9 augustus 2009

Display Scale Factor van OS X aanpassen (netbook)

scherm-png

Deze tip is vooral handig voor Hackintosh gebruikers die OS X hebben geïnstalleerd op een Netbook. De scherm resolutie van een Netbook is beperkt ten opzicht van een MacBook scherm en hierdoor kan het voorkomen dat bepaalde vensters zelfs niet geheel op het scherm passen.

Doormiddel van het onderstaande commando kan je de Display Scale Factor van OS X aanpassen. Hierdoor kan je er voor kiezen om de weergave van de OS X interface terug te brengen naar bijvoorbeeld 75% zonder de resolutie van je scherm aan te passen.

Open een Terminal sessie en typ het onderstaande commando:

defaults write -g AppleDisplayScaleFactor 0.75

Iedere applicatie die je nu opnieuw opstart zal worden weergegeven op 75% van het originele formaat. Applicaties die zijn gestart voor de aanpassing blijven gewoon verschijnen in 100% weergave. Er is een reboot nodig om alles in 75% weer te geven.

Terug keren naar de normale 100% weergave kan doormiddel van:

defaults write -g AppleDisplayScaleFactor 1.0

Het is natuurlijk ook mogelijk om een grotere scale factor te gebruiken. Let wel op dat in bepaalde applicaties niet alle GUI componenten goed worden weergeven wanneer je de factor heb aangepast.

displayscalefactor

Dit artikel is verouderd en kan misschien niet meer van toepassing zijn in jouw huidige OS X (macOS) versie. Gebruik de zoekfunctie om te zoeken naar een recentere uitleg.Reacties


 • Hans

  9 augustus 2009 om 15:45

  Leuke tip, maar moet ook wel zeggen dat het (hier) wel een beetje buggy is. Sommige dingen zien er niet helemaal netjes uit, bijvoorbeeld de ‘blauwe highlights’ van knoppen, en iconen in de dock worden een beetje door elkaar geschud.

  Dat is op ’n “witte” MacBook met een tweede scherm. Mogelijk werkt het op netbooks wel naar behoren!

 • eric

  24 augustus 2009 om 4:47

  erg leuke tip, maar het werkt nog steeds niet voor mijn grootste probleem bij een hackint0sh netbook: dat garageband buiten beeld valt.
  op de een of andere manier blijft garageband hardnekkig vasthouden aan de 600 pixels hoogte en het minimale scherm er voor heeft 800 nodig..

  :(

 • ironmanixs

  24 augustus 2009 om 15:20

  Daar is een NetBook ook niet voor gemaakt :-) …
  De scherm afmetingen zijn te klein om serieuze applicaties te kunnen draaien!

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!