20 augustus 2011

Externe USB sticks/drives uitsluiten van Spotlight indexering

Het is mogelijk via de  ▸ Systeemvoorkeuren ▸ Spotlight ▸ Privacy om een bepaalde map op je Mac niet te laten indexeren. Wanneer je gebruik maakt van een USB Stick/drive dan kun je deze ook toevoegen aan deze privacy instellingen, echter wanneer je het device verwijderd zal ook de privacy instelling worden verwijderd.

Op het moment dat je opnieuw de USB Stick/drive aansluit zal deze opnieuw worden geïndexeerd. Afhankelijk van de opslagcapaciteit en de hoeveelheid aanwezige bestanden kan de indexering een behoorlijke tijd in beslag nemen. Op oudere type Mac’s heeft de Spotlight indexering merkbaar invloed op de performance.

Door een leeg bestand met de naam .metadata_never_index op de USB Stick/drive te plaatsen kun je voorkomen dat de gegevens worden geïndexeerd door Spotlight.

Open hiervoor OS X Terminal en maak gebruik van het commando:

touch /Volumes/mijnusbstick/.metadata_never_index

Je kunt het path naar de USB Stick door OS X Terminal zelf laten invullen. Typ het commando touch gevolgd door een spatie en sleep het volume in het Terminal venster, automatisch zal nu het path verschijnen. Vul het commando aan met: .metadata_never_index

Zolang het bestand aanwezig is op de USB Stick/drive zal Spotlight deze niet meer indexeren. Ook wanneer je de USB Stick/drive in een andere Mac plaatst zal deze niet worden geïndexeerd. Op het gebied van veiligheid en privacy is het ook raadzaam om gebruik te maken van deze procedure.

Je kunt het indexeren door Spotlight opnieuw activeren door het .metadata_never_index bestand te verwijderen.

Rens, bedankt voor de tip!







Reacties


 • bie

  20 augustus 2011 om 10:31

  bedankt voor de tip.
  Maar na de volgorde gedaan tehebben zie ik geen index file verschijnen op usb schijf

 • Patrick

  20 augustus 2011 om 11:02

  ik denk dat dit een hidden file is. Bestanden en mappen onder unix/OS X die met eem . beginnen zijn verborgen.

 • Piejero

  20 augustus 2011 om 12:31

  Handig :D

 • Kees

  20 augustus 2011 om 13:13

  Het bestand zal, zoals Patrick al zei, niet te zien zijn omdat bestanden en mappen die met een . (punt) beginnen standaard onzichtbaar zijn. Mocht je de indexering weer aan willen zetten kun je dit bestand weer verwijderen met het commando:

  rm /Volumes/mijnusbstick/.metadata_never_index

  Kees

 • Nickdgraaf

  20 augustus 2011 om 14:21

  “Op het gebied van veiligheid en privacy is het ook raadzaam om gebruik te maken van deze procedure.”

  Waarom precies?

 • Marco

  20 augustus 2011 om 21:55

  Als extratje kun je dit ook doen met je prullebak, zodat die niet meer gebruikt word op de stick, microSD kaart of anders.

  Laatst het applescript “NINT your stick” voor gemaakt, om die op je desktop te zetten en zodat je alleen je volume er even naar toe hoeft te slepen.

 • ppl

  21 augustus 2011 om 23:22

  Er mag wel eens wat beter naar dit soort tips worden gekeken alvorens te publiceren. Ik kan het namelijk op geen enkele Lion Mac reproduceren. Als ik hier de usb stick in de privacy tab gooi dan komen de resultaten niet in Spotlight terecht. Als ik ‘m eruit trek staat ie niet meer in die privacy tab wat heel logisch is want dat volume is er ook niet. Op moment dat ik ‘m er echter weer in steek is dat volume er weer wel en laat ie ‘m ook keurig netjes in die privacy tab zitten. De inhoud van de stick staat ook dan niet in Spotlight.

  Op zo’n volume (lees: stick) wordt ongelooflijk veel informatie bewaard: de trash specifiek voor files die je op die stick weggooit, het icoontje die je er aan hebt toegewezen en ga zo maar door. De privacy instelling van Spotlight is ook iets wat op de stick bewaard wordt. Als ik de stick in een andere Mac stop waar ie nog niet in is geweest komt ie automatisch al in de privacy tab te staan.

  Kortom, het ligt aan het gebruikte bestandssysteem of dit mogelijk is of niet. Als je iets gebruikt waar OS X naar kan schrijven (FAT, FAT32, ExFAT (wat ik gebruik) of HFS+) zit je goed. Als je iets gebruikt waar het niet naar kan schrijven zoals NTFS kan hij deze instelling niet permanent wegschrijven naar die stick en zal het tijdelijk ergens staan. Maar dat is speculatie van mij kant. Voor hetzelfde geldt betreft het hier gewon een bug.

  Nogmaals: het is voldoende om gewoon je stick aan de privacy tab toe te voegen. Dat is een eenmalige actie dus nadien zal hij altijd in die privacy tab blijven staan totdat je ‘m er zelf weer uit sleept.

 • Kees Berk

  21 augustus 2011 om 23:59

  @ppl dan heb jij waarschijnlijk een bijzondere lion installatie, hier werkt dat dus niet via de privacy tab, ik moet de stick iedere keer opnieuw toevoegen en dat is nu opgelost met dit artikel…

 • ppl

  25 augustus 2011 om 14:12

  Op 4 verschillende Macs en met verschillende usb sticks lijkt me dat eerder andersom. Het kan zijn dat je problemen hebt na de upgrade/installatie van Lion. Zoiets kan natuurlijk altijd. In dat geval werkt de tip hier ook prima. Zoals ik al opmerk is het echter niet iets wat standaard gebeurd, het is eerder een bug bij een aantal mensen. Daarom ook dat er wel wat beter naar dit soort tips mag worden gekeken.

Een reactie toevoegen:



Do NOT follow this link or you will be banned from the site!