26 december 2010

OS X: Automatische rangschikking op het bureaublad

Wanneer je een map opent in OS X Finder en de icon/symbolen weergave activeert dan kan je met control + klik (rechtermuisknop) via het contextmenu de optie 'Behoud rangschikking' activeren. Hierdoor kan je instellen dat bestanden en mappen automatisch worden gesorteerd op naam, datum, grootte, soort of label.

In tegenstelling tot de 'normale' mappen in OS X Finder heb je op het bureaublad in eerste instantie alleen maar de beschikking over de optie 'Rangschik op'. Ook deze optie sorteert je bestanden en mappen maar doet dit slechts eenmalig, wanneer je een nieuwe bestand/map toevoegt wordt deze niet automatisch op volgorde gesorteerd.

Wil je de optie 'Behoud rangschikking' gebruiken in combinatie met het bureaublad dan is ook dat mogelijk. Ga naar het bureaublad en open het contextmenu met control + klik (rechtermuisknop), door nu de alt⌥-toets te gebruiken wijzigt de menuoptie 'Rangschik op' in 'Behoud rangschikking'. Selecteer de gewenste rangschikking en automatisch worden de bestanden en mappen gesorteerd op basis van de gekozen rangschikking.

Je kunt dit weer ongedaan maken door de optie 'Rangschik op' te selecteren in het contextmenu.Reacties


  • Robert

    26 december 2010 om 17:29

    Gek genoeg heb ik (OSX 10.6.5) standaard ‘Behoud rangschikking’ in het contextmenu van mijn bureaublad. Bij het indrukken van de alt⌥-toets verandert dit in ‘Rangschik op’. Precies andersom dan bovenstaand verhaal dus…

  • Dinesh

    1 januari 2014 om 0:53

    Dat werkt niet op OS X 10.9.1 plz kan iemand me er mee helpen en oowja een gelukkig (als het gelukkig zal zijn) 2014 !!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!