16 maart 2010

De naam van een document aanpassen

bs-naam

Als je aan een document aan het werken bent, bijvoorbeeld binnen tekst editor of Pages, en je wilt de bestandsnaam wijzigen is de meest voor de hand liggende manier om het document onder een andere naam opnieuw op te slaan. Het document met de oude naam wordt dan later verwijderd (als dit al niet vergeten wordt).

Maar er is ook een eenvoudigere manier om deze handeling uit te voeren zonder dat je twee documenten hebt. Ter illustratie gaan we uit van een tekstdocument in tekst editor.

Als eerst ga je op de titel (bestandsnaam) boven in het document staan en voer je een Command ⌘-Klik uit. Daarna klik je op de Folder onder de naam van het huidige document. Hierna zal er een Finder-venster geopend worden. Het document waarin gewerkt wordt zal al geslecteerd zijn. Je kunt nu de bestandsnaam aanpassen en het Finder-venster weer afsluiten. Als je nu bovenaan in je tekstdocument naar de titel kijkt, zal je zien dat deze een nieuwe naam heeft gekregen.

naam-wijzigenReacties


 • Rob Vermeulen

  16 maart 2010 om 9:42

  Dit is er echt weer zo eentje om heel blij mee te zijn! Waar haal je het toch vandaan Richard? En het werkt niet alleen in Apple-software, maar systeembreed, ook met MS Office.

 • grover

  16 maart 2010 om 12:38

  in office 2008 werkt het! super handig!!

 • Macker

  16 maart 2010 om 15:08

  Wat een enorm goede tip, Richard. Tot nu toe heb ik al veel tijd verdaan aan het bewaren-als en vervolgens wissen. Veel dank!

 • Theo

  16 maart 2010 om 18:37

  Ik val in herhaling, maar dit gaat zo wel heel erg snel !
  Wat kan het leven soms toch simpel zijn, als je maar weet hoe!
  Groet, Theo

 • Simon

  16 maart 2010 om 19:14

  Sterk, bij mij werkt het wel in Teksteditor, maar niet in MS Office 2008…

  Met groet,

  Simon

 • Liese birdie

  16 maart 2010 om 20:36

  Is en blijft een goede tip :-)

 • Martin Efdee

  16 maart 2010 om 20:46

  Begrijp niet wat er verkeerd gaat, maar krijg het niet voorelkaar. Er gebeurt niets als ik in Teksteditor op de bestandsnaam “naamloos” Command ⌘-Klik uitvoer. Krijg ook het menuutje uit de bovenstaande schermafbeelding niet te zien. How come? Wat nu? (MacBook Pro 13.3″). Lijkt me wel een prima tip…..!

 • Keren

  16 maart 2010 om 21:12

  Simon,
  In Office 2008 werkt wel, alleen na alle beschreven handelingen ook nog even opslaan aanklikken, dan pas zie je de bestandsnaam wijzigen.
  Werkt als een trein, mooi tip! Nu alleen oppassen niets belangrijks te overschrijven. ;-))

 • Rob Vermeulen

  16 maart 2010 om 22:23

  @Martin: het werkt pas als het document is opgeslagen, logisch want voor die tijd staat er wel ‘naamloos’ boven maar is er nog geen bestand waarvan je de naam kunt veranderen.

 • Martin Efdee

  17 maart 2010 om 11:36

  Inderdaad. Bedankt.

 • Simon

  17 maart 2010 om 19:03

  Keren: bedankt, na Cmnd-S zie ik de bestandsnaam in de titelbalk zich inderdaad wijzigen!

  Wat is dit trouwens een nuttige site! Ik ben zelf afgelopen december, na bijna 25 jaar frustratie met Windows, overgestapt op een iMac. Ik heb sindsdien een dik boek over OS X doorgewerkt, maar desondanks kom ik hier met grote regelmaat informatie tegen die de moeite van het toepassen en onthouden waard is en het werken op een Mac nog zo veel leuker maakt. Iedereen bedankt voor zijn of haar inbreng!

  Met groet,

  Simon

 • maaike

  19 maart 2010 om 14:43

  Het lijkt zo simpel maar het lukt niet. Bij mij opent spotlight en ik kom niet verder.
  Wat doe ik fout?
  heel graag een tip

 • Katja

  2 mei 2010 om 18:52

  @Martin Efdee,
  Het werkt natuurlijk ook niet met naamloze bestanden. Die zijn immers nog niet opgeslagen in een map!
  Lijkt me logisch.
  Het gaat om het veranderen van een naam van een bestaand document…

 • Katja

  2 mei 2010 om 18:53

  Oow. Sorry, ik zie dat Rob al geantwoord heeft.

 • Arnold

  6 juli 2010 om 15:54

  Super, werkt ook prima in Indesign

 • Lieke

  6 januari 2011 om 11:50

  Voor wie de bovenstaande beschrijving niet lukt: ga met de muis op de bestandsnaam staan en druk op return (enter). Nu kan je de bestandsnaam aanpassen. Zie hieronder voor de uitgebreide beschrijving. Succes!

  De naam van bestanden en mappen wijzigen
  U kunt van de meeste bestanden, mappen en schijven in de Finder de naam wijzigen. U kunt de naam van uw thuismap (de map met uw naam) niet wijzigen.

  BELANGRIJK: wijzig de namen van de volgende onderdelen niet:
  Programmamappen en alle vooraf op de computer geïnstalleerde onderdelen (bijvoorbeeld de map ‘Bibliotheek’).

  Bestandsextensies (de punt gevolgd door twee of drie letters die soms achter bestandsnamen worden weergegeven, bijvoorbeeld ‘.jpg’). Als u een extensie wijzigt, kan het bestand mogelijk niet meer worden geopend met het programma waarmee het is aangemaakt.

  De naam van een onderdeel wijzigen

  Selecteer het onderdeel waarvan u de naam wilt wijzigen en druk op de Return-toets.

  OPMERKING:De onderdelen die u in de navigatiekolom ziet, zijn aliassen. Als u de naam van een onderdeel in de navigatiekolom wilt wijzigen, zoekt u het origineel van de alias en wijzigt u de naam van het origineel.

  Typ een andere naam voor het onderdeel.

  U kunt cijfers en veel speciale tekens gebruiken. U kunt echter geen dubbele punt (:) gebruiken of de naam met een punt (.) laten beginnen. In sommige programma’s mag u ook geen schuine streep (/) in namen van bestanden gebruiken.

  Druk op de Return-toets.

 • Robyn

  1 augustus 2011 om 17:40

  Is er ook een mogelijkheid om meerdere namen van bijv foto’s aan te passen in een keer. Vroeger op mn niet apple laptop kon ik een selectiefoto’s selecteren en dan van 1 foto de naam aanpassen en dan kreeg de hele selectie foto’s die naam met een (2) en de volgende met een (3) er achter.

  Dus:
  foto
  foto (2)
  foto (3)

Een reactie toevoegen: