30 juni 2012

Dezelfde fotobibliotheek gebruiken in iPhoto en Aperture

Wanneer je gebruik maakt van iPhoto zal je wel gemerkt hebben dat in de map 'Afbeeldingen' in Finder een iPhoto bibliotheek is aangemaakt. In deze bibliotheek worden alle foto's, bewerkingen, gebeurtenissen, enzovoorts opgeslagen. Dit zelfde geld voor Aperture, deze heeft net zoals iPhoto een aparte bibliotheek in Finder.

Sinds Aperture 3.3 en iPhoto 9.3 is het mogelijk om een iPhoto bibliotheek te openen in Aperture en omgekeerd. Dit heeft een aantal voordelen. Op deze manier kun je één bibliotheek gebruiken en deze zowel in iPhoto en Aperture openen.

Zo kun je bijvoorbeeld al je gebeurtenissen, gezichten, plaatsen, enzovoorts toekennen in iPhoto en wanneer het op bewerken aankomt kun je dit doen in Aperture. Alle bewerkingen en aanpassingen worden zowel getoond in iPhoto en Aperture.

Wanneer je nog in het bezit bent van twee verschillende bibliotheken (bijvoorbeeld een iPhoto en Aperture bibliotheek) is het mogelijk om deze bibliotheken samen te voegen tot één bibliotheek. Dit kun je doen met behulp van Aperture. Volg hiervoor onderstaande procedure:

Open Aperture en selecteer in het File-men de optie Import ▸ Libary. In het verkregen pop-up venster selecteer je nu de iPhoto bibliotheek en klik je vervolgens op Import. De bibliotheek zal nu samengevoegd worden met de huidige bibliotheek van Aperture.

Wanneer de bibliotheken zijn samengevoegd kun je iPhoto laten verwijzen naar de Aperture bibliotheek, dit doe je als volgt:

• Open iPhoto
• Selecteer de optie 'Schakel over naar bibliotheek' in het Archief-menu
• Klik vervolgens op 'Ander bibliotheek'
• Selecteer de Aperture bibliotheek
• Bevestig door op 'Open' te klikken

iPhoto zal de zojuist samengevoegde Aperture Bibliotheek openen. Vanaf nu is het mogelijk zowel een foto te bewerken in iPhoto als in Aperture. De wijzigingen zijn in beide applicatie direct zichtbaar. Uiteraard kun je ook een iPhoto bibliotheek instellen als standaard in Aperture. Open hiervoor Aperture en open vervolgens File ▸ Switch to libary ▸ Other/New ▸ Other libary. Selecteer vervolgens de iPhoto bibliotheek en bevestig door op 'Choose' te klikken.

Meer tips over iPhoto kun je hier terugvinden.Reacties


 • Tjeerd X

  30 juni 2012 om 11:30

  is het dan nu ook mogelijk om een library met 2 computers te delen en tegelijk te bewerken? #dtv

 • Tycho

  30 juni 2012 om 11:36

  iPhoto geeft aan dat de update beschikbaar via software-update, maar vervolgens zegt software-update dat alles al up to date is?
  Iemand enig idee?

 • Tjeerd X

  30 juni 2012 om 13:27

  de library vanuit 2 verschillende PC’s tegelijkertijd openen werkt niet (proefondervindelijk vastgesteld )

 • Rob

  30 juni 2012 om 13:41

  Ik heb de actie uitgevoerd en krijg de melding als ik Iphoto na de actie wil opstarten:
  Om deze Aperture-bibliotheek in iPhoto te openen, moet deze eerst worden bijgewerkt met Aperture 3.3 of hoger. Stop iPhoto en open uw bibliotheek vervolgens in Aperture om deze bij te werken.
  Ik heb Aperture 3.3 draaien. Wat moet ik doen ?? En Hoe?

 • Tjeerd X

  30 juni 2012 om 17:54

  @rob …de laatste versie van iPhoto downloaden en daarmee de bibliotheek “updaten bij de eerste keer als je iPhoto opstart! Daarna kan je die gwn met Aperture openen … veel fijner als iPhoto http://itunes.apple.com/be/app/iphoto/id408981381?mt=12

 • Julsa

  30 juni 2012 om 19:39

  Geweldig, gebruik nu iPhoto voor zijn gebruiksvriendelijkheid en Aperture om zaken serieus te bewerken. Fijn dat Apple hierover naar zijn klanten geluisterd heeft !

 • Ruben

  2 juli 2012 om 20:23

  nice, nu ga ik aperture pas echt gebruiken

 • margriet

  4 juli 2012 om 19:30

  Is het normaal dat het bijwerken van iPhoto 9.3 een paar uur duurt hij blijft maar draaien

 • Ellen

  11 augustus 2012 om 20:13

  Als ik mijn bibliotheek in iPhoto wil openen, krijg ik de melding “De Aperture-bibliotheek moet worden bijgewerkt.” En als ik mijn bibliotheek in Aperture wil openen, dan kan het niet of gebeurd er niets. Van beide programma’s heb ik de nieuwste versie. Hoe kan dit?

 • tzz

  1 september 2012 om 22:20

  Bij mij duurde het een tijdje voor ik erachter kwam dat je nu in appstore moet kijken voor updates :)
  En ik had ze daar ook nog eens “verborgen”, mn aankopen. Dat was met het omlaagtrekmenutje terug te vinden. Misschien tip?

 • Jan

  26 december 2012 om 11:13

  Voor dat ik Aperture aanschaf, wil ik graag weten of ik een ingescand negatief in Aperture om te zetten in positief In iphoto j
  Kan dat niet
  Alvast bedankt voor de reactie

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!