30 juni 2012

De optie ‘Leeg prullenmand veilig’ als standaard instellen

prullenmandWanneer je de prullenmand in Mac OS X leegmaakt blijft de data van de bestanden aanwezig op de harddisk totdat deze wordt overschreven door andere data. Met behulp van een recovery applicatie bestaat de mogelijkheid om de verwijderde bestanden terug te halen door de wismarkering in het bestandssysteem te verwijderen.

Mocht je met gevoelige informatie werken dan is het mogelijk om de de prullenmand veilig te legen. Op die manieren worden de bestanden 3 maal overschreven met nullen. Hierdoor is het met recovery applicaties niet meer mogelijk is om verwijderde bestanden terug te halen van de harddisk.

Je kunt de prullenmand veilig leegmaken via de menu-optie:

Finder ▸ Leeg prullenmand veilig

Het is ook mogelijk om dit als standaard methode in stellen, hiervoor kun je gebruik maken van het onderstaande Terminal commando:

defaults write com.apple.finder EmptyTrashSecurely -bool true

Herstart hierna Finder met behulp van:

killall Finder

Na de herstart zal de prullenmand automatisch 'veilig' worden leeggemaakt. Je kunt dit controleren door de prullenmand te openen. Rechtsboven in de zwarte balk verschijnt nu de optie 'Leeg veilig' normaal staat hier 'Leeg'.

Een klein nadeel van deze methode is dat het leegmaken van de prullenmand aanmerkelijk langer zal duren omdat de vrijgekomen diskruimte 3x wordt overschreven met nullen. Je ben er echter wel zeker van dat de verwijderde bestanden niet meer zijn terug te halen.

Je kunt de aanpassing weer ongedaan maken door in het commando 'true' te vervangen door 'false'.Reacties


 • Eli

  30 juni 2012 om 10:06

  …of je stelt het in via de Finder-voorkeuren; die GUI is er immers niet voor niets.

 • Colin

  30 juni 2012 om 10:06

  nice je kunt ook gewoon CMD + , indrukken dan krijg je Finder voorkeuren. als je vervolgens naar Geavanceerd gaat zie je een vakje ‘Leeg prullenmand veilig’ vink die aan en voila.

 • adrie flipse

  30 juni 2012 om 10:11

  Is dit niet schadelijk als je een SSD-disc gebruikt?

 • Ramon

  30 juni 2012 om 10:39

  @ adrie flipse
  Op deze manier secure wipen werkt eigenlijk alleen met traditionele harddisks. SSD’s werken intern totaal anders zodat je er niet vanuit kan gaan dat je data ook werkelijk gewist is. Of je die data er nog makkelijk uit kan halen is natuurlijk de vraag, maar het is in principe wel mogelijk met de juiste expertise.

  Zover ik weet is het niet mogelijk om SSD’s volgens enige DoD-standaard secure te wipen. Maar het gaat snel met SSD’s en fabrikanten bouwen steeds meer mogelijkheden in om dit soort zaken wel mogelijk te maken.

  Overigens is voor traditionele harddisks het drie maal overschrijven van data met nullen niet afdoende om data te echt vernietigen. Specialisten kunnen die data dan toch nog teruglezen met speciale apparatuur. Er blijft namelijk bij nullen schrijven altijd restmagnetisme aanwezig die meetbaar is. Zodoende kunnen ze een disk uitlezen en die verschillen in kaart brengen en bepalen wat de data was. Om dit te voorkomen moet je eigenlijk data wegschrijven met een speciaal algoritme. Bij de DoD-standaard is dat bijvoorbeeld het Gutmann-algoritme: http://en.wikipedia.org/wiki/Gutmann_method

 • Laurens

  30 juni 2012 om 23:25

  Bedankt voor de tip! Erg fijne optie.

 • Stephane

  3 juli 2012 om 17:16

  Het is eigenlijk niet nodig om die commando in te geven. Je kan je prullenmand ook eenvoudig “veilig” legen. Open prullenmand en klik dan op finder, daar staat “leeg prullenmand” of “leeg prullenmand veilig”. Kies dan voor het laatste. Het ledigen ervan duurt inderdaad iets langer.

 • Stephane

  3 juli 2012 om 18:35

  Nog iets vergeten erbij te zeggen. Op finder klikken linksboven naast het apple’tje.

Een reactie toevoegen: