27 december 2010

Time Machine gebruiken vanuit een applicatie

Mac OS X Time Machine is veel krachtiger dan alleen het restoren van bestanden vanuit OS X Finder. Een aantal OS X applicaties heeft namelijk ondersteuning voor Time Machine, hierdoor kan je direct vanuit de applicatie gegevens vanuit een backup terugplaatsen.

De meeste OS X gebruikers die de beschikking hebben over Time Machine zijn bekend met de standaard Time Machine interface. Het werkt uiterst simpel, activeer Time Machine en selecteer de datum in de rechterkolom. Zoek het bestand of folder dat je wilt terugzetten vanuit de backup en gebruik de knop “Terugzetten” om dit te bevestigen.

Wanneer je per ongeluk een e-mail of contactpersoon hebt verwijderd, dan kan je in Time Machine op zoek gaan naar deze vermiste gegevens in je home folder (bibliotheek). Natuurlijk is dit niet echt de meest gebruiksvriendelijk methode en gelukkig heeft Mac OS X daar een oplossing voor.

Het OS X Adresboek bezit zoals enkele andere applicaties ‘native’ ondersteuning voor Time Machine. Wanneer je de Adresboek applicatie open hebt staan dan kan je Time Machine binnen de applicatie activeren. Klik hiervoor op het Time Machine icoon in de Dock. In plaats van het Finder venster verschijnt nu de Adresboek applicatie op de Time Machine achtergrond. Je kan nu heel eenvoudig terug in de tijd zoeken naar verwijderde of gewijzigde contact personen.

Door Time Machine wordt OS X Finder, Adresboek, Mail, iPhoto en Garageband ondersteund. In iPhoto kan je via de menu optie Archief ▸ Bekijk reserverkopieen direct vanuit de applicatie Time Machine starten. Bij de overige applicaties dien je zelf Time Machine te starten vanuit het Dock of met behulp van Spotlight.

• Geupdate artikelReacties


 • Tom

  28 december 2010 om 23:24

  Ik vraag me af waarom ze dit niet naar meer applicaties brengen, zoals iCal, en als api beschikbaar maken voor ontwikkelaars zodat die het ook in hun app kunnen verwerken.

 • Edwin

  2 januari 2011 om 12:38

  Ja, de keren dat ik het had kunnen gebruiken waren voornamelijk voor iCal.

 • 064harry

  29 augustus 2011 om 10:32

  Inderdaad, Ik heb in iCal ook iets gedaan met mijn accounts (schijnt) maar heb geen flauw benul waar het om gaat. Ik had graag even terug gekeken. Nu heb ik grote problemen met syncen met MobileMe

 • andre

  2 december 2011 om 12:49

  In Lion werkt dit niet meer.
  Je kan geen foto meer terughalen uit time machine.
  Ik baal hier enorm van.

 • oscar Eggen

  8 november 2012 om 13:16

  ik probeer de leeslijst terug te halen via alt+ga – bibliotheek -safari in Time machine maar kom niet verder. Kan iemand mij helpen?

 • jos

  26 december 2014 om 23:40

  Ik heb per ongeluk windows bestanden (foto/video s) gewist op mijn externe harddisk door met time machine een back up te maken van mijn mac pro.Weet iemand hoe ik deze bestanden terug kan halen?

 • paulien

  4 april 2016 om 22:14

  De backups maken met Time Machine lukt prima. Alleen lukt het terugzetten niet. Als ik bv 2 mailtjes selecteer in Time Machine en ik gebruik de knop Zet terug, dan verschijnt een vierkant meldingsscherm dat de mails worden teruggezet, maar vervolgens gebeurt er niets. De mails zijn in lig niet teruggezet in de Inbox maar ook niet op een andere plek. Heeft iemand een tip?

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!