2 september 2012

Een stripalbum maken met behulp van Pages

De meeste hebben hun wel verdiende vakantie erop zitten en zijn nu weer volop terug aan het werk of naar school. De mooie vakantiefoto's van je reis staan ergens in een map bewaard op je Mac. Echter biedt OS X verschillende mogelijkheden om iets leuks met je foto's te doen om vervolgens er een mooie herinnering van te maken.

Zo kun je via iPhoto een fotoalbum maken of leuke kaartjes. Met behulp van iMovie een leuk filmpje of trailer. Echter is er ook een mogelijkheid om met behulp van Pages een stripverhaal te maken van je vakantie. Het voordeel is dat het gratis is en bovendien erg leuk. Volg onderstaande procedure.

Open Pages en start een nieuwe lege horizontale of verticale pagina, klik bovenin de knoppenbalk op 'Vorm' en kies voor een vierkant. Selecteer een kleur als vulkleur, dit is de achtergrond van iedere pagina, het beste is een donkere kleur te kiezen. Spreid vervolgens het vierkant over de hele pagina zodat deze volledig bedekt is en klik in de menubalk op 'Orden' en vervolgens op 'Vergrendel'.

Vanaf nu kun je foto's toevoegen, dit kun je doen met behulp van een sleepbeweging vanuit een map of iPhoto of gebruik de media-optie in Pages. Wanneer je een foto toevoegt klik je vervolgens hierop en activeer je het info-venster. Dit doe je via de 'i' bovenin de knoppenbalk. Selecteer het tabblad 'Afbeeldingsinfo' deze kun je herkennen aan het groene vierkant en blauw bolletje naast de letter T.

Wanneer je de foto hebt geselecteerd kun je deze voorzien van een fotolijst, selecteer hiervoor bij 'lijn' de optie 'Fotolijst'. Door op het blauwe vierkantje te klikken kun je de verschillende soorten fotolijsten weergeven. Herhaal dit proces voor alle foto's. Uiteraard is het leuk als de foto's verschillende groottes bevat. Rankschik vervolgens de foto's naar voorkeur, wanneer je dit hebt gedaan selecteer je alle foto's met behulp van de toetscombinatie cmd⌘ + a. Ga vervolgens naar 'Orden' in de menubalk en kies de optie 'Vergrendel'.

Nu kun je tekstbalonnen en tekstvakken toevoegen aan de afbeeldingen. Klik in de knoppenbalk op 'Vorm' en selecteer de gewenste tekstballon of rechthoek. Pas de grootte aan en kies een gewenste vulkleur. Dit doe je via info-venster bij het tabblad van 'Afbeeldingsinfo'. Wanneer je alle tekstballon hebt geplaatst kun je met behulp van de knop 'Tekstvak' tekst invoeren. Het lettertype en grootte kun je aanpassen via de knoppenbalk, vervolgens kun je het tekstvak slepen in de tekstbalonnen. Je kunt tekstbalonnen en tekstvakken ook roteren door met behulp van twee vingers te draaien naar links of rechts op het trackpad.

Selecteer vervolgens alle foto's, vormen en tekstvakkenmet met behulp van de toetscombinatie cmd⌘ + a. Ga vervolgens naar 'Orden' in de menubalk en kies de optie 'Vergrendel'. De eerste pagina van de 'strip' is klaar, om een nieuwe pagina toe te voegen ga je in de menubalk naar Voeg in ▸ Sectie ▸ Leeg. Herhaal bovenstaande procedure. Wanneer je strip klaar is kun je deze exporteren, dit doe je via Archief ▸ Exporteer. Klik vervolgens het tabblad PDF en selecteer 'Best' als beeldkwaliteit.

Op deze manier kun je de PDF van je strip toevoegen aan bijvoorbeeld je iPad of iPhone om deze te bekijken. Tevens kun je zo het strip album eenvoudig delen met je vrienden.

Pages
PagesCategorie: Productivity, Business
Ontwikkelaar: Apple Distribution International
Mac OS X  4+  225 MB DOWNLOAD GRATIS

Meer tips over Pages kun je hier terugvinden.Reacties


 • kleijn

  2 september 2012 om 14:46

  Hoi
  Ik heb vorige week een mail gestuurd naar de makers van comic life.
  Vroeger stond het op mijn mac. Gewoon als normaal programma al geïnstalleerd vanaf de fabriek.
  Deze hebben mij een serial nummer gegeven zodat ik het weer kon downloaden en installeren op mijn nieuwe mac.
  Werkt erg goed.
  Ik weet niet zeker maar ik denk dat het ook goed moet gaan in
  ibooks author !
  Nu is 16 euro niet echt duur maar het kan makkelijker en goed koper.

  W.K.

 • bart vandenhout

  3 september 2012 om 8:16

  Hierbij voeg ik me bij ‘Kleijn’ ; Comic Life werkt veel beter om strips te maken dan Page. Er zijn veel meer mogelijkheden en is ook intuïtiever + een veel ruimer keuze aan templates.
  Page is goed indien je eens éénmalig een tekstballon in een foto wil plakken.

 • bart vandenhout

  3 september 2012 om 8:17

  Hierbij voeg ik me bij ‘Kleijn’ ; Comic Life werkt veel beter om strips te maken dan Page. Er zijn veel meer mogelijkheden en is ook intuïtiever + veel ruimer keuze aan templates.
  Page is goed indien je eens éénmalig een tekstballon in een foto wil plakken.

 • Jbbz

  13 september 2012 om 18:18

  “… klik bovenin de knoppenbalk op ‘Vorm’ en kies voor een vierkant. Selecteer een kleur als vulkleur, dit is de achtergrond van iedere pagina, …”

  Als ik deze werkwijze volg, dan is dat niet de achtergrond van iedere pagina hoor…

Een reactie toevoegen:Do NOT follow this link or you will be banned from the site!