!

  • Jan van der Ploeg 18 mei 2010 om 20:11

    Geweldig! Tjonge jonge, dat dit zo verstopt moet zitten.

  • Koen 19 mei 2010 om 9:52

    Heb ik me daar al rot over geërgerd !! Bedankt voor deze gigantisch handige tip !!!

  • Menno 4 juni 2010 om 21:21

    erg handig !!!
    ben pas enkele maanden over naar Apple maar heb me al een hele poos afgevraagd waarom dit “niet mogelijk” was !
    tjonge zat wel erg goed verstopt zeg !

  • Annie Raaijmakers 19 augustus 2010 om 22:12

    Tijdens het zoeken naar een andere tip kom ik deze tegen, in een woord geweldig!

  • Mike Zoomers 9 januari 2011 om 16:32

    Supertip!

Een reactie toevoegen: