26 december 2010

De inhoud van een zip bestand bekijken

Wanneer je een zip bestand bezit waarvan je de inhoud niet vertrouwd of de inhoud wilt zien voordat je hem uitpakt dan is dat standaard in de grafische interface van Mac OS X niet mogelijk. Natuurlijk zijn er programma's en Quicklook plugins beschikbaar die dit wel kunnen.

Maar waarom weer een extra programma/plugin installeren als je ook met OS X Terminal de inhoud van een zip bestand kunt bekijken? Wanneer je een zip bestand hebt gedownload en daarvan de inhoud wilt bekijken dan open je een OS X Terminal sessie en type je commando:

unzip -l

Let op dat je na -l een spatie toevoegd. Sleep hierna het zip bestand vanuit een willekeurig Finder venster in het OS X Terminal venster. Automatisch wordt nu het volledige pad en de bestandsnaam aangevuld achter het commando.

unzip -l /Users/richard/Desktop/appletips.zip

Druk op enter in het Terminal venster en je krijgt de inhoud van het zip bestand te zien.Reacties


 • Andre

  26 december 2010 om 9:13

  Doet me aan DOS denken…. 20 jaar geleden.
  Maar handige tip… gebruik zelf de Quicklook, maar deze is ook een handige.

  Prettige kerst verder….

 • Marisol Risakotta

  26 december 2010 om 10:28

  Zip bestanden vind ik iedere keer in de prullenmand. Krijg nooit de optie om zelf opdracht te geven om ze uit te pakken. Dus bij mij pakt OS het al direct na het downloaden uit. Is reuze handig als je geen idee hebt hoe je het zelf zou moeten doen, zoals in mijn geval, maar nu je op deze mogelijkheid attendeert vraag ik mij af of deze automatische functie wel zo handig is. Is het mogelijk om deze automatische functie uit te schakelen? Heb je een tip waar ik deze informatie (en hoe dan vervolgens het handmatig uitpakken zou moeten gebeuren) kan vinden?

 • Exotic

  26 december 2010 om 10:53

  @ Marisol: ga naar het Archiveringshulpprogramma (weet niet meer hoe die exact heet, zoek met spotlight), standaard OS programma. Open het en ga dan naar de voorkeursinstellingen, daar kun je bepaalde dingen wijzigen. Succes

 • Exotic

  26 december 2010 om 10:55

  Edit: oops, in het artikel staat hoe het programma heet, inderdaad Archiveringshulpprogramma.

 • han

  26 december 2010 om 11:07

  Het kan nog makkelijker.

  Installeer voor quicklook een plug-in waar je in zip files kunt kijken.
  Eenmaal geinstalleerd hoef je alleen de spatie balk te gebruiken om de content van een zip file te bekijken.

  http://www.qlplugins.com/

  Er zijn meer QL plugins te krijgen voor andere bestandsformaten..

 • Eelco Deuling

  26 december 2010 om 11:34

  @Marisol: je kunt het automatisch uitpakken van bestanden die je download uitschakelen in Safari door in de voorkeuren het automatisch openen van ‘veilige’ bestanden uit te schakelen.

 • Marisol Risakotta

  27 december 2010 om 15:26

  @Exotic en Eelco Dueling: Vriendelijk bedankt voor jullie hulpvaardigheid! Ik zal gelijk naar jullie beide tips gaan kijken.

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!