20 augustus 2011

Over deze Mac, uitgebreide hardware informatie

Handig aan de Mac OS X is dat je veel informatie over je Mac te weten kunt komen met behulp van de systeeminformatie. In de systeeminformatie kun je bijvoorbeeld terugvinden hoeveel RAM geheugen er is geïnstalleerd en wat het serienummer van je Mac is.

In Snow Leopard en eerdere versies was dit ook al mogelijk maar Mac OS X Lion heeft de systeem informatie een complete make-over gekregen.

Informatie over je systeem

Om de systeeminformatie te openen ga je naar  ▸ Over deze Mac.  Je ziet nu een klein schermpje met een snelle weergave van je Mac. Hier word ook de versie van je Mac OS X weergegeven, door op het versienummer te kikken krijg je additionele informatie zoals het buildnummer te zien. In venster wordt tevens weergegeven welke processor je Mac bezit en hoeveel geheugen er is geïnstalleerd. Met behulp van de knop 'Software-update…' kun controleren of software-updates voor Mac OS X beschikbaar zijn. Onderin in het venster vind je de knop 'Meer info…' als je hier op klikt wordt de uitgebreide systeeminformatie getoond.

Het overzicht van je mac en aangesloten beeldschermen

Wanneer je in de uitgebreide systeeminformatie bent zie je het algemeen overzicht. Hier vind je het type mac, scherm grootte, in welk jaar het model is gereleased, processor, hoeveel geheugen er is geïnstalleerd, videokaart, het serienummer en het geïnstalleerde OS.

In het tabblad 'Beeldschermen' vind je alle informatie over de aangesloten beeldschermen. Heb je een iMac of MacBook dan zal het interne iMac of MacBook scherm worden getoond. Als je een tweede beeldscherm hebt aangesloten krijg je hierover ook de beschikbare informatie te zien. Via het venster kun je direct naar de beeldschermvoorkeuren voor het aanpassen van de helderheid, kleur en resolutie van je scherm(en).

Inhoud van je HDD en geïnstalleerde RAM geheugen bekijken

Wanneer je een iPhone, iPad of iPod aansluit op je Mac dan krijg je in iTunes een mooi overzicht met de geïnstalleerde bestanden gesorteerd op soort bijvoorbeeld Muziek, Films en Foto's. In Mac OS X Lion is dit overzicht nu ook beschikbaar voor je Mac en dit werkt ook samen met externe harddisks. Als je bijvoorbeeld een USB stick aansluit zal op deze pagina het zelfde overzicht worden weergegeven als de ingebouwde HDD of SSD schijf.

Het bekijken van je geïnstalleerde RAM geheugen is ook vernieuwd. Je ziet nu in een overzicht het aantalbeschikbare sloten en hoeveel GB RAM per slot is geïnstalleerd. Handig wanneer je bijvoorbeeld meer RAM geheugen wilt installeren. Je kunt exact zien hoeveel RAM geheugen er maximaal kan worden gebruikt. De nieuwere modellen iMac hebben 4 geheugenbanken en de MacBook serie bezit 2 geheugenbanken.

Ben je opzoek naar goedkope RAM geheugen? Klik dan hier...

Support en Service

Op de laatste twee tabs vind je de Support en Service. Dit zijn twee tab's met links naar de website van Apple. Bij Support vind je informatie over je Mac en hulp als er iets mis gaat. Je vind hier Mac OS X-Informatie en hier kun je naar het Helpcentrum bijvoorbeeld als je een probleem hebt met je mac en je kunt naar de Mac OS X Ondersteuning pagina. Ook heb je nog een Macintosh-informatie gedeelte hier vind je de handleiding, meer specificaties bijvoorbeeld de afmetingen van je mac en de hardwareondersteuning.

Bij Service vind je informatie over de garantie regeling van je mac, hier kun je de dekkingsstatus van je mac bekijken op de website en eventueel een reparatie aanvragen. Ook kun je meer informatie krijgen over het AppleCare Protection Plan.

Uitgebreid overzicht van je mac

Als je weer terug gaat naar overzicht zul je daar een knop vinden met 'Systeemoverzicht…', als je hier op klikt vind je alle gedetailleerde gegevens van je mac. Hier vind je bijna alle gegevens zoals bluetooth versie, thunderbolt, videokaart en nog veel meer.


Reacties


 • John

  20 augustus 2011 om 9:49

  Even off-topig maar ik heb gisteren mijn imac 10 van een clean install os lion voorzien. Voorheen had ik de upgrade gedaan, maar dat liep niet echt lekker. Nu ik een echt clean install heb gedaan vauit de recovery werkt de mac vele malen sneller. Met alle tips van appletips ben ik nu helemaal dik tevreden.

 • javerhagen

  20 augustus 2011 om 11:35

  Is het al bekend hoe je “over deze Mac” in OS X Lion kunt aanpassen, een andere CPU opgeven of een andere hoeveelheid geheugen weergeven?

 • Suzanne

  7 februari 2013 om 11:22

  Ik heb mijn geheugen uitgebreid van 4 GB naar 8 GB, alleen staat er nu nog steeds dat ik 2 kaarten van 2 GB er in heb zitten ipv 2 kaarten van 4 GB.

  Iemand enig idee hoe dit kan?

Een reactie toevoegen: